Trimeri

Villager BC 1700XC

Pozdrav svima...uzeo sam prije jedno 2mjeseca trimer Villager BC 1700XC pa da vam ga predstavim i ujedno postavim pitanje za neki problem koji mi se pojavio...sto se tice samog trimera u globalu,zadovoljan sam...poboljsane su rucke,2amortizera,postavljanje silika na glavu je smijesno (provuces silik,okreces krug na glavi i to je to), paljenje je izvanredno (da se saug,javi se posle prvog ili drugog puta,zatim se vrati saug i pali iz prve)...kad je zagrijan i posle 20min pauze,ne treba uopste do kraja povuci onaj konopac sto me je stvarno odusevilo za razliku mog starog 0.7kw. Rezervoar je mali sto ima za utisak da trosi trimer,al opet cesce se prave pauze sto je i bolje za trimer. Napucan je ovim plastikama sto mi se i nesvidja bas...ako koga jos sta interesuje neka pita. A moj problem je: Napravio sam mjesavinu na 4.5l,nasuo rezervoar upalio i pustio da odradi...nakon toga ugasio,i sledeci dan poceo da kosim,gdje primjetim da mi pljuje crno ulje na auspuh...nastavim dalje,pocne na sarafe koji prolaze kroz auspuh...ugasim i nazovem servis,ona kaze samo da nastavim jer se nakupilo tokom rada na leru. Ok,ja nastavim drugi dan,kad ono ulje po alu kucistu se sliva... :( ja opet nazovem ista prica...i onda uzmem i rastavim ga skroz,sto i nije lako,ima oko 18sarafa samo da se odvrne..ocistim i napravim novu mjesavinu sa manje ulja...i bolje je. Medjutim,zasto drug koji je isto gorivo koristio nije izbacivalo ulje? Da li je moguce da trazi manje ulja prilikom mjesavine? I na 5toj slici postoji neko podesavanje,da li neko zna o cemu je rijec? nisam dobio nikakav kljucic za to...u prilog vam saljem i slike...
CAM00366.jpg
[/URL][/IMG]
CAM00365.jpg
[/URL][/IMG]
CAM00367.jpg
[/URL][/IMG]
CAM00376.jpg
[/URL][/IMG]
CAM00378.jpg
[/URL][/IMG]
CAM00371.jpg
[/URL][/IMG]
CAM00372.jpg
[/URL][/IMG]
20140508_222408.jpg
[/URL][/IMG]
20140508_222348.jpg
[/URL][/IMG]
CAM00372.jpg
[/URL][/IMG]

Danas na mom bc1250 zamenjen klip i karike,to me kostalo 1500 din...A da se naradio vala jeste.

Imam ga 6 ili 7 godina sigurno.A kosi 2 moja malinjaka,2 kolegina.do prosle god 1h vocnjak.dvoriste mada to je nista specijalno.

I planirao sam da mu na kraju sezone za ovu god izmenjam sve,da kupim neki jaci,iste marke,a ovaj da odmara,cisto ako zatreba ili nekom da pozajmim.

Ja moj imam vec 4sezonu i bas sam ga rasklapao da vidim u kakvom je stanju i zaprepastio sam se. Jos uvek na cilindru stoje tragovi honovanja,a bas sam sa njim dosta radio. Na klipu jos uvek ima poprecna tekstura ko da je juce ubacen. ::sramota:: Ja jesam ocekivao dosta ali ovo sto ti kazes i sto vidim u podpunosti se poklapa. Nije to losa masina i nadam se da ce sluziti jos dosta. Kao sto ti rece u planu je da kupim jos nesto bolje a ovaj neka ga neka bude u rezervi. :osmeh:

- - - - - - - - - -

Nemoj da kupujes nigde,jer neces naci kvalitetan.... Ja sam ovu moju plastiku razbusio i stavio umestom one plastice matice,metalnu(rukohvat sipke od sporeta).I radi bez problema vec god dana. Cak sam danas i sam pravio metalne ove pipke jer ih pojede onaj metalni deo od radilice...
Ljudi ili vi to koristite mnogo vise od mene ili tu nesto ne stima. Kod mene je to kao novo i jos uvek fabricko. Primetio sam da pucaju kad se mnogo cima pri paljenju. Kad palis trimer, prvo lagano dok ne osetis da je poteznica zakacila pa potom cimnes a ne odjednom kako uhvatis kanap tras. Sacuvace vas nevolja sa poteznicom jer ocigledno da ima problem sa njom ako se tako koristi.

Zlatno pravilo za paljenje svake mašine na kanap, ali ljudi misle kad jako cimnu da će mašina odma krenuti da se vrti sa barem 3000 obrtaja u minuti.
Da uhvati treba svega par cm, poslije lagano povući jednom u slučaju da nešto nije kako treba jer se tako najlakše primjeti. Drugi-treći put svaka novija mašina mora da upali ako je gorivo svježe i ništa nije pohabano.
Mene duša boli kad vidim kako se neki ophode prema sredstvima kojim zarađuju za život, bez obzira o čemu se radi. Naravno da ga ne treba pretjerano maziti i štediti, ali kad se krene iživljavati na mašini zbog svog neznanja/gluposti dođe mi da ga umlatim na mjestu. Recimo baš to paljenje kad ti neko objasni sve potanko (ili se nedaj Bože pročita uputstvo) ide bez problema, a ovako se napatiš i ništa ne uradiš.

neznanijunak86 i na mom bc 1900 x(c) je sa mesavinom od 2,5% bio vlazan auspuh i slivalo se do ispod rezervoara. Predjem na 2% i vise se to nije dogadjalo a on evo vise od godinu ipo dana radi tako i ne posustaje. Cak sam u Ponedeljak odsekao dva orasa precnika oko 15-16 santimetara mozda malo i vise. Više ga ne štedim ni malo. A koliko mi se čini ni njemu ne smeta.

Evo sad citam ovo za mesavinu i ulje koje baca na auspuh i ne mogu da verujem.Ja sam mom napravio mesavinu 3%,a treba 2,5% i pustio pola sata da radi na leru uz povremeno dodavanje gasa cisto da se malo zavrti masina.Tad sam se iznenadio jer uopste nije ni dimio,a ne da izbaca ulje i posle pocnem da kosim sa tom istom mesavinom,a dim jedva primetan.Potrosio sam samo 2l mesavine od 3% i nema nigde tragova ulja,a sutra nastavljam sa kosenjem pa mozda i bude neka slika ili klip.
Pozitivno me je iznenadio jer mnogo dobro i lako pali i ja takodje ne znam kako neko moze da upropasti onaj mehanizam za paljenje.Slobodno mogu da kazem da pali bolje i lakse nego STIHL FS 350 ili neka STIHL testera,a i bas lepo,mekano radi,nema onako da brboce.Samo da smanji potrosnju i ja prezadovoljan.

a jel vi menjate filter za vazduh i on je veoma bitan u celoj ovoj stvari , ja imam stil fs-90 i posle sedam godina juce sam ga zamenio a kosta samo 200 din . onaj stari je bio sav masan od mesavine jer kako su mi rekli u stilovoj radnji gde imaju i servis da je to od velike trave kad se gusi masina

Hvala na odgovoru,sad mi je i lakse :) I ja sam koristio na starom 0.7kw i benzin od godinu dana star,i sipao svakakve mjesavine ma nikad nista ni ti dimi,kao ni ovaj novi,al et samo se sliva to ulje. Pa ja sam bas to gorivo sipao kod druga 1.25kw, i potrosimo 4.5l i njemu nista a meni vlazi...jos sam stavio prst u auspuh al ni kapi ulja.
@tintoreti vjeruj mi da ima veze sa mjesavinom...a nemam u auspuhu 6l ulja pa da se isprazni...moguce je da je bilo,al ne moze toliko i sve vise i vise da curi. A on je stalno pod maximalnim gasom...
E sad jel neko mozda zna sta je ovo L H kod mene,sta se sa njim steluje? I jel moguce to sto izbacuje ulje da nesto nije nastiman karburator?

To "L" i "H" ti sluze za stelovanje karburatora,L je za ler gas,a H je valjda glavni zavrtanj i njim se valjda steluje smesa,nisam bas siguran.Ne bi trebalo da ima veze sa tim sto baca ulje na auspuh,mada mozda i baca ako je prebogata smesa,odnosno ako uzima previse mesavine.Nisam bas strucan za stelovanja pa ne mogu mnogo da ti pomognem oko toga,mozda se javi neko strucniji.

L je za niske obrtaje, odnosno smesu na niskim obrtajima, a H je sa smesu ili ti odnos gorivo/vazduh na visokim obrtajima. Ta podesavanja su veoma osetljiva, i 1/4 kruga moze znaciti da trimer neradi kako treba. Sa L stelujes do pola gasa, a sa H ostalo. Ako niste sigurni u to sto radite, nemojte ni dirati, posto mozete osiromasiti smesu i moze doci cak i do zaribavanja.

Ali ako se odlucite da radite, najosnovnije vam je da znate kako zvuci trimer u zavisnosti od smese, kad trokira smesa je bogata, a kada se davi onda je siromasna. L saraf neigra toliku ulogu, njega diram samo kad se trimer malo muci da prebaci pola gasa, a na H se steluje uglavnom uvek. I jos nesto, uglavanom je ovako, kad zavrcete smesa je bogatija, a kad odvrcete siromasnija.

L - low (stelovanje rezima rada motora pri niskim obrtajima)
H - high (stelovanje rezima rada motora pri visokim obrtajima)
T - fino stelovanje praznog hoda (ler gas)
O ovom stelovanju L i H mlazeva bilo je previse reci na forumu,sto u ovoj temi,sto u temi "motorne testere",ko hoce mote da potrazi,ali generalno savet bi bio da se odnese u servis,jer ako je samo do stelovanja, ta intervencija servisera kosta mnogo manje,od onog sta se moze dobiti nestrucnim i losim stelovanjem bez iskustva i znanja.

Da,ovo su najnovije slike mog hvaljenog trimera Villager BC 1900 XC.Poceo i on da izbaca ulje i to kao sto se vidi na slikama na zavrtnju koji drzi izduv,a onaj deo bas gde izduvava dim suv ko barut.Danas sam kosio sa mesavinom 3% i po prvi put sam ga dzibrio pod pun gas i nisam istrosio ni ceo rezervoar,a kosenje gotovo.Naravno da ga odlozim kad imam sta i da vidim,zamalo da padnem u nesvest kad sam video ono ulje kako se razlilo,izgleda da sam ga juce mnogo nahvalio i izbaksuzirao.Mozda sad malo manje trosi,ali nisam siguran.

Da,ovo su najnovije slike mog hvaljenog trimera Villager BC 1900 XC.Poceo i on da izbaca ulje i to kao sto se vidi na slikama na zavrtnju koji drzi izduv,a onaj deo bas gde izduvava dim suv ko barut.Danas sam kosio sa mesavinom 3% i po prvi put sam ga dzibrio pod pun gas i nisam istrosio ni ceo rezervoar,a kosenje gotovo.Naravno da ga odlozim kad imam sta i da vidim,zamalo da padnem u nesvest kad sam video ono ulje kako se razlilo,izgleda da sam ga juce mnogo nahvalio i izbaksuzirao.Mozda sad malo manje trosi,ali nisam siguran.

Bez brige . Moj je imao i neki zvuk ko da zakacinje neki lim sto bi rekao jedan kolega forumas " metalni zvuk", pa slivanje kao na tvom , pa čagljanje iz glave trimera ili ko zna odakle. Sve je to vremenom nestalo i sad trosi ko upaljac i radi li radi.

- - - - - - - - - -

I glava za silk posle dve godine zamenjena za husqvarninu cini mi se t35 . Ova sto je dosla uz njega pocela da se raspada

Momci i moj novi XC 2100 ima iste simptome da mu curi ulje iz auspuha kao kod vas. Primetio prilikom proslog kosenja i poludeo.

Nazad
Vrh