Trenutna cena kukuruza na tržištu i predviđanje njenoga kretanja

Da li verujete da će cena dostići 300 € po toni ??

• Da

Glasovi: 184 52,6%
  • Ne

Glasovi: 166 47,4%

• Ukupno glasača
    350
Kolege u decembru ce postici 18 to je sigurno jos nekolko dana i evo nama cena od 18 din

@FEAR Ja bih voleo da ne budem u pravu, u smislu da se Manjevic-eva prognoza ostvari. Ali sve se bojim da nećemo videti tu cenu. Vidiš ti da je na ovoj NS berzi 16,80 bez PDV-a, a ja da hoću da prodam dobijam 16 sa sve PDV-om. Koliko ima još do 20 dinara?
Sve u svemu, ja bih bio zadovoljan sa 18 do kraja decembra i očekujem tu cenu.

Kolega danas prodao kukuruz po 17 rsd tel-kel 100 tona. Cenu koju sam izneo da je očekujem važi za robu sa svog lagera.

@FEAR Ja bih voleo da ne budem u pravu, u smislu da se Manjevic-eva prognoza ostvari. Ali sve se bojim da nećemo videti tu cenu. Vidiš ti da je na ovoj NS berzi 16,80 bez PDV-a, a ja da hoću da prodam dobijam 16 sa sve PDV-om. Koliko ima još do 20 dinara?
Sve u svemu, ja bih bio zadovoljan sa 18 do kraja decembra i očekujem tu cenu.

Vidi...znam samo da od kukanja nema nista...bukvalno to sto si ti napisao slusam i od ovog mog otkupljivaca koji me zvao da prodam...ista panika isto se boji ista prica da je na berzi toliko a drugi placaju manje...lik mi prica kako sam ja jedini ostavio na lager i niko vise(tu sam se smejao ispade da nisam u kontaktu sa nikim od ovih sto su predali) nudi mi dinar vise nego sto mu je cena na papiru ali da ne govorim nikom...ja ti vise zelim reci da ne panicis bez veze mozda gresim ali ja sam se licno pomirio sa tim da cekam do leta i ne pada mi na pamet da dajem ispod min 20 dinara...kad se setim da su mi pre samo 2-3 godine isplacivali 23-24 din a nisam cekao krajnju cenu tad evro bio oko 103 din...ovo su mrvice sto sad nude...**greška ti tih 18 dinara

Godine kad na 1kj ostane 1000e (ta situacija od 24din i 103din za evro) su jaaaako retke i ne treba se rukovoditi njima.

Ova godina je krenula kako valja samo zato sto nije prodavano odmah,nije nastala ludacka panika za prodajom i ostavljanje na lager vec su se ljudi dozvali,ne kazem svi ali veliki procenat onih koji ranijih godina dadose na lager sada nije...ovo znaju svi koji su u prisnijem kontaktu sa bilo kojim otkupljivacem...ne panicite to je sve sto zelim reci jer ne doprinosite time sebi...do pre 15 dana zakleli bi se da cete prodati po 15 dinara...sta je sad???Ja sam i tad rekao idemo na 17 din(vise iz sale) i eto te cene...nek prodaje ko misli da treba

Opet sam ostao ne ''razumljen'', pa moram da objasnim svoju situaciju da bi video zašto čekam 18rsd.
Dakle ovako, ove godine sam radio neke njive pod zakup. Pola od tih njiva je bilo toliko posno (prvi put radio, nisam znao situaciju), da sam jedva uspeo da stignem do 3000kg/k.j. Malo me je vratila u igru druga polovina arende, na kojima sam radio i prethodne 2 godine. Ali, i pored svega sam bio u minusu oko 8000rsd po jutru da sam prodao odmah po 13,5-14 koliko je bilo u vreme vršenja. Ja sam to ostavio, napravio računicu na kojoj bih bio na pozitivnoj nuli, a to je 17,5 do 18, pod uslovom da mi ne skinu jos 1,20% sa lagera, dakle da kukuruz ne dočeka januar na lageru. Inače, ostaje mi još oko 7 vagona na lageru i kući sam skoro pa napunio ambar. Sad vidiš da ne cvikam za cenu, još ću (nadam se) uspeti da izađem iz ovoga bez minusa što mi je cilj. Ostala količina koja je od mojih njiva ostaje na lageru na kockanje.
Nije tema, ali posle ovoga sam se opametio i osim 2 njive koje su pokraj mojih, drugih arenda nemam jer upravo ta cena arende me je bacila u minus. I više neću da im dam te cene na koje ja rizikujem sve, a oni su još i nezadovoljni!
I još da dodam da sam još ispao dobar jer ovde kod mene ima mnogo ljudi kojima nije ostalo ništa na lageru već je sve otišlo na dug, da ne pričam dalje da su neki prodali zemlju da bi otplatili svoja dugovanja.

opasno zavlacenje od strane otkupljivaca,ali samo polako ko bude pametan vratice im dok ko bude dobar tj pros pucice ponovo ,kod nas stanje katastrofalno, na lageru malo ko ima sta prazni ambari sve u svemu katastrofa.

Otkupljivači nikad složniji u držanju niske cene u odnosu na realnu.I oni koji su godinama bili u zavadi i nisu pričali ove jeseni su popravili odnose.Ne pamtim da je nekad bilo više dizanja robe predate na lager pojedinim otkupljivačima.

Upravo u tome je problem(njima) što puno ljudi diže robu sa tih lagera i prodaje drugim zadrugama ili firmama poput Gebija.Neke zadruge će dobro osetiti efekat svojih mizernih cena ponuđenih svojim kooperantima.

Kad uporedim cene na berzi pitam se jel te barze vuku ili dovoze zitarice?

- - - - - - - - - -

Ovaj komentar je bio na racun berze i njene verodostojnosti, da me ne napadnu odma oni sto me "prate"!

Nazad
Vrh