Trenutna cena kukuruza na tržištu i predviđanje njenoga kretanja

Da li verujete da će cena dostići 300 € po toni ??

• Da

Glasovi: 183 53,4%
  • Ne

Glasovi: 160 46,6%

• Ukupno glasača
    343
mislis zbog ove kise.krecu barze:bravo:

Neka, neka, videcemo posle Nove godine koja ce cena biti. Samo mi je zao onih ljudi koji su primorani sada prodati jer para uvek treba a oni nisu naivni znaju da ucene.
Svaka normalna osoba (opet napominjem koja nije prinudjena da sad proda ) sigurno da ce to ostaviti za posle Nove.

I kod nas 14 din.

Lepo je objasnio Galetin na produktnoj zasto stagnira cena kukuruza, pogledajte samo cenu nafte pala je za 30 dolara po barelu u prethodnim mesecima sa 100 na 70 , to se mora odraziti i na cenu zitarica . Verovatno je smanjena potraznja za kukuruzom kao sirovinom za proizvodnju alternativnih goriva , mada to nece toliko drasticno uticati na potraznju ( iako ce biti smanjena) , da se odma razumemo Ukrajina nije veliki izvoznik kukuruza ona izvozi suncokret ,secernu repu . izvoznici kukuruza su : 1.SAD 62% svetskog izvoza ,Argentina 10% ,Francuska 8% ,Kina 7% Madjarska 2% podatak iz 2002. godine, stim sto bi ja ovde izbacio Kinu jer su oni postali drasticno veci potrosaci kukuruza.

Situacija je takva da je i na stranim berzama niza cena, a pored nasih alavih otkupljivaca koji jos pride ne mogu da izvoze zbog vodostaja dunava , ne treba se cuditi zasto je cena takva kakva jeste. Narednih meseci moja predvidjanja su da ce sa porastom Dunava cena rasti stidljivo do nekih 18 dinara , a krajem februara mozda se moze ocekivati neka cena od 20 dinara . Sada je situacija takva da niko ne zna sa kojim kolicinama raspolaze i dok se sve to ne sumira nece krenuti ni neka velika trgovina i drasticna pomeranja cene.

sveze informacije o izvoznicima i uvoznicima mozete naci ovde http://www.fao.org/

kina je postala veliki uvoznik zbog potreba kukuruza u proizvodnji plastike i jos koje cega.ameri neveruju dace podmiriti svoje potrebe za kukuruzom zbog desavanja sa poplavama pa susom,njihove rezerve su nize nego 74 godine,ali videcemo jer dok se ne sredi necemo znati nista,a tu je i bliski istok koji ima potrebu za kukuruzom.samo da poraste dunav bice lepse cene. mada i ameri ojavljuju kontraverzne informacije da bi ucarili, slusao sam nekog strucnjaka iz eu stidljivo prica o svemu tome ali veruje da ce ove godine biti kukuruza u eu za svoje potrebe ali ako neka od zemalja napr kina ili neke arapske zemlje kupe kukuruz iz srbije ,ukraine,madjarske... da ce biti cupavo.potrebe za kukuruzom su postale velike a ova godina je podbacila

Samo je u Srbiji rod manji za oko 20% , ako je istina to sa Americkim kukuruzom da je podbacio rod to ce biti veliki udarac za globalnu cenu , zato sto su Amerikanci najveci izvoznici kukuruza. Problem u americi je u taj sto su velike povrsine zasejane sa GMO kukuruzom koji nema prodju na nekim trzistima. Kina je postala veliki uvoznik kukuruza zato sto 70% kukuruza ide u 100 kg stocne hrane , stim da su sa 4 kg potrosnje svinjskog mesa skocili na 50 kg po glavi stanovnika. Treba tu silnu stoku i nahraniti. Srednja klasa u Kini je u ekspanziji i njihova potreba za kukuruzom ce biti sve veca. kinezi su sve vise poceli da lice na Amerikance iz 70 ih -80 ih godina hrane se sve vise u restoranima brze hrane.

Ja malopre cuo Neki Kamiondzija u Selu Siptar Daje 16 dinara u dzakove nemeri vlagu.Sutra cu proveriti

Kina je najzanimljivija ,kad već pričamo , 2. svjetski proizvodjač kukuruza a ujedno najveći uvoznik.Dalje :60% kukuruza beru ručno al nije čudo kad imaju 600 000 proizvodjača kukuruza.

Ja sam moj stari prodao po 18 din pre dvadesetak dana. Ostalo mi još nešto sitno koje prodajem od kuće, al' slabo to ide. Da li bih smeo taj stari predati sa novim koji vršem sa njive? Mislim, da li se to sme raditi, nikad još nisam bio u takvoj situaciji. Radi se o maloj količini, oko 500 kg, možda i manje.

Nazad
Vrh