Trimeri

Pozdrav svima. Skoro sam uzeo nov Villager bc 1250s. Došlo je vrijeme da zameni ručnu kosu i olakša održavanje dvorišta i okoline.

Generalno dvoumio sam se između njega i Bavaria Black trimer sličnih karakteristika. Villager je definitivno kvalitetnije izrade i stabilan u ruci.

Nakon potrošenog rezervoara na prazno, jedina mana je bila to što nije bio poštiman karburator pa se pri većem gasu i u ulasku u travu gušio i gasio. U servisu je poštiman karburator i naglašeno je da mešavina ne smije biti "premasna".

Odradio sam par rezervoara na lakšim poslovima, generalno oko temelja i u manjoj travi i nakon toga sam probao nešto višu travu, ali se oseti kad da mu fali snage. Možda uhvatim veći otkos nego što treba.

Veća trava i nož nemaju problema ide kao kroz puter.

d99b9e49b8569af928c37badff73ed01.jpg

Poslato sa MRD-LX1 pomoću Tapatoka
Probao sam većim gasom i ide bolje. Možda ga ipak ne trebam toliko štediti

Malo dok se nerazradi, pa ga nemoj mnogo štedeti. Nepreteruj sa debljinom strune i cepaj.
Moj kinez sa češkom nalepnicom Fieldman odradio već drugu sezonu, i radi bolje nego prvih par meseci dok smo se oboje naštelovali.
Jedini problem za ovaj period otpustili se šrafovi od karburatora ka motoru. Dotezanje istih je rešilo curenje goriva i nekontrolisan rad gasa, jer je dobijao nepotreban vazduh.

Hvala na odgovoru. Nisam dosad radio sa trimerom, pa treba vremena da se naviknem. Imam još jedno pitanje. Za šta služi ovaj leptir vijak sa stezaljkom duž ove plastične šinje?
095ee849cbddd07911b03c44c754ea60.jpg

Još nešto oko košenja, nije preporučljivo da uvek cepaš svo vreme pod punim gasom. Znači da je trava prevelika, kosi do pola visine trave pa kad vraćaš drugu polovinu do dna. Ako baš guši mašinu onda nož.

Da, to mi je jasno. Ujedno čuvam i trimer od pregevanja i sebe od vibracija

Padala je kišica i sve je vlažno, zanima me jel kosio ko vlažnu travu sa silkom i jel lakše ili teže za trimer i za kosca?

Prljavije sto rece kolega Sloba31,i teze je neki put ako nije kosena trava pa je omatorila,kada se kosi strunom tj silkom(okruglim,zvezdastim,kockastim,pletenim ili punjenim koji je moja topla preporuka za zapustene parcele) on zahteva vise rotacija jer je mek u odnosu na noz,zavisi i od trave tj da li je klasicna bastenska trava,detelina,livadsko seno,ili nesto pomesano. Uglavnom,neka moja preporuka i za cuvanje masine a i ledja ako se ta trava koristo za nesto tj za ishranu stoke i ako je poviša bilo bi lakse da se predje nozem i skupi jer ce je noz nabacati na otkos a posle ako zelite da detaljisete ili ako kod nekog kosite za novac montirate glavu sa strunom i pokosite po zelji nisko mada travnjak i detelina ne vole da budu kosene po mokrom jer kad biljka oseti vlagu ona se aktivira a i postaje savitljiva,elasticna i ima kasnije problema u rastu i sa bolestima,najbolje je kositi po suvom a i dobro je pograbuljati pokosenu sitnu travu da se ne zatvara zemlja zbog propustanja vlage i sunca

Izbjegavam košenje mokre trave, teža je, pada, lijepi se za štitnik, prska na sve strane... inače trava se većinom kosi strunom osim visoke i tvrde koju je lakše prvo nožem pa po potrebi strunom.
Nedavno sam probao strunu sa sajlom iznutra i moram da kažem da sam i više nego razočaran, ništa bolja od plasične, troši se jednako brzo kao i bilo koja plastična, učinak bezveze. Duplo skuplja nego plastična inače. Možda sam ja potrefio na lošu, mada je to jedina koju sam našao. Možda je neko samo prepakovao onu žicu za širenje veša, podsjeća na nju. U svakom slučaju, ako ne nađem Stihl ili Husquara original (ako ih uopšte i prave, u šta sumnjam) ostajem vjeran plastičnoj.

Ja nikako da uzmem kockasti silk da probam, kada se setim da uzmem vecinom ne nadjem u toj prodavnici. Probao sam zvjezdasti i vidi se da bolje kosi od okruglog.

Kvadratni presjek je dobar, učinkovit, trouglasti nije loš, a okrugli je bolji deblji, npr 2.7mm mnogo bolje kosi od 2.4.

Prljavije sto rece kolega Sloba31,i teze je neki put ako nije kosena trava pa je omatorila,kada se kosi strunom tj silkom(okruglim,zvezdastim,kockastim,pletenim ili punjenim koji je moja topla preporuka za zapustene parcele) on zahteva vise rotacija jer je mek u odnosu na noz,zavisi i od trave tj da li je klasicna bastenska trava,detelina,livadsko seno,ili nesto pomesano. Uglavnom,neka moja preporuka i za cuvanje masine a i ledja ako se ta trava koristo za nesto tj za ishranu stoke i ako je poviša bilo bi lakse da se predje nozem i skupi jer ce je noz nabacati na otkos a posle ako zelite da detaljisete ili ako kod nekog kosite za novac montirate glavu sa strunom i pokosite po zelji nisko mada travnjak i detelina ne vole da budu kosene po mokrom jer kad biljka oseti vlagu ona se aktivira a i postaje savitljiva,elasticna i ima kasnije problema u rastu i sa bolestima,najbolje je kositi po suvom a i dobro je pograbuljati pokosenu sitnu travu da se ne zatvara zemlja zbog propustanja vlage i sunca
Kosim između malina, trava je meka oko 10 cm visine, kosio sam ručnom kosom pre oko mesec i po jer je bila visoka trava i izvukao sam travu na gomilu da istruli a posle se od nje napravi đubre kroz koju godinu. Rešio sam da ne zapuštam i da kosim dok je manja trava da se ne patim sa iznošenjem a trimer lepo usitni.

Kosim između malina, trava je meka oko 10 cm visine, kosio sam ručnom kosom pre oko mesec i po jer je bila visoka trava i izvukao sam travu na gomilu da istruli a posle se od nje napravi đubre kroz koju godinu. Rešio sam da ne zapuštam i da kosim dok je manja trava da se ne patim sa iznošenjem a trimer lepo usitni.
Pa probajte sa strunom ,nema tu onda potrebe za noz,nije to opasna i jaka trava ako je dobar trimer. Koja je masina u pitanju?

Kolega Pustolov, ja sam kosio travu duže vrijeme ručnom kosom, pa sam prešao na trimer. Par šljivika,međe, okućnica i ponekad uslužno-posla ima tokom čitave godine. Mokra trava je premija za košenje ručnom kosom, dok kod trimera pojačano lijepi travu i mokru zemlju-obavezno nositi zaštitnu kecelju!
Veliku prednost trimera sam primjetio kod krčenja parcela koje nisu košene dugo(polegla trava), zaraslih šikarama. Tu nož i cirkular donose olakšanje..

Evo jednog Jonsera šumskog čistača...dosta očuvan, malo je radio, a poslednjih 5 godina nije ni paljen.I ako nemam trenutno potrebu za ovakvom mašinom, nisam se kolebao da li da ga pazarim...debeli kardan, 2.8ks, robusno i kvalitetno.

Što se tiče košenja trimerom po vlažnoj travi, izbegavati kad god je to moguće...više je razloga za to.

Da li mu je menjana rucka? Tim serijama je to bila mana,previse je bila tanka sajla gasa i samo dugme gasa je kacilo u rucici,slican problem su imali i vilager profi masine dok nisu odradili japanske motore u njima i delove. Inace,mnogo lepa,zahvalna i kvalitetna spravica,u zdravlje da Vas sluzi!

Kolega Pustolov, ja sam kosio travu duže vrijeme ručnom kosom, pa sam prešao na trimer. Par šljivika,međe, okućnica i ponekad uslužno-posla ima tokom čitave godine. Mokra trava je premija za košenje ručnom kosom, dok kod trimera pojačano lijepi travu i mokru zemlju-obavezno nositi zaštitnu kecelju!
Veliku prednost trimera sam primjetio kod krčenja parcela koje nisu košene dugo(polegla trava), zaraslih šikarama. Tu nož i cirkular donose olakšanje..

Svejedno se sav izlepim travom, bilo suva ili mokra. Na novom Villageru 1900bs su jako loše odradili onu zaštitu, dok kod 1250bs starog tipa je to dosta bolje, primećujem

Nazad
Vrh