Trenutne cene na tržištu (ovce, koze, i tsl.)

Онда мораш пазарити још једну да буде у друштву...тако сам се и ја надао, биће боље за неки дан, биће више млека...
. Nežalim što sam je platio toliko. Privikla se i smirila. Nezna da pase jede samo iz jasala. Mlečnost iznad očekivanog preko 3,5 litara. Sad treba da nađem negde dobrog jarca.

kako ide cena jarića,,,,,od 25 -30 kg,,,sutra je vašar u senti ...hvala na odgovor

Poslednja izmena:
ako se uzme da je cena hrane skocila za 40-50% u odnosu na mesec mart i april cena bi po ekonomskim pravilima trebal da ide gore ali u ovom poslu klasicna ekonomija ne vazi...

Važi i te kako. Prognoziram cenu za kasnu jesen i Božić 3,5 evra minimum za mladu jagnjad od 35kg. Ljudi rasprodaju ovce u bescenje. Neće biti robe. I ko bude imao pitanje je kako da hrani jagnjad na ove cene kukuruza i sojine sačme. Bilo je godina kad je bilo te cene od 3,5 evra.

To je 2 eura po kg zive vage nekako malo

---------- Poruka napisana u 13:16 ---------- Prethodna poruka je at 13:15 ----------

ali svakako vise si ih prodao i rijesio se brige po ovoj vrucini

Zao mi je sto cu biti u pravu al kao sto sam rekao jedne prilike fond ovaca dok padne za jos jedno 20-25 % cena koju pominje Sarbanac je evidentna,ove ucestale suse samo ubrzavaju proces.Mada izumiranjem sela i onako sve to ide ka padu broja ovaca.Nisam siguran za ovu jesen zbog bas zestoke suse(bice rasprodaje) ali mislim da ce ovce oktobar-novembar ici bar do 140 dinara,al sledeca jesen ako iole posluzi letina ima da budu 160-180 dina ko"jedan-dva.Naravoucenije-ko prezivi ovu zimu pricace.Cena kakva takva je citavo leto bila prilicno stabilna,sto dovoljno govori o broju ovaca stim i jagnjadi.Drustvo izdrzite,povecajte strna zita(jer cena gotove stocne hrane tesko kad da bude povoljna) i ko ima mogucnost za lucerku(kakva takva dace 3-5 otkosa izuzetno kvalitetne hrane) i naravno broj grla u stadu prema mogucnosti za proizvodnju kabaste hrane.

Moram da pomenem jednu politicku stvar,a to je da ce valda ovi novi/stari uspeti da uproste i legalizuju trgovinu na Kosovo i u Bosnu,makar za jagnjetinu, e tad bi stvarno bilo ekstra,jer unutrasnja trgovina se svodi samo na preprodaju gde proizvodjaci malo zaradjuju,onda bi Somijevo udruzenje uspelo.

Kolika god da bude cena na prolece uz ove cene inputa npr sacma 100 din,kukuruz 30 seno 15 din kg isplativosti nema...
danas me zove kolega iz sapca drzao preko 100 kom,rasprodao skoro sve ovce,5 ha lucerke ima, bala 350 din ide ladno,kaze nece vise da bude glup...

znam da ovaj post nije za ovu temu, ali samo da kazem, tj napisem.Ne bih da me shvatis pogresno, ne osporavam to sto kazes za cijenu bale lucerke. Ako je cjena bale 350 din, to je 5,83 km (ako je 1 KM=60 DIN), to je po meni izuzetno, ali bas izuzetno visoka cjena. osima ako su bale teske bar 25 kg. Ne znam kome se isplati istu kupovati i hraniti recimo ovce sa njom kojima je cjena (jagnjeta) oko 240 din po kg. To bi bila cista propast. jedino da cjena jagnjadi ode na 3,6 e pa i Boze pomozi. jeste da je godina losa, ali sto je mnogo mnogo je.

bale su oko 15 kg i to je cena u srbiji trenutno
kupuje ko mora,npr onaj koji je kravu gajio do 2,5 god da se oteli prvi put i da ima dobro grlo i nece da je proda u bescenje i unisti mozda genetiku staru preko 50 god
ili onaj ko cuva linije ovaca koje ima kao sto je kod mene slucaj,na teskoj godini racunica je debeo minus sto se manje o tome misli sve je lakse po zivce...

kod nas su jagnjad (jos) 5 km, ili 300 dinara. Neko proda po 5, 5 km ali to je rijetkost. Naravno bude i onih koji daju i po 4,5 km, ali 5 je standardna cjena. priplodna su od 6 pa na dalje.

Znaci ipak ste jeftiniji. Pa nije cudo sto nakupci odavde dolaze kod vas. Nadam se da tako nece biti i ovde, moracemo onda jagnjad drzati na infuziji, da sto manje jedu! Nisam shvatao sta znaci biti ni ovcar ni seljak ni nista dok nisam se upustio u te vode!

Nazad
Vrh