Trenutna cena kukuruza na tržištu i predviđanje njenoga kretanja

Da li verujete da će cena dostići 300 € po toni ??

• Da

Glasovi: 183 53,2%
  • Ne

Glasovi: 161 46,8%

• Ukupno glasača
    344
Danas na berzi suv kukuruz za 18.20-18.30+pdv u ponudi koliko hoces.
Nije mi jasno kako negde placaju 19-20 tel-kel iz cardaka,a vlaga 17-20%.

Ja sam danas prodao dve zmajevke po 19 din/kg tel-kel,vlaga je bila 14,9% ,planiram još toliko da prodam,treba kupovati još đubriva:ppozdrav:

Ja sam u subotu dao 5t po 20din ter-kel na dzakove i za ovu subotu istom nakupcu jos 4t i malo da se uspori sa prodajom, trebalo bi pricekati malo vecu cenu, ali mislim da je i ovacena skroz OK :osmeh:

Cini mi se da ce sva ovu situacija oko ulaska u evropsku uniju dosta doprineti ojacanju dinara i samim tim cene kukuruza!

Prodato sve sa lagera po 19,44.
cena malo otišla dole, sa naznakom da skoro (bar mesec dana ) neće gore i rešio da iskoristim priliku.
Od 1.3. bi treba da platim fumigaciju1% i lager 1% oko tako da bi izgubi preračunato u dinare još oko pola dinara.
Ostalo još par vagona u ambar pa neka čeka maj.

Opet si nesto muvao za cenu tvoji ljudi na svakom mestu,ko da ste iz istog plemena.

http://www.agroservis.rs/pregled-cena-zitarica-246

---------- Poruka napisana u 18:57 ---------- Prethodna poruka je at 18:56 ----------

2qcl8j9.jpg

Danas slucajno prolazio pa rekoh da cujem cene kazu 18 din iz cardaka a 19 din suseni sa lagera sa pdv-om mala cena

[h=1]Rezerve prodaju 50.000 tona kukuruza[/h] 01. mart 2012. | 15:54 | Izvor: Tanjug

semenski-kukuruz_130x55.jpg
BEOGRAD - Vlada Srbije donela je danas uredbu o prodaji 50.000 tona merkantilnog kukuruza po ceni od 18 dinara po kilogramu radi smanjenja troškova proizvodnje hrane za životinje i unapređenja proizvodnje mesa, izjavio je danas ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović.
Prodaja kukuruza koji je vlasništvo Republičke direkcije za robne rezerve obavljaće se preko Produktne berze u Novom Sadu, a pravo na kupovinu ima privredno društvo koje ima registrovan objekat za proizvodnju hrane za životinje.
Na konferenciji za novinare posle sednice Vlade, Petrović je istakao da se kao rezultat ove uredbe može očekivati povećanje konkurentnosti proizvođača u stočarstvu i obezbeđivanja niže cene mesa na tržištu za potrebe potrošača. Pored navedenog se, kako je istaknuto, stvaraju se uslovi za povećanje konkurentnosti industrije hrane za životinje i stabilizacija cena na tržištu kukuruza, a da kukuruz u troškovima proizvodnje hrane za životinje u našim uslovima učestvuje sa oko 60 odsto. Direkcija će intervenisati na tržištu merkantilnog kukuruza i hrane za životinje kada cena merkantilnog kukuruza na tržištu pređe iznos od 18 din/kg sa uračunatim porezom na dodatu vrednost. Kupac ima pravo na kupovinu merkantilnog kukuruza u skladu sa ovom uredbom najviše do 300 tona, a ne manje od 20 tona, prilikom svake intervencije Direkcije. Merkantilni kukuruz se preuzima utovaren u vozilo u silosu ovlašćenog skladištara Direkcije.

Kupovina merkantilnog kukuruza vrši se na osnovu naloga koji kupac podnosi Produktnoj berzi računato od dana kada je merkantilni kukuruz dat na prodaju u skladu sa poslovanjem berze. Uplata dinarskih sredstava na račun Produktne berze predstavlja preduslov za potpisivanje ugovora sa Direkcijom. Kupac je dužan da kupljeni merkatilni kukuruz u skladu sa ovom uredbom isključivo koristi za proizvodnju hrane za životinje. Ako kupac koristi hranu za životinje za dalju prodaju, cena te hrane ne može da prelazi iznos utvrđen njegovim cenovnikom hrane za životinje zaključno sa danom stupanja na snagu ove uredbe. Hrana za životinje ne može biti predmet trgovine na inostranom tržištu.

Kupac stiče pravo na sledeću kupovinu merkantilnog kukuruza u skladu sa ovom uredbom ako podnese dokaz da je hranu za životinje prodao ili iskoristio za sopstvene potrebe. Kupac će biti kažnjen novčanom kaznom od 100.000 do milion dinara ukoliko kupljeni merkantilni kukuruz upotrebi suprotno Uredbi, a nadzor nad sprovođenjem ove uredbe vrši Ministarstvo poljoprivrede i trgovine. Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a važi do 1. septembra 2012. godine.

Izvor : http://www.rtv.rs/sr_lat/ekonomija/rezerve-prodaju-50.000-tona-kukuruza_303600.html

Nazad
Vrh