Trenutna cena kukuruza na tržištu i predviđanje njenoga kretanja

Da li verujete da će cena dostići 300 € po toni ??

• Da

Glasovi: 183 53,4%
  • Ne

Glasovi: 160 46,6%

• Ukupno glasača
    343
Izvoznici ce svakako raditi u svom interesu, zabole njih za nas, a glavni deo kukuruza je kod njih ili otkupljen ili na lageru, to sto je ostalo u ambarima ne verujem da je ni 20-30% od ukupnog roda kukuruza. Znaci cena ce skociti tek kada ode sav taj vec skupljen kukuruz.

Ja da prodam moram i bolje mi je po 18 nego po 15 zadrugama.Šta će biti ja ne znam kao ni iko od Vas.Moja logika je da ako Rusija i Ukrajina prodaju kukuruz po 13-14 dinara ne može se naći kupac koji će ga iz Srbije kupiti za 18 dinara.Takvih budala nema ni kod nas ,a o Evropi da i ne govorim.Sva dešavanja u svetu i posebno u Evropi ne govore da ima ikakvih razloga da skoči cena kukuruza već naprotiv kontra.

U pravu si Diklofen,samo sto oni do Nove Godine izvoze najveci deo svoje robe,barem 70-tak % a u junu,julu mesecu nemaju ni oni i zato godinama u tom periodu cena skace...Da ne pricam da su Kinezi od Amera ove godine na vreme kupili veliku kolicinu kukuruza i dokle god to traje nece biti velike potraznje...Nestasica u Africkim zemljama je tolika da Ukrajinci sami mogu to bez vecih problema da podmiruju ali postavlja se pitanje do kada ce biti njihove robe na trzistu i da li ce se povecati traznja...Ako krene cena nafte gore,pocece skakati i cena kukuruza a za to je potreban neki manji rat(najavljuju napad na Iran) i mislim da politika ima velikog uticaja u svemu ovome!

Napravi Ti nauku od kukuruza, Rusi i Ukrajinci prodaju kukuruz dovezeno brodovima do kupca 173 eur, i pokrivaju kolicine do aprila. Sva roba koja je trebala da se isporuci iz Srbije 750000 t do januara pokriva se sa njihovom kukuruzom i jeftiniji je za 40 eur-t, iz Srbije izaslo jedva 70000 t., a mnogo ugovora se i otkazuje uz penale od 25 eur-t. I Rusi i Ukrajinci imaju velike kolicine i niko nije zainteresovan da kupuje kukuruz koji nemoze da preveze. Procena cene u Srbiji 13-14 din januar, ako Dunav bude plovan!

Koliko je meni poznato ugovorena je prodaja od preko milion tona, cak sam cuo i cifru od 1,5 miliona tona. Istina je da zbog Dunava, ima i prinudnog raskidanja ugovora. Takodje sam cuo da i nisu imali kupljeno to sto su ugovorili. Takodje, je i cinjenica da su se Rusija i Ukrajina dozvale pameti, i podigli cenu kukuruza tako sto su uveli izvozne takse. Cinjenica je i da pobedjuju na medjunarodnim tenderima. No, nas najveci problem je svetska kriza.

Jel to hoces da kazes da ih ove godine uopste nisu uvodili, ili su ih uveli pa ukinuli?

Znam koje su priblizne potrebe Srbije, kao sto znam koliko je samim tim visak. Napisao sam za ugovore, i to manje vise kao poluinformaciju, cuo iz druge ruke.

Tako je. Sad sam pronasao i evo uvodjenja: "У Украјини од 1. јула ступио је на снагу Закон којим се уводе извозне таксе за пшеницу 9% (не мање од 17 €/t), кукуруз 12% (не мање од 20 €/t) и јечам 14% (не мање од 23 €/t) које ће важити до 1. јануара 2012. године."

A evo i ukidanja : " Украјински парламент је усвојио закон о укидању извозних такси за пшеницу, наполицу и кукуруз, а задржавању таксе за извоз јечма, која ће се примењивати до 1. јануара 2012. године (14%, али не мање од 23 EUR/t)."

Ukinute znaci pre nekih 10 dana, i to mi je promaklo. Ali, zato je @mikiperlez dobro informisan.

Video i ja ovu promenu,eh kako se po ceo dinar i za jedan dan spusti a kad treba da ode gore tom dinaru je malo i mesec dana.Nije mi jasno šta se dešava na svetskim berzama,ajde kod nas još i mogu da predpostavim Dunav itd ali napolju....

Ma ne verujem ja u to, vidim da T&T firma iz Mola ima konstantnu tražnju kukuruza i plaća 16.30 sa pdv-om, a na berzi se danas trgovalo od 15-15.5 din + pdv. Nadam da ispod 20din neće biti na proleće...

ovaj T T Petrovic nije neki veliki igrac za kukuruz. Najvise kupuje za druge firme, On sto kupi prepakuje u dzakove i nose za Bosnu ili Makedoniju. Od pre tri dana stoji cena od 16.30 din/kg.

A sto se tice nagadjanja oko cene , ONIH 20din/kg i navise mozemo mirno da zaboravimo, Nema nikakve logike gledano globalno za cenu vecu od 160eura/ tona do maja meseca, da ne nabrajem razloge nivo dunava, opsta kriza, ...itd...... A posele...... zivi bili pa videli!

Znam, činjenice govore to što si napisao, ali se iskreno nadam da ćeš pogrešiti, bolje po nas... Ja razmišljam pozitivno pa daće bog da tako i bude...

Pfffff bemti zivot a ja sam imao ove godine najvise posejanog kukuruza od kako se bavim poljoprivredom i nadao sam se lepoj zaradi. Samo da ne ispadne na kraju kao pre par godina kada sam bio 2,000 din u gubitku po jutru iako sam imao dobre prinose.
Ako ti je za utehu ista je situacija kod mene.60% površine bilo pod kukuruza.
Kanda će cena od 18 din biti lepa uspomena.

Izvoznici ce svakako raditi u svom interesu, zabole njih za nas, a glavni deo kukuruza je kod njih ili otkupljen ili na lageru, to sto je ostalo u ambarima ne verujem da je ni 20-30% od ukupnog roda kukuruza. Znaci cena ce skočiti tek kada ode sav taj vec skupljen kukuruz.
Tačno tako...nažalost to će biti tek za par meseci,valjda će tada cena malo skociti,ali drastican skok cene neočekujem!
Dem Kulpin plaća 15,5 din...

Nazad
Vrh