@diklofen
Prvo svima da se izvinim zbog malog bezanja sa teme, ali samo jos ovo da kazem...
Druze slazem se ja da zadruga ima dosta zemlje i da treba da se finansira iz svog rada, svoje zemlje, svojih usluga...to ne sporim!
Isto tako ne sporim i da treba da nabavi najjeftinije repromaterijale i da treba da obezbedi najbolju cenu za svog clana i ostale koji zele da saradjuju sa njom...
Ali isto tako stojim iza onoga sto sam rekao, TREBA da naplati i uslugu daljeg plasmana zitarica po dobroj ceni za sve vas... za one koji nisu upuceni, dokumentacija za izvoz kosta, isto tako kostaju i izvozne dozvole i izvozne garancije koje zadruga ne moze da dobije tek tako(skoro nikako, pa se kupuju od drugih firmi), a o taksama da ne pricam...Sve u svemu ta zadruga ne zaradi 3 dinara koliko neki misle, vec mozda maksimum 1 dinar/kg kad sve to poplaca.
Mada, to je sve stvar dogovora izmedju prodavca (zadruge) i kupca (nekog tamo stranca ili neke ovde nase firme (mozda se zadruga obavezala da toj nasoj firmi kupcu unapred pokrije troskove izvoza, transporta, dozvola, garancija, itd)), kakve ce oni uslove da dogovore: EXW, FCA, FAS, FOB, CFR, CIF, CPT, CIP, DAF, DES, DEQ, DDU, DDP.
To sve sto sam nabrojao su "medjunarodni trgovinski uslovi" ili "INCOTERMS".
Sve sto je nama poznato je da zadruga uzima 3 dinara/kg (iz tvog primera)...ali nikome nije poznato pod kojim uslovima zadruga prodaje dalje i kome prodaje dalje...mozda iz tih 3 dinara pokriva transportne troskove, ili troskove dokumentacije ili nesto slicno... I zato kazem da je posteno da uzme tih 3 dinara na cenu od 21 dinar...
A sto se tice cene nafte, djubriva i ostalih stvari neophodnih za proizvodnju...sta da kazem sem da se slazem sa tobom! Ali ne mozemo mi zbog visoke cene nafte da dignemo cenu kukuruza ako ta cena premasuje prosek cena zitarica u regionu (ako nekoga zanima, jos uvek ima mesta za skok cene kukuruza u ovom slucaju)...
Ali ovde se nikada ne zna sta nam donosi sutra...
Samo jos ovo da dodam, budite sigurni da ako kukuruz skoci za jos 2-3 dinara u Srbiji, a da sa tim skokom izostane skok u regionu...pasce izvoz i to drasticno...
Dooosta naseg kukuruza je otislo u Nemacku, kupuju su ga jer je povoljan...ali ne toliko koliko svi misle...Kosta ga simbolicno manje, ali je za njega to manje...jer oni nisu "galantan" narod kao mi, kalkulisu na svakom koraku...mozda je jeftiniji 0,015E/kg kada stigne kod njih. Kada se ta vrednost poravna sa Nulom izvoz iz Srbije ce polako da krene sa opadanjem...