Trenutne cene na tržištu (ovce, koze, i tsl.)

Novi Sad, jare je 250-280din/kg.

- - - - - - - - - -

bala deteline je 400 din, katastrofa.

- - - - - - - - - -

kukuruz 30 din

hvala na informacijama za jarad,posto nisam znao ,sto se tice jagnjadi i kod nas su 2,5 eura,samo mi nije jasno zasto je jaretina jeftinija od jagnjetine kada je po meni to veci specijalitet

pozdrav ljudi, imam za prodaju, ne znam dal da kazem( da se neko ne buni) ; ) 15tak komada ovaca, 130 din po kilogramu, ako je bas neki kupac dao bi ih po 125 ali sve.. ima virtemberga i u solidnoj su kondiciji..

- - - - - - - - - -

pozdrav ljudi, imam za prodaju, ne znam dal da kazem( da se neko ne buni sto ovde postavljam) ; ) 15tak komada ovaca, 130 din po kilogramu, ako je bas neki kupac dao bi ih po 125 ali sve.. ima virtemberga i u solidnoj su kondiciji..

Rece mi ujak danas u surcinu na pijaci ovce 100 din jagnjad 200 ..Velika ponuda nemaju ljudi cime da hrane..

U Sloveniji otkupljuju jagnjad po 1.5e/kg

Kolega,odakle ti ovakva informacija?Da li si 100% siguran?
Ako i jeste ovako pitanje je koliku subvenciju dobijaju njihovi ovcari?!
Kao i mleko u Nemackoj 0.5e za proizvodjace,a drzava im daje jos 1 evro,inace niko se tim poslom ne bi bavio,unisten bi bio stocni fond,zatim i sve ostalo,kao i kod nas,poljoprivreda,drzava,nacija i kraj,bas kao i kod nas!Ne postoji jaka drzava u kojoj poljoprivrednici tesko zive!

Rece mi ujak danas u surcinu na pijaci ovce 100 din jagnjad 200 ..Velika ponuda nemaju ljudi cime da hrane..
Tek nece imati cime da hrane...
Nemaju ni ljudi koji se bave ratarstvom,a ne ovi sto hranu kupuju.
Sta mi vredi sto je danas bala deteline 500 din kad je nemam ni za sebe,a kamoli za prodajui?
Sad pred zimu bice cena jaganjaca (slave,nova godina,Bozic...) i 3 eura,al tesko ko ce to moci da kupi.
Ovom skupo sto hrani jagnje,ovom skupo sto jagnje kupuje.
Bice smanjen stocni fond sigurno.

- - - - - - - - - -

pozdrav ljudi, imam za prodaju, ne znam dal da kazem( da se neko ne buni sto ovde postavljam) ; ) 15tak komada ovaca, 130 din po kilogramu, ako je bas neki kupac dao bi ih po 125 ali sve.. ima virtemberga i u solidnoj su kondiciji..
Nema ko da se buni,slobodno pisi...

- - - - - - - - - -

Novi Sad, jare je 250-280din/kg.

- - - - - - - - - -

bala deteline je 400 din, katastrofa.

- - - - - - - - - -

kukuruz 30 din

Sto je katasrtofa?
Ovce mogu svi da drze,a zemlju ne mogu svi da rade.

- - - - - - - - - -

Pardon-jare

Otkupna cijena jagnjadi u Crnoj Gori je 2.52 eura i sva jagnjad su otkupljena naravno ko je htio da proda.
Ovo je tacno,ja sam bio pre 15 dana i sreo se sa jednim prijateljem na Cetinju.rekao mi je da su jaganjci do 35kg-2.54e.

- - - - - - - - - -

Tek nece imati cime da hrane...
Nemaju ni ljudi koji se bave ratarstvom,a ne ovi sto hranu kupuju.
Sta mi vredi sto je danas bala deteline 500 din kad je nemam ni za sebe,a kamoli za prodajui?
Sad pred zimu bice cena jaganjaca (slave,nova godina,Bozic...) i 3 eura,al tesko ko ce to moci da kupi.
Ovom skupo sto hrani jagnje,ovom skupo sto jagnje kupuje.
Bice smanjen stocni fond sigurno.

- - - - - - - - - -

Nema ko da se buni,slobodno pisi...

- - - - - - - - - -

Sto je katasrtofa?
Ovce mogu svi da drze,a zemlju ne mogu svi da rade.

- - - - - - - - - -

Pardon-jare

Puno ovde ima kolega istine.U svim sverama poljoprivrede situacija ce se sredjivati na neki nacin,mozda privremeno ili delimicno ,mozda trajno ili na neki duzi rok,ali ovcarstvo je poslednja stvar gde ce se nesto pomeriti u pozitivnom smeru.Postoji nekoliko razloga za to,o kojima sam ja razmisljao proteklih dana.
Prvi je po meni apsolutna nezainteresovanost drzave za ovaj vid stocarstva.Zasto?Pa ovcetina nije bitna kao recimo mleko,jer je to hrana sirokih narodnih masa i istovremeno sredstvo za kupovinu socijalnog mira.Isto se moze reci za hleb(psenica),suncokret(ulje),secer(repa),ili recimo malina kojom se nasa drzava bogati.Dodao bih naravno i svinjetinu,ali to vec ima veze sa kulturom nacije.Ne bih hteo da uvredim odgajivace svinja a ni svinje,to sto smo mi resili da se hranimo holesterolom i budemo najbolesnija nacija u Evropi,nema veze ni sa cim osim sa nama samima.Umesto kao nasi preci pre vise stotina godina da se hranimo jaganjcima i jaricima.
Druga stvar je ova o kojoj kolega prica svako moze da drzi ovce,a da proizvede kukuruz ili lucerku ne moze.Pa moj komsija je juce prodao ovcu 43kg po 110din.Ej 43kg!?Isto toliko bi ja dobio za moju od 80kg.Ja smem da se kladim da moja ima 4 puta vise pecenja od njegove,ako nije tako poklanjam sve ovce i ovna.A sta je poenta,on ih drzi i ne vodi brigu o nima,vise su site nego gladne jaganjci su malo veci od zeceva koje sam nekada ja imao.Ali njega nista ne kostaju,tako te pare su njegova zarada,a ja na mojima nemam nikakvu.To je problem sa nasim trzistem i pljackom na trzistu.Recimo svi znamo da se zitarice klasiraju,tako isto maline pa je razlika izmedju prve i trece klase 50% u ceni.Toga ovde nema i to je problem.
Treca i poslednja stvar je trziste,zakon ponude i potraznje,to je ono sto je kolega mirkopozega pricao.Jos uvek je jako velika ponuda ovaca(moje misljenje je da su 50%ovce kvaliteta moga komsije),a ponuda diktira cenu.Kao sto je ove godine bilo sa svinjama nestalo pa cena istorijska.Mora se ceniti kvalitet,mora se osloboditi trziste,mora se drzava ukljuciti i pomagati malo ozbiljnije!A najvaznija stvar napraviti razliku u ceni i kvalitetu,sto ce se automatski odraziti da primitivni proizvodjaci prestanu da se bave ovim poslom,onda se stvara realna ponuda a samim timi realne cene.
Minimalna cena jagnjadi ne bi trebala biti manja od 3e za n.godinu i bozic,ali pitanje ko ce to da kupi.Videcemo gde ce se to zaustaviti.

Zdravi mi bili!

Nazad
Vrh