Vidim na kupujem prodajem da ima dosta (vecinom) straus i daemon trimera sa cenom od 70-100e pa me interesuje vase misljenje valjaju li ovi trimeri cemu.
Znam i sam da su stihl,husqvarna i villager bolji ali eto treba mi sto jeftiniji trimer a i kazem da mi nije velika povrsina za kosenje (od placa do asfalta i mozda jos toliko u placu,ravan i cist teren).
Ja sam kupio dva trimera i za sada sam zadovoljan sa oba. Jedan je polovan "husqvarna 323" (kupljen posle ovde postavljenog pitanja i na preporuku kolege @dejan351), taj trimer je stvarno dobar i o njemu ne bih trošio reči.
Drugi je famozni prc "demon" i njega ću prokomentarisati, naravno iz svog ugla i za ovo vremena koliko sam ga isprobao. Kupio sam ga za ranč kao dopunski, pomoćni ili eventualno rezervni a najvećim delom i zbog toga jer drugar drži servis, pa ću eto uz jeftinije delove imati i besplatnu ugradnju ili popravku. U moru prc imena, odlučio se za njega zbog dobrog kompleta opreme. Razradio sam ga sa jačom mešavinom, koju i dalje koristim (1:40). Posle toga, malo podešavanje karba i kretanje u akciju. Radio je tri dana po nekih tri možda i jače sati, ukupno oko desetak. Isproban u nekoliko vrsta i veličinama trave, rađeno sa svim osim ca cirkularnim nožem. Mašina nije pokazala nikakvu grešku niti neki kvar, ali za ovu cenu i kvalitet, o tome je još rano govoriti.
Pozitivne stvari: Ručke odrađene bolje od drugih kineza, cut glave (dve dolaze), iznenađujuće solidnog kvaliteta, dobri i jaki uprtači, dobar vizir, lep kanister za smesu, rezervni delovi jeftini i odgovaraju od većine drugih trimera "iste krvi".
Primećene mane: "Dečije bolesti" jeftinih proizvoda u poređenju sa brendiranim, ali za sad ništa strašno, plastika slabijeg kvaliteta, tup nož za silk (lako se naoštri), neispravan čep rezervoara (ponekad zna da stvori vakum, pa se na kratko otvori i zatvori i posle radi normalno) i relativno velika potrošnja.
U radu sa silkom i košenjem dvorišne trave, ide bez problema, ima dovoljno snage, opruge nisu previše osetljive i ne izbacuju silk bez potrebe. Lagan je i može se dobro izbalansirati na rukama zbog pet tački izbora kačenja. Pokušaj košenja velike trave sa istim nije nemoguć, ali je mukotrpan zbog zaglavljivanja trave između (nisam probao s35 glavu). Međutim, skidanjem donjeg dela zaštitne plastike i stavljanjem trokrakog noža trimer u velikoj travi radi bez problema, bukvalno se ne oseća u rukama, doduše napomenuću samo da je trava kod mene u voćnjaku, te je samim tim sama po sebi mekana iako je velika. Ja nisam u tom režimu radio nešto baš mnogo, pa ne znam kako bi se kasnije posle dužeg rada ponašao nož, odnosno kakvog je kvaliteta i koliko bi eventualni udari u neke prepreke izdržala konusna glava, itd.
Koja je realna i stvarna snaga ovog trimera: 1 ks,1,3 ks, 1,5 ks, ili nešto četvrto zaista ne znam, ali uz pravilno rukovanje i održavanje, ne prezahtevne radove, ovaj trimer može da olakša čoveku u poređenju sa ručnom kosidbom. Za potrebe košenja veće površine, veće trave pogotovo u kontinuitetu, za krčenje nekih zaraslih parcela itd, ipak se mora razmišljati o nekom ozbiljnom proizvođaču. Znam da su mišljenja relativna i iskustva različita, ali kod mene je sad tako. Ja ću se truditi da i kasnije tokom dužeg rada (iako mnogo više radim sa 323), prenesem neka iskustva vezana za kineza, odnosno kvarove, mane itd, ili eventualne pohvale ako ih bude imalo.
Eto, nadam se kolega da sam ti bar malo pomogao ...