Trimeri

Tako je.Neće namotavati jer će dužina strune biti veća i imaće veću površinu košenja.Probajte ne košta vas ništa.

Naravno da nije preporučljivo jer je mnogo veće opterećenje koje utiče na motor, a i nisam baš najbolje razumeo gde namotava travu da li izmedju glave koja nosi silk i reduktora

Baš tu..i kada je glava sa silkom i kada je nož, ista stvar, uvek zamota oko tog dela, ispod noža , pa kada menjaš recimo nož i hoćeš da staviš glavu sa silkom..i kada skineš nož, ispod njega su vlati trave oblikovane u koncentričnom krugu, pomešane sa masti iz menjača..i sve to je veoma žilavo, dolazi do trenja izmedju šajbni i te namotane trave, pa i dodatnog zagrevanja glave i menjača..jer na tom mestu gde se zaglavi trava bi trebalo da bude dobro pritegnuto, a tu se baš namota, jer to su one visoke vlaknaste-žilave trave što se kosi za seno sto se daje stoci..ne znam kako se zove ta trava, ali je veoma za*ebana.

Pitanje za one koji imaju firmirane trimere..Sihl,Husquarna i sl..da li na njihovim trimerima dolazi do tog zamoravanja trave kada se kosi u visokoj travi?

imam stihl i husqvarnu i iz mog iskustva generalno vazi:
velika i gusta trava se kosi metalnim reznim alatom(dvokraki,trokraki,cetvorokraki nozevi),dok redja i manja silkom
Sto se tice namotavanja trave,svaki trimer,bez obzira na marku,snagu:
1.ako se kosi nozem,uglavnom se trava namotava ako je premali broj obrtaja i noz previse ulazi duboko u veliku travu
2.ako se kosi silkom,preduga nit,mali broj obtraja i opet previse zahvatanja u otkosu
sve se ovo moze "resiti"gasom do daske,ali naravno da to nije resenje,sve je stvar tehnika i iskustva koje imamo,licno ne verujem da ko nikad nije kosio sa rucnom kosom,moze sa trimerom odmah vladati kako treba.Jednostavno masinu treba osetiti i dati joj rezim koji odgovara i poslu i samom trimeru,pa na kraju krajeva i sebi!

Upravo tako.
To sam skapirao dok sam radio..tehnika je bitna, ali to je tehnika koja umara, jer moraš baš da imaš odsečne pokrete, da ne bi bio uvek gas do kraja, troši se bespotrebno gorivo, već je bolje da se prave odmereni otkosi, sa punim gasom u pravcu otkosa..i tada postoji mogućnost 70% da se namota trava i da mora trimer da se skida sa ledja da bi ga očistio..ali to sam sve probao u visokoj travi oko 1h košenja, verujem da bih za čitav dan košenja ovladao tehnikom, ali opet kažem da to nije rešenje jer čovek je kupio mašinu da ga odmeni, ako moram da se i psihički i fizički upinjem ne bi li pravio pravilne otkose..pa šta će mi onda mašina, mogu i ručnom kosom.

Svaka masina koja ima rucke nije automatska,tj.jedan covek je potpuno drugacije koristi od drugog,to moze da bude pravilno-ne pravilno,opravdano ili ne.Konkretno sto se kosidbe tice,postoje traktorske kose i kose za freze koje odradjuju 90% posla,pa tu mozemo da pricamo o odmeni masina - covek.Hocu reci izabrati masinu adekvatno povrsini koja se radi,ako se kosi 1ha u cugu,to ni slucajno nije trimer

Nema veze sa površionom, već efikasnost pri radu..ok, onda da rezimiramo da su trimeri namenjeni za nisku travu i šiblje, žbunje, nikako i za visoku travu.

Pozdrav svima nov sam na forumu i imam jednu nedoumicu, kupio sam Stihl fs 56 u martu 37000 rds morao sam posebno da kupim glavu i štitnik sa nožićem jer za 32500 dobija se samo dvikraki nož a meni više odgovara glava pošto kosiim samo travu, plac 20x30 sa voćem.Čitajući ranije postove video sam da pišete o podmazivanju glave međutim kod mene na trimeru na glavi ne postoji ni mazalica ni šraf za podmazivanje pa sam u nedoumici kako to izvesti. Molio bi sve koji nešto znaju o fs56 ili ga imaju da me posavetuju kako se to radi? Unapred zahvalan.

Pozdrav svima nov sam na forumu i imam jednu nedoumicu, kupio sam Stihl fs 56 u martu 37000 rds morao sam posebno da kupim glavu i štitnik sa nožićem jer za 32500 dobija se samo dvikraki nož a meni više odgovara glava pošto kosiim samo travu, plac 20x30 sa voćem.Čitajući ranije postove video sam da pišete o podmazivanju glave međutim kod mene na trimeru na glavi ne postoji ni mazalica ni šraf za podmazivanje pa sam u nedoumici kako to izvesti. Molio bi sve koji nešto znaju o fs56 ili ga imaju da me posavetuju kako se to radi? Unapred zahvalan.
to je prosto nemoguce,pogledaj malo bolje,jer taj sraf imaju i najgrdji kinezi,a nema jedan stihl

ovo je mislim vilager,ali nije bitno,cisto da vidis gde se nalazi
bhaf6p.jpg

vidi, stvarno nema :)
pregledaj upustvo, mora ti tamo onda pisati da li se podmazuje i gdje.
Bar kod mene ima, ja imam KM 90R i ima objasnjeno sve, mada kod mene ima taj vijak za podmazivanje

Da Dejane 351 to je Vilager 1900 s sa stihlovom glavom koja je modifikovana za vilagera čisto možda nekome može koristiti

Kako nema,pa šta je taj štraf tu na glavi menjača..kupio sam Stihl litijumsku mast za moj Villager i u radnji su rekli,jer sam pitao kako da našpricam mast unutra u glavu mog trimera, on kaze da na Stihl trimerima ima šraf koji se odšrafi i onda se ona tuba navrne na taj navoj i onda se istisne koliko treba masti,a to mi baš izgleda kao da je taj šraf..
Gde može da nema, pa zablokirao bi menjač posle nekog vremena.Pročitaj ti malo detaljnije uputstvo.

ovo prvi put vidim,ali uvek postoji prvi put.Ili je u pitanju neka nova tehnologija(kvalitetna mast koja se ne menja) u sta mnogo sumnjam,ili se skida ceo sklop ugaonog prenosa sa sipke pa se buta mascu,sto je krajnje suludo,amaterski i neprakticno.Pozovi servis pa javi,bas me zanima kako je to reseno!

Zvao sam servis pa da napišem šta su mirekli. Serviser mi je rekao da na novije modele fs56 Stihl nestavlja šraf jer za tim navodno nema potrebe, fs 55 ima šraf. Kaže da je taj deo hermetički zatvoren i napunjen kvalitetnom mašću i da nema potrebe za dodatnim podmazivanjem. Na moje insistiranje da bi ja to da podmazujem rekao mi je da ako baš hoću mogu na početku svake naredne sezone da uradim ono što je dejan 351 naposao da skinem ceo sklop sa šipke i natrpam mast.Ali svo vreme me je ubeđivao da ništa ne radim i da za dodatnim podmazivanjem nema potrebe, kaže "Stihl je to to je kvalitetno odrađeno i nemože tako lako da zariba".Na moje pitanje šta ako ipak zariba, u garantnom roku ništa a posle 70 evrića platim promene taj deo i stave sa šrafom.Neću ništa dirati naročito gok je pod garanciom a posle ako rikne ićiće u servis pa šta jošta košta (ovce su za šišanje).

Nazad
Vrh