Trenutna cena kukuruza na tržištu i predviđanje njenoga kretanja

Da li verujete da će cena dostići 300 € po toni ??

• Da

Glasovi: 184 52,6%
  • Ne

Glasovi: 166 47,4%

• Ukupno glasača
    350
@marko22
Pretpostavljam da poznajete engleski. Samo sam preveo sto pise u teksu BokiKoki-a.

Nekoliko postova iznad vaseg imate tekst u kojem pise da su rezerve kukuruza rekordne u svetu i iznose oko 150 mil tona.

To sto na dzak moze da se dobije 23-24din nije merodavno jer te kolicine su smesne,
bokikoki je postavio clanak u kome se kaze da ce u 2013/2014 biti povecane rezerve, a koliko ja znam sada je 2012/2013 .

ИГЦ рекао глобалне залихе кукуруза се очекује да ће порасти са 27 милиона тона на 149 милиона тона до краја 2013/14 сезоне

05.06.2013.
CENE ŽITARICA NA PRODUKTNOJ BERZI U NOVOM SADU, BERZAMA U BUDIMPEŠTI, ČIKAGU, MINEAPOLISU I PARIZU CENE SU OBRAČUNATE PO SREDNJEM KURSU NA DAN OBJAVLJIVANJA
(din/kg bez PDV-a)
Presentation5.6..jpg

23 din na dzakove u Crepaji,komsija okrunio sve sto je ostavio!Sad u ulici ja i jos jedan imamo kukuruz,ostalo sve prazno a tako je i u celom selu!Sve ukupno nema vise od 70-80 vagona u ambarima,mozda i 50-ak...

@marko22
Pretpostavljam da poznajete engleski. Samo sam preveo sto pise u teksu BokiKoki-a.
По мало. Видео сам да си (нема потребе да персирамо, хвала) навео неки пост од горе као извор. Пошто пратим по мало учинило ми се то мало много. Иако је количински сток ту негде по оба извора, ставио сам чисто график да се види колико је то у процентима. Иначе светски сток свих житарица се процењује негде на око 68 дана, што је најниже у последњих 20-ак година.

Necemo persirati u buduce. Ko hoce da realno razmislja u vezi cene zitarica, neka pogleda ovo.
Бразил сваке године повећава сетввене површине, као и још неке јужно-америчке државе. Чак и држава нешто субвенционише ко уређује те неке лоше пошумљене пределе. Са друге стране велики је бизнис и пошумљавање код њих. При томе су и велике контроле за испоруке дрвета и уопште за сечу шума. А опет све они то раде зато што им се исплати и јер расте светска потрошња житарица.
cons.png

При томе залихе кукуруза су најмање.

Sledece nedelje u izvestaju USDA smanjenje povrsina pod kukuruzom u USA za 3 miliona hektara i ocekuje se automatski rast cene,koja ce povuci i ostale berze najverovatnije!

daj boze da krene navise... svuda neke nepogode.. samo me zabrinjuje sto granexport nije jedno zrno od pocetka godine ubacio u barzu i skoro nema nameru...mada ide kukuruz polako za makedoniju,albaniju...ali to je slabo.

Nazad
Vrh