Trenutna cena kukuruza na tržištu i predviđanje njenoga kretanja

Da li verujete da će cena dostići 300 € po toni ??

• Da

Glasovi: 183 53,2%
  • Ne

Glasovi: 161 46,8%

• Ukupno glasača
    344
Da Američki izvještaj je sve iznenadio , rod je bio veći nego što se iščekivalo , a i zalihe,odma zatim je na berzama pad što kaže Savato 6% , očekuje se sutra još veći pad.
Medjutim tamo se obični ljudi a i neki ekonomisti ismijavaju sa tom USDA i njenim izvještajima tvrdeći da je to nenormalno prenaduvano. Jedan od dokaza je statistika isplaćenog osiguranja za usjeve u SAD , rekordan , a i tražnja energana za kukuruzom .Očekuje se jači rast tek kada se zalihe iscrpe u MAju,Junu i niko više neće moći lagati svijet o zalihama.
Valjda ovde neće padati cijena za desetak dana ....
:udri:

nece sigurno do sredine februara, a ovo je samo pokazatelj da smo mi veoma specificno trziste i da svetske berze ne uticu na nase trziste ili uticu 30-60 dana se zakasnjenjem.

To je izgleda ostala praksa od ranije , i za zemlje koje uvoze kukuruz ko što je najčešće i BIH to je i logično.Ko što kažeš cijena se mijenja sa zakašnjenjem 30-60 dana ,jer tolko treba da brod doputuje.Čak je i za izvoznika kao Srbija logično .Ako naprimer Srbija treba da proda kukuruz u Albaniju npr onda može da ide po višoj cijeni 30ak dana iako je negdje daleko pala , ali nemože tako brzo da stigne.

Samo nek se izveze jos dva tri meseca po 200 hiljada tona, pa cemo onda da vidimo cenu. A inace americki rod je ove 2011 manji od roda iz 2010, iako je vise posejano. Sa zalihama kod njih nikad ne treba ozbiljno racunati, jer je to klasicna manipulacija.

Evo podataka
2009 2010 2011
86 miliona 88 miliona 92 miliona zasejano akri
13,1 milijarda 12,45 milijardi 12,36 milijardi rodilo bishela

Pitanje za sve - UKOLIKO CENA NASTAVI DA RASTE, NA KOLIKO PRODAJETE?
Jesenas sam ubedio ćaleta da ne prodajemo 20 vagona po 15.75 RSD, znao sam da će da skoči do nivoa da ćemo biti u plusu i posle svih odbitaka :)

Danas Proberza 18.36 din sa PDV .

Najznačajnije promene su se desile na tržištu kukuruza. Podsetimo, trgovanje u prošloj godini je zatvoreno cenom od 15,50 din/kg bez PDV, dok je već u prvoj radnoj nedelji 2012. godine kukuruzom trgovano i po ceni od 17,00 din/kg. Cena ove robe se tako polako usaglašava sa cenama na međunarodnim tržištima. Svakako da je za čitav ovaj scenario u najvećoj meri zaslužna povećana izvozna tražnja, odnosno vodostaj Dunava koji je konačno omogućio izvoznicima korišćenje ove transportne komunikacije. Izvoznici sasvim opravdano smatraju da bi bez obzira na rast kursa EUR-a, trenutna dinarska cena ponovo mogla da uspori izvoz, što bi moglo da proizvede povratni efekat na smanjenje tražnje, odnosno zaustavljanje daljeg rasta cene. Inače prosečna cena trgovanja u ovom nedeljnom izveštajnom periodu je iznosila 18,01 din/kg (16,68 bez PDV), što je za čak 8,08 % veća cena nego u poslednjoj nedelji 2011. godine.

Nesto mi nije jasno oko tih vasih lagera. Vi kad predate negde na lager da li to znaci da morate njima da prodate kukuruz ili prodajete kome god hocete? Mi nas kukuruz predajemo na lager za 1% mesecno ali prodajemo kome hocemo i nema nikakvih naknadnih troskova ako se proda trecem licu.

Mogu da ga prodam drugome ,ali sam pitao informativno ,kolika je cena u toj zadruzi.

Nazad
Vrh