Trimeri

Cemu sluzi ovaj sraf sa oprugom na trimerima,kad ga zavrcem kao da vise snage ima motor,brze zavrti noz,jel to nesto oko doziranja goriva ?.
Inace filteri vazduha,jel se to moze napraviti od obicnog sundjera ili mora taj neki posebni bas da se kupi ?,vidim u trimeru je crne boje kao ,nije prljav.
Prva slika je Kawasaki trimer ,nije kinez ,njemu je rezervoar goriva iznad motora i slobodnim padom se dozira,kao kod apn motora,nije li to puno bolji tip karburatora nego glupi karburator sa membranama ?.Koji maltene stalno zezaju cim koristis losije gorivo,tj staru mesavinu,ne koristis ih duze vreme ,godinu dana i slicno....Na drugoj slici je Straus trimer kinez,koji neverovatno lako upali iako stoji mesecima,pa i godinu dana ,ali kao da mu membrane polako odlaze u penziju ,nesto losije radi pa sam mu cackao malo taj sraf sa oprugom kad ga zavrnem jedno 2 kruga nego sto je bilo fabricki,puno bolje prima gas,tj ubrzava cirkular noz,kad skroz odvijem sraf,tj skoro skroz,ono jedva radi,na leru sve normalno ali kad krenem gas da dodajem ili uopste ne prima ili se ugasi.
Koliko se sjecam to ti sluzi za doziranje goriva, nadji na jutjubu video kako se steluje. Ljudi dosta fino obajsne. Koliko se sjecam, odvrtanjem povecavas dotok goriva i zavrtanjem smanjujes. I to je razlog zasto radi samo na leru, bude puno goriva. Ali kad smanjis gorivo prima maks obrtaje, ali ne treba ni puno smanjiti jer ona nema sta sagorjevati.
Sundjer najbolje kupi, mada mi se cini isti kao i ovaj u krevetima. Ja ga operem benzinom kad se dobro zaprlja, i ponekad izduvah prasinu sa vanjske strane.
Ja imam sonic 52, i mogu reci da vrijedi i vise od 100e koliko je bio. Za ove tri cetri godine od kvarova je imao par glavi i rezervoar koji je polomljen nasom greskom. Sa polovnim uvijek neka zajebancija, a nemam neku veliku potrebu za trimerom pa da ne mogu bez stihl-a.
Ostane mi gorivo preko zime u njemu i nemam nekih problema sa paljenjem ali u radu da. Evo sada sam ga skoro palio i vidi se da je stara mjesavina u njemu, cim das gas malo se gusi. Ali sam potrosio to staro gorivo i fino ocistio karburator i sad radi kao doksa.

Eh ja sam kupio taj Kawasaki za 90eur samo da ga koristim za zivu ogradu :LOL: ....on se nosi na ledjima kao ranac a u ruke samo cev drzis,znaci na njega ce biti one makaze za istu i to je to.Mislim da ni jedan drugi tip trimera nije za zivu ogradu sem ti koji se nose na ledjima,bole ruku ubijaju kad trebas u rukama nositi ceo trimer.Danas sam ga skroz sklopio,bio promenuo neke lezajeve,ocistio skroz ceo trimer,rastavio do zadnjeg srafa skoro,nije bilo skoro nikakvog ulaganja sem ciscenja,lezajevi su mogli ostati stari ali posto nije to neki novac zamenio i njih sa skf c3 ,valjda su dobri.Novo crevo goriva takodje jer staro mi nesto kratko bilo,i farbanje xd....

https://postimg.cc/mtyYsff1]upload photo albums[/url]
https://postimg.cc/PpqXPDPk]
20220420-192810.jpg
[/URL]
20220420-192931.jpg
[/url]upload images ad free[/url]
https://postimg.cc/G8pDdHR4]
20220420-192917.jpg
[/URL][/url]

Sraf na karburatoru od Kawasakija je sraf za stelovanje ler gasa , sa njim podizes siber u karburatoru i tako povecava obrtaje kad se uvrce, nista vise. Ti karb nemaju podesavanje smese ili su kao takvi retka pojava

A sraf na drugom trimeru je za stelovanje vazuha na visokim obrtajima, nemoj ga zavrtati spalices motor posnom smesom. Das gas do kraja i polako ga izvrci dok nepocne da trokira i onda ga malo uvrnes osminu kruga. Probas kako prima gas ako dobro radi prima i smanjuje gas bez trokiranja ili zaletanja puno dima itd onda je ok. Nemoj traziti najveci broj obrtaja nego da masina lepo i odsecno prima gas i ima snage kad kosis . posle malo rada pogledaj boju svecice ako je braon - narandzasto onda je ok ustimano. Ako je crna malo sraf uvrni , sve to po osminu , cetvrt kruga.

Stihl fs 55, upalim normalno, u leru radi oko minut i onda se ugasi. U radu sve normalno, lepo prima gas, ima snagu ali kad pustim gas brzo se ugasi, 4,5 sekundi maksimum bude u leru. Onda palim ponovo, upali se iz prve i jovo nanovo... Sta bi bio problem? Karburator? Ima li neko neku ideju?

Sent from my Redmi 5 Plus using Tapatalk

Ne radi dobro L dizna, ne verujem da je štelovanje u pitanju (ako ništa nije dirano), već je membrana malo popustila...ono što možeš je da je malo zaviješ, trebalo bi da podigne obrtaje u leru, ali samo malo.

Poslednja izmena:
Prodao sam nenadano svoj trimer, posto je sve tako ispalo sada planiram uzeti malo ozbiljniju masinu u srednjoj klasi ili profi polovnu.
Gledao sam dva tri dana i dosao do sledeceg.

Oleo Mac 741 - 43 000 din - 2.1 ks
Kawasaki TJ53E - 45 000 din - 2.7 ks
Dolmar MS 4510 - 30 000 din - 3.1 ks ( polovan )

E sada novo jeste novo i nema brige da li ce doci neka izmucena masina i u kakvom stanju, medjutim moze sigurno i da se naleti na dobre stvari ali pitanje je..

Snimke sto sam gledao za ovaj Kawasaki nisu normalni u smislu ljudi krce dzunglu sa njim i to onako lagano mlataraju tamo ovamo kao dete sa onom stvari na pesku.. Evo ko hoce moze da pogleda ispod, trimer je ocito mnogo snazan sa jakim i verovatno izdrzljivim motorom kada se ovako ponasaju da mlate sa njim i to sa otpustenom strunom preko fabrickog limita.

Nasao sam i jedan domaci komentar : ''Ja imam Blue Bird TJ 53e Kawasaki,transmisija i kompletna cijev je talijanska,naspram ostalih trimera koji imaju male ležajeve na glavi moja izgleda kao Golijat kraj Davida.Masivni ležajevi sa dvostrukim prstenima praktički nepoderivo,Talijani znaju posao i imaju partnerstvo sa Kawasakijem preko 10 godina. Što se tiče motora,pravo čudovište sa niskom potrošnjom,nema apsolutno trave koju ovaj stroj nemože riješiti,kosio sam zapuštene vinograde i vočnjake gdje je trava visoka 150cm praktički sa pola gasa,pod punim gasom struže zemlju LOL,moraš stvarno držati muški da ti trimer ne iskoči iz ruke. Ako uzmeš model sa motorom TJ 53e,koji je 52 kubika miran si 20 godina,Japanci rade nepoderive motore. Ja imam ovaj stroj skoro 4 godine,pokosio sam vraga i boga,i sebi i drugima a nisam na njemu pipnuo ništa,toči,pali i deri,jedina stvar koja je zamjenjena je glava za flaks koja se poderala,a to je i tak potrošni materijal kao i lanac na motorki ili gume na autu. Sve u svemu ako planiraš uzeti Kawasaki ne moraš se brinuti,vrhunski su.''

Iz svega navedenog vidim da do 45 000 din nije moguce uzeti jacu ( snazniju ) masinu a da je nova od ovog Kawasakija, navodno i malo trosi sto je odlicno ako je tako, prevodio sam ove strane komentare kaze da stavljaju strunu 4mm samo udaraju i da nema kvarova..

Sa druge strane Oleo Mac 741 isto sve pozitivno samo slabija masina zasigurno, moguce da ima bolje resenu amortizaciju i te sisteme vibracije, Dolmar isto sve najbolje sam procitao, neki cak pisu da se bolje pokazao od najskupljih Stihl i Husqvarna modela sa kojima su radili pre njega..

Da li ima ko sa foruma ovaj Kawasaki i Oleo Mac da moze podeliti svoja iskustva i da mi pomogne sta da izabrerem i za sta da se odlucim...

Ja imam Oleo Mac 741, kupljen nov 2017. godiine...prošle godine sam ga "pozajmio" šuraku da radi sa njim.Kosi uslužno 30-ak ari.Dakle, kod mene je bio 4 godine i jedna kod njega...Od kvarova - ništa.Ima snage i dobro je amortizovan, tako da malo veća težina ne predstavlja veliki problem.

Poznavajuci tebe iz price ovde, ti mora da imas vise trimera, menjas ih kao carape kod tebe i ne mogu da se pokvare :) Kakav je kao potrosac ? Jesi koristio onaj cirkular Scarlet ili kako bi vec, kako radi sa njim ?
Interesantan mi je ovaj Kawasaki sve se nadam da ga ima neko da prenese iskustva, cudi me da to vec nasi nisu nanjusili ako je vec toliko dobar..

Potrošnja mu je normalna - srazmerna snazi...Scarlet mi je na Jonseredu RS 44, ali OM 741 ima dovoljno snage da bez problema radi sa tim cirkularom.

Kawasaki ima jedan moj poznanik jedno dve-tri godine, i zaista je mrcina, i po težini, a i po snazi.
Mislim da mu je težina veća i od Husqvarni šumskih čistača od preko 50 kubika.
Što se tiče snage, sigurno mu je ne fali, ali opet nositi toliku težinu nije lako-treba kičme.
Moj najveći trimer-čistač je Husq244rx i za mene je to maksimum težine koju bih nosio. Ako moram koristiti trimer biram što lakši koji imam, BC900 ili od skoro imam i neki Einhel od 31cm3.

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Ако овај "Кавасаки" нема интегрисан KIPS, мени језик не може да се преломи да га назовем "Кавасакијем". ;)

Шалу на страну, а каква је конструкција тог флексибилног вратила, јер је то ипак озбиљан строј са предвиђеним великим бројем радних сати.

Ne razumem o kojoj problematicnoj tezini se radi, 545RX je teska ''Težina bez rezne opreme 8.9 kg''
Kawasaki je 7.6 kg. Moj prethodni trimer je bio 8.9 kg isto.. Meni je to sve ok i podnosljivo..

Inace ne znam sta kod tebe znaci mrcina, kod mene znaci nesto lose, na izumiranju, nema snage, ima izraz gledaj ga vuce se kao mrcina, znaci jedva koraca, ocito da kod tebe ima drugo znacenje :D

Sajla verovatno, nesto sam gledao i deluje mi da je tako jos lakse kositi, kako oni to tamo biju izgleda kao da se sale.. Ovaj sto ja gledam je klasican trimer sa kardanom, to fleksibilno cudo verovatno ima i ta verzija da se kupi..

'Bem li ga, ali Kawa izgleda dosta gabaritnije od moje Huske, ja je nisam kačio na uprtač, ali bih je probao izbeći ako mogu.
Možda je ova Kawa kod poznanika neka još veća od ove što ti pominješ.
Ja 'mrcinom' zovem sve teže od 6-7 kila..
Bilo kako bilo znam da nije imao kvarova, a radio je osim trave i neke trnjake i šikare..

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Pa eto ja pricam o ovom sa snimaka i za koga sam cuo velike preporuka od malobrnojnih komentara na koje sam naisao.
Ko zna mozda i kod njih ima neka fora sa proizvodnjom u vise zemalja kao sto recimo kod Oleo Mac-a ima onih izradjenih u Italiji i oni valjda sa H oznakom u Kini, Stihl se isto vidim pravi u Kini, Brazilu.. pa mozda je i taj Kawasaki za njihovo trziste bolji iz Japana, a za nas stize iz Kine..
Evo i ovaj OM o kome pricamo je 7.9 kg.. Sve je to tu negde sto se tice tezine, ko zna koji si ti Kawasaki gledao i koliko je kubika :D
Inace oni bi uz Hondu i slicne trebali da imaju najkvalitetnije motore, rade to od kad sebe..

@dejan 351 , mozes li mi reci koji je promer ove rupe na OM 741 za kacenje cirkulara i nozeva, ne mogu nigde naci taj podatak ?

YRNYhxr.jpg

Nazad
Vrh