Trenutna cena kukuruza na tržištu i predviđanje njenoga kretanja

Da li verujete da će cena dostići 300 € po toni ??

• Da

Glasovi: 183 53,2%
  • Ne

Glasovi: 161 46,8%

• Ukupno glasača
    344
Ulaz i izlaz ti obično odbiju odmah pri predaji u jesen, a pri naplati samo lager, a ako želiš da uzmeš kukuruz i da ga prodaš nekom drugom, onda ti obračunaju sve i svašta, tako da odmah odustaneš od te ideje :sjasi:.

Ako prodas skladistaru valjda nema izlaza.Kad im je frka za robu pristali bi oni na razne dogovore.(bar ja tako mislim a mozda i gresim)Koliko vidim dok se sve odbije ode skoro 10% robe.

Kod mene 1,5% ulaz, 1,5% izlaz 1% mesecno od pocetka(u mom slucaju od oktobra) na sve to dodaju 18% PDV tako da mi je racunica blizu istine. To ako prodas trecem licu.E sad... Isto pokusaju i ako prodas njima a cena robe niza nego sto moze da se dobije u drugim varijantama pa zato i pitam mozemo li da se cenkamo kao ciganke da oni preuzmu te troskove. Ja nisam jos uvek isao da pokusam da se dogovaram a dobro je da znam uslove i na drugim mestima kad odem u silos.

Danas nešto naplatio po 18 din sa lagera, ali u razmeni, pa me izašlo povoljno, a Mlinpek plaća 19 din do 15% vlage, inače to je od prošle jeseni kod nas (JUS) vlaga za obračunavanje, to je ono što sam pominjao ranije "konkurencija". Šuška se da cena ide gore :bravo:.

Pdv na uslugu skladistenja ulaza izlaza pa tako mesecno skladistenje iznosi 1%+0,18=1,18%Ovo je sto posto mada mnogi to i ne znaju, vec skladistari to izkompenzuju i bez tvog znanja.meni su neki dan uplatili neku sitnu paru kao povracaj PDV koji nisu mogli da izkompenzuju.pitaj nekog strucnijeg ali ovo se naplacuje.

meni se skida 1% mesečno plus pdv 18% faktički 1.18% mesečno i ništa drugo ni ulaz ni izlaz a ništa mi nisu skinuli ni kad sam predavao kukuruz pošto je bio suv

Pa ovo za PDV, treba obratiti pažnju prilikom predaje robe, jer se kod nas prećutkuje dosta toga, a koji procenat na ovome, pa na onome, i nakupi se. Kod nas je recimo jesenas kod jednog otkupljivača na obračunu za prijem kukuruza stajalo da je količina za naplatu ista kao količina predate robe, nezavisno od vlage, ali je zato obračunata cenovno po tablici, u zavisnosti od vlage, i to posebno bez PDV-a, pa plus PDV, i tako su ga zakomplikovali da većina ljudi nije ni obraćala pažnju koliko su ih oderali.

A imao sam i ponudu za kukuruz tel kel 19 din.

[h=2]Cene i obim trgovanja na Produktnoj berzi[/h]Ukupan promet na Produktnoj berzi dana 20.02.2012. iznosio je 575 tona. Trgovalo se kukuruzom rod 2011. po ceni od 20,20 din/kg i pšenicom rod 2011. po ceni od 23,22 din/kg. U cene je uključen PDV od 8%.

Za detaljan pregled cena i dnevni pregled trgovanja na produktnoj berzi kliknite na naslov.
PROMET ROBA NA PRODUKTNOJ BERZI
od 06. do 10. februara 2012. godineNajvažnije iz protekle nedelje:-Rast cena žitarica
-Rast cene soje
-Dešavanja na svetskim berzama​
Protekla nedelja može jednom rečju da se okarakteriše kao rekordna. Rekordno niske temperature, istorijski najslabiji kurs domaće valute, rekordno mali obim prometa na „Produktnoj berzi“ i cenovni rekordi pšenice, kukuruza i soje prošlogodišnjeg roda, obeležili su nedelju za nama. Studen je čini se zamrzla i robno-berzansko tržište. Prodaje i kupuje samo onaj ko ima i mora. Nedeljni količinski promet od 500 tona za 22,66% je manji od prošlonedeljnog. Istovremeno je i ukupna nedeljna dinarska vrednost prometa od 10.902.500,00 dinara za 21,01% manja u odnosu na prethodnu nedelju. Samo tri artikla su participirala u strukturi ukupnog prometa u okviru tek 7 zaključenih berzanskih ugovora. U pitanju su pšenica, kukuruz i soja.
Tržište pšenice je pod pritiskom tražnje domaćih mlinara, cenovno eskaliralo. Isti su bili primorani da za hlebno zrno plaćaju 23,22 din/kg sa PDV-om (21,50 din/kg, bez PDV-a), što je za 2,38% više nego prošle nedelje. To je ujedno najviša cena ovog proizvoda kada je u pitanju prošlogodišnji rod. Pomenutom cenom kalkulacije mlinara su ugrožene, pogotovo kada se uzmu u obzir sumorne procene daljeg uzlaznog cenovnog trenda ovog artikla, na osnovu analiza domaćih bilansa pšenice i vlasničke strukture.
Na tržištu kukuruza cenovni „bum“ je još izraženiji. Njegova ovonedeljna cena startovala je sa 19,71 din/kg, sa PDV-om (18,25 din/kg, bez PDV-a), a na kraju nedelje zaustavila se na nivou od 20,30 din/kg, sa PDV-om (18,80 din/kg, bez PDV-a). Na dalji cenovni trend uticaće, sa jedne strane spremnost ponude da se aktivnije uključi u trgovanje, a sa druge prag rentabilnosti po kalkulacijama domaćih izvoznika u sprezi sa postojećim vremenskim uslovima i kursom domaće valute. Statistički posmatrano ovonedeljna ponderisana cena kukuruza od 19,89 din/kg, sa PDV-om (18,41 din/kg, bez PDV-a), viša je u odnosu na prethodnu nedelju za 3,49%.
I soja je svojom ovonedeljnom cenom od 41,58 din/kg, sa PDV-om (38,50 din/kg, bez PDV-a) doprinela ovoj uzlaznoj cenovnoj spirali. U odnosu na prethodnu nedelju cena soje je u porastu za 1,32%, a to je ujedno i cenovni rekord, kada se analizira nominalna cena ovog artikla još od maja 2009.godine.
Pregled zaključenih i ponuđenih količina, kao i dijapazon zaključenih i ponuđenih cena poljoprivrednih proizvoda tokom protekle nedelje, dati su u sledećoj tabeli:

PRODEX
PRODEX je u petak dostigao vrednost od 217,04 indeksnih poena, što je za 4,24 indeksnih poena više nego prethodne nedelje.

Nakon objave najnovijih procena od strane USDA da će zalihe pšenice u svetu biti na rekordno visokom nivou juče je došlo do značajnog pada cena na ovom tržištu. U poređenju sa prošlom nedeljom cena fjučersa na pšenicu u Čikagu je pala za 2,51%. Posledično dešavanu na tržištu pšenice pad je zabeležen i na tržištu kukuruza gde je martovski fjučers pojeftinio za 0,93%.

USDA očekuje pad proizvodnje soje u Argentini i Brazilu, kao i pad izvoza iz SAD-a. Cena fjučersa na soju je na CME i pored jučerašnjeg pada, u odnosu na prošlu nedelju veća za 0,86%, dok je cena sojine sačme pala za 0,74%.

U Budimpešti je cena martovskog fjučersa na pšenicu porasla za 5,47%, dok je cena kukuruza ostala gotovo nepromenjena. Za razliku od Budimpešte, na berzi u Parizu je došlo do pada cena pšenice i kukuruza. Fjučers na pšenicu je jeftiniji za 1,28%, a fjučers na kukuruza za 0,48% u odnosu na prošlu nedelju.

Godina je dobro počela za poljoprivredne proizvođače, pre svega iz razloga rasta cena kako na tržištu žitarica tako i na tržištu uljarica. Pšenica je tokom januara ove godine bila jedna od najskupljih u regionu, a kukuruzu je cena zabeležila značajan rast u odnosu na kraj prošle godine. Što se tiče prometa preko berze su realizovani ugovori u vrednosti od 113.521.718,00 dinara, dok je količinski obim prometa iznosio 5.552,3 tone robe. U poređenju sa prethodnim mesecom finansijska vrednost prometa u januaru je manje za 24,11%, a sledstveno tome i količinski obim prometa je zabeležio pad i to za 22,68%.
Poslednja postignuta cena pšenice u 2011. godini je iznosila 18,60 din/kg bez PDV-a, da bi se gotovo konstantno do kraja januara povećavala do nivoa od 21,00 din/kg, što je ujedno i najveća realizovana cena u ovom mesecu. Ujedno je i ponderisana cena veća u odnosu na onu iz prethodnog meseca i iznosila je 20,55 din/kg bez PDV-a ( 22,20 sa PDV-om), što je u procentima posmatrano rast od 10%.

Kao što je već napomenuto, i na tržištu kukuruza je, kao i na tržištu pšenice, došlo do rasta cena. Prevashodni razlog „iznenadnog“ skoka cene kukuruza je bilo ponovno otvaranje plovnog puta na Dunavu, tako da je cena sredinom meseca zabeležila značajan skok, koji je kasnije bio limitiran cenom na inostranim berzama i izvoznom kalkulacijom. Poslednja zaključena cena u januaru je iznosila 17,40 din/kg bez PDV-a, što je rast od čak 12,3% u poređenju sa poslednjom cenom iz decembra 2011. Ponderisana cena je u proseku veća za 11,94% i bila je na nivou od 16,97 din/kg bez PDV-a (18,32 din sa PDV-om).

Ukidanje prelevmana na uvoz sojine sačma je za posledicu imalo nižu cenu sačme u odnosu na zrno soje, što do njihovog ukidanja nije bio slučaj. Tako je sojina sačma u proseku u januaru koštala 34,86 din/kg bez PDV-a (41,14 din sa PDV-om), dok je cena zrna soje iznosila 36,76 din bez PDV-a (39,70 din sa PDV-om). U odnosu na decembarsku cenu sojina sačma je skuplja za 0,49%, a zrno soje za 6,90%.
Pored gore navedenih roba u berzanskom prometu se našao još i stočni ječam čija je prosečna cena bila 19,20 din/kg bez PDV-a (20,74 din/kg sa PDV-om).

Poslednja izmena:
Ja lično nemam tel-kel, ali ću biti srećan ako izvučem 200€/tona za ovu u JUS-u sa lagera, mada se nebi žalio da bude i više :osmeh:.

Nazad
Vrh