Trenutna cena kukuruza na tržištu i predviđanje njenoga kretanja

Da li verujete da će cena dostići 300 € po toni ??

• Da

Glasovi: 183 53,2%
  • Ne

Glasovi: 161 46,8%

• Ukupno glasača
    344
Po stoti put : kukuruz je strateška namirnica , a svijet je veliko selo. Isto što je stagnaciji cijene u nov-dec uglavnom kumovala "euro-kriza" i naduvani izvještaji USDA , tako je rast cijene pokrenula suša u Argentini , a kasnije domino efektom sve to dodje u naše malo selo.

U madjarskoj danas trgovano samo za nov.2012. po ceni od 50.000 ft/t,skok od 4,17%.
Ali forinta stoji katastrofalno prema evru(320).Cena izadje 156,5 e/t.

Kod nas se juce trgovalo po 15,5-15,6 din, a danas po 16 din/kg bez pdv-a, ali mislim da je to samo skok zbog skoka evra i praznika, posto jedva ima ponude, a traznja velika.
Inace danas madjari odmah tu preko granice nude kukuruz za izvoz po 155 evra, tako da i nism neki optimista.Jest da je doslo do skoka,jer su prosle nedelje nudili i za 148 eura.

Inace Gebi iz Cantavira danas placao sa lagera 14,70 sa pdv-om.Ko mora taj ce dat i po toj ceni.

Sta je to da farm ima vecu cenu??
obicno ej gebi bio u prednosti bar 1din a nekad i 2dinara..mozda im nestalo :D :)
Farm nema toliko k. na lageru koliko ima Gebi pa mora izaci sa vecom cenom da privuce musterije. Tako je bilo i u sezoni. Imali su bolju cenu ali losiji vlagomer. Uvek je za procenat pa cak procenat i po pokazivao vise pa kroz cenu opet bude isto kao i u Gebiju. A Gebiju sad ne treba kukuruza jer su (pre)puni pa su zato izasli sa takvom cenom. Moje vidjenje stvari....

Samo da razjasnimo nesto oko pdv-a sa kojima rade firme,uzima ga država a ne otkupljivač. Ima ulaz od 5% ali izlaz od 8% koji na kraju meseca vraća državi. Sto se tiče ćirića,on sam izvozi kukuruz i provereno znam da je imao ugovore na 225e/t,za suncokret je imao čak 420e/t. Cena kukuruza u okolini je od 15d za jus pa sve do 16d telkel

Ciric je posebna prica ja mislim da je trenutno naj jaci sa odkupom kukuruza u Srbiji

kako i nebiti najjaci 225 -150 je 75 e/t .koliko je prevoz i evo dobitne kombinacije.

Nazad
Vrh