Trenutna cena kukuruza na tržištu i predviđanje njenoga kretanja

Da li verujete da će cena dostići 300 € po toni ??

• Da

Glasovi: 183 53,2%
  • Ne

Glasovi: 161 46,8%

• Ukupno glasača
    344
Kolege, ne žuriti sa prodajom kukuruza...
Rim, 15. mart 2012.
FAO.jpg

presek%20kukuruza.jpg

Do nove berbe kukuruza u septembru u Sjedinjenim Američkim Državama ova žitarica će imati nepredvidljivu cenu, tvrde eksperti i navode da će zaliha biti na niskom minimumu od 123 miliona tona. Ako se ovo dogodi u oktobru, to će značiti da je ova količina dovoljna za potrošnju u svetu za samo 52 dana, saznaje „AgroServis”. Situaciju neće poboljšati ni berba kukuruza koja ovih dana počinje u Argentini i Brazilu. Ozbiljna suša u Centralnoj i Južnoj Americi upozorila je analitičare na opreznost u prognozama. Cena kukuruza koja se na američkom kontinentu pominje kao očekivajuća je 23,23 dinara po kilogramu. Prema komentaru stručnjaka u Evropi, ova cena nije konkurentna za ovo tržište, ali je znak da će kukuruz i dalje imati visoku cenu i značajan promet. Koliko će žitarice, pa i kukuruz, uticati na cenu hrane u svetu, u FAO (organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu) još uvek nemaju prognozu, sastavljenu prema aktuelnim kretanjima na tržištu, ali su saopštili da je hrana u februaru poskupila i da se očekuje manji rod pšenice, za oko 1,5 odsto, u odnosu na prošlogodišnji rekordni rod od oko 700 miliona tona.

Neko je ovde pisao da to nije tacno kada sm na pocetku sezone to napisao .A rekose neki da kod nas nema uticaja sta se napolje desava, i da na nas utice samo cena u rusiji i ukrajini ali tamo je i dalje jeftinija cena nego kod nas.I da su strucnjaci procenili da su rezerve ok i da je rekordna zetva u usa.

Poslednja izmena:
Kod mene 18,80 sa lagera raste:osmeh: samo da necuje ministar ,ima da intervenise ,vec me unapred strah:haha:

u spaniji velika susa nevidjeno od 1940 god. samo da nas u velikom krugu zaobidje!!

p.s. tel-kel 18.20 din/kg .....pare za 5-7 dana

Ja rekoh šta sledi, donedavno je kod Amera cena uvek bila dosta ispod naše, a sada da bude veća nego kod nas :sta:, a i ruske i ukrajinske zalihe neće trajati doveka, obično ih istroše do maja. Ministar je svog kviska (robne rezerve za intervenciju) već skoro ispucao, a dalje . . . :osmeh:.

AKo skace sad u vreme kupovine repromaterjala, sta ce tek da bude na leto?
Ko ih zna. Ja se plasim dobre cene pre izbora a dobru cenu vidim u 200 evra t. Mogu nam svasta raditi. Kad prodju izbori e onda djavo je odneo salu, tek ce onda da krene kod nas.
Nadam se da u drugu polovinu Maja dostize 23 din. a evro nekih 113 din.
Ova je neka moja prognoza jer vidim da nam se ne javlja Mikiperlez, a zazeleo sam se njegovih vidjenja.

Nazad
Vrh