Trenutne cene na tržištu (ovce, koze, i tsl.)

Znaci ipak ste jeftiniji. Pa nije cudo sto nakupci odavde dolaze kod vas. Nadam se da tako nece biti i ovde, moracemo onda jagnjad drzati na infuziji, da sto manje jedu! Nisam shvatao sta znaci biti ni ovcar ni seljak ni nista dok nisam se upustio u te vode!

Hleb sa sedam kora.....

E sta je doslo vreme da ja vama stavljam ladne" obloge i da glumim psihologa a ja do sada pisao uz vetar.

Ajde glavu gore,bilo je i gorih dana i gorih susa pa evo nas.Kao prvo strategija,ostaviti odrziv broj grla sa kog se moze opet povecavati,ako se kupi nesto stocne hrane pa boze moj.Ako je ovca jela 3 kg sena nek sad jede 2,5 npr.Sta samo kukate,jel ja lepo rekoh da ce jagnjadima i ovcama cena da raste(primer Vojvoda),pricam mesecima unazad niko nista.Ko ima jagnjadi u stali trenutno odlicno,svu jagnjad polako takticki prodati i kupovati hranu ovcama da prezimi,pa ne moze se stalno zaraditi bitno je sacuvati STADO,ima jos nade ko ima pasnjaka,moze jesen da bude povoljna,kisna i toplija pa ovce mogu da pasu do nove godine i eto 30-40% sena spaseno.Polako tiha voda breg roni,ne mogu se svi snaci al ko moze obavezno da sacuva stado(bilo malo il veliko)
Nije za temu al ce mozda biti korisno-ponavljam-strna zita(malo im smeta susa),i lucerka.

Da zaboravih,2003 god avgusta meseca jagnjad/siljezad bila skoro pa 3 evra ili 180-190,00 dinara.

A ovu Vojvodinu recenicu treba zapisati u podsetnik"Bitno je da ima" ide mara iz svatova(tako se to kaze kod mene)

Kolika god da bude cena na prolece uz ove cene inputa npr sacma 100 din,kukuruz 30 seno 15 din kg isplativosti nema...
danas me zove kolega iz sapca drzao preko 100 kom,rasprodao skoro sve ovce,5 ha lucerke ima, bala 350 din ide ladno,kaze nece vise da bude glup...
Ja te stocare sto prodaju stoku cim zagusti,evo sad pozdravljam i kazem da im je bolje da cuvaju guske pored neke bare,pa i ja bi prodavao da sam ih kupovao po 90 dinara kilo, i da me boli uvo za njih,nego sam svako grlo gledo ko malo dete,i za svako sam mogo barem tri ovce kupiti,i druga stvar sto je to moje maticno stado,sa njim imam planove,znaci to je moj posao drugi nemam,mislili mnogi da se obogate,ovce dzabe,proda neko jagnje ostane ovca dzabe,pa prst u uvo.To nije ovcarenje i neide to tako.Svaka proizvodnja ako nema,kontinuitet,kvalitet i kvantitet je osudjena na propast iz dva razloga:trziste je postalo nemilosrdno i za male i za velike,a drugi razlog je nedostatak agrotehnike i spremnost na metero uslove bili susa ili obilne padavine.Ruzno je sad nekome pricati sta da radi,ja ove godine imam zitarica i za ovce i za prodaju i to lep deo za prodaju,al mi zao ljudi koji drze ovce,kvalitetna grla,nebitna rasa i imaju i svoju zemlju i svoju mehanizaciju,ulozili pare i sebe,i sad ovaj pakao,mogu da zamislim kako mu je u glavi kad mora da ih prodaje.

Kolika god da bude cena na prolece uz ove cene inputa npr sacma 100 din,kukuruz 30 seno 15 din kg isplativosti nema...
danas me zove kolega iz sapca drzao preko 100 kom,rasprodao skoro sve ovce,5 ha lucerke ima, bala 350 din ide ladno,kaze nece vise da bude glup...

Miladine soja je za svinje,treba ti malo za jagnjad dok krenu-i sam znas da nije slucaj kao sa svinjama isteras na pijac 20 kom pa sve prodas,sa jagnjetinom ide na tenane jedno po jedno ili nakupcu prodas sve za DZ,furaj zob,psenicu,tritikal i suncokretovu sacmu,kolega neka je prodao Sabac je uvek bio svinjarski(ista prica sa svinjama sad je zastoj jer tradicionalno je u ovo doba prasad isla u tov sad nema racuna(niko ne ubacuje),videces na jesen koliko ce biti 100-kilas ziva vatra),sta se pravi lud sto ne seje lucerku,ja sam je kupovao 2006 za 70-80 dinara balu, do skora je bila DZ.Procice i ovo:ppozdrav:

---------- Poruka napisana u 22:17 ---------- Prethodna poruka je at 22:15 ----------

Jedna bitna stvar ratar nikad nece razumeti stocara i obratno

Ja sam i ratar i stocar i razumem se sa sobom odlicno,to je poenta al niko nece da prica normalno odma svadja,proracuni,nadimci,svi kukaju ko ranjene mecke,al necu da kuka ni ovde ni u mom selu neko ko ima stoku i proizvodnju hrane za istu,evo komsija samo doteruje telice za tov,nemogu da spavam mesec dana,samo puni stalu,al ima covek 5 h kukuruza i jos toliko tritikala,ovsa psenice,10000 bala,1000 ostalo od prosle godine,pa svoju mehanizaciju,eto kuka samo kad ide usluzno da radi kako je nafta skupa. . .

Somi ja moram jer sam kontras(nadimak) ti nisi ratar ti naginjes stocaru uz to proizvodis hranu za stoku,pravi ratar samo ima njive i maasine seje ,zanje i prodaje za stoku ga boli uvo.(e jesam definisao alal mi vera):ppozdrav:.Ipak su stocari sa malo duse,emotivni bar ja tako mislim

ma ja kukam samo na Boga jer nam ne daje kisu vec 2 meseca,na to sto je sve suvo,sto je Kolubara kao potocic,sto trenutno samo jedan izvor iole ima dotok vode
sto mi se osusilo 2 ha mlade deteline,sto je svako jutro pakao kako napojiti i nahraniti stoku...
Plus strepnja sta ako zima bude s puno snega pa ovce zakuje u obore...sta ako kisa ne padne u narednih 15 dana,sta ako....????

Ulozi jedno 10000 e u sistem za navodnjavanje,pet ti je arteriski bunar,ostalo creva,raspskivaci,sistemi kap po kap,pumpa,rezervoar i nema suse,to kaze nas ministar.

voda u mom selu je na oko 150 m dubine u kamenu, mislim da je 50 eur metar busenja,plus materijal za sistem i plus je kolicina vode mala...cifra je malo veca od 10000 eura

Ja cu imati na prodaju 15-ak mlecnih koza pa ako neko zeli da cuva slobodno moze da se javi :)

---------- Poruka napisana u 13:26 ---------- Prethodna poruka je at 00:36 ----------

Danas cujem pricu da su sverceri napunili kamion sa kozama u aleksincu a placali po 2000 2500 a bas jednu sa 4l platili 4000.

Nužda zakon menja. Nikad ne reci nikad jer se ne može znati šta nosi dan a šta noć. Bolje da ih proda pošto može nego da pocrkaju od gladi ako nema hrane.

Nazad
Vrh