Trenutna cena kukuruza na tržištu i predviđanje njenoga kretanja

Da li verujete da će cena dostići 300 € po toni ??

• Da

Glasovi: 183 53,4%
  • Ne

Glasovi: 160 46,6%

• Ukupno glasača
    343
I danas je roba iz silosa išla prema luci Pančevo i luci Novi Sad.Jedan od vozača mi je rekao da se na istovar čeka i po dva dana jer je strahovita gužva.
Na šta bi to trebalo da sluti.
Da napomenem da je krenulo da ide i kamionima za Albaniju :sta:

Znas sta je jos
Farmer II je napisao(la):
Nešto se kuva definitivno :sta: Šta bi dao sad da znam nekog iz GE :haha:
Dolovac može da bude to što ti kažeš, a ako dođe do zabrane izvoza ima cena da tresne o patos, jer u Srbiji nema ko da potroši taj kukuruz, stočni fond skoro i da ne postoji, pa će onda moći da ga otkupe po bagateli :udri:
[/qu
Farmer II je napisao(la):
Nešto se kuva definitivno :sta: Šta bi dao sad da znam nekog iz GE :haha:
Dolovac može da bude to što ti kažeš, a ako dođe do zabrane izvoza ima cena da tresne o patos, jer u Srbiji nema ko da potroši taj kukuruz, stočni fond skoro i da ne postoji, pa će onda moći da ga otkupe po bagateli :udri:
Najcrnje je sto ja radim u GE i nemogu da saznam sta se kuva :udri: Da ima neke spekulacije sigurno ima! ::lose::

oldtimer je napisao(la):
@bru
Jel granexport ima otkupno mesto u Uzdinu?
nema na zalost ima samo milenium i zz plugaru. Ali prevoznici iz kovacice vrse uslugu prevoza u zameni za pdv od kukuruza koliko sam ja razumeo

šandor je napisao(la):
Da li neko može nakako da nanjuši kada treba da isplove tankeri sa kukuruzom i koliko su puni ??
diklofen je napisao(la):
Moramo svi pratiti situaciju i čim čujemo pravo na forum.
Ehh...mozemo mi biti non-stop u toku ako smo vec nase kolicine skoro prepolovili.... ::namigivanje:: :zli: (zavisi kako ko) ::svaka cast::
Ko moze neka ceka jos malo.....moje vidjenje. :sta: :cao:

danas sam tovario bikove i kad sam otiso kod druga koji drzi zadrugu da izmerimo kamion,jedan covek pre nas je predo kukuruz,kaze da sa 19% vlage izaslo 16.3din kolko je na jus nisam pitao....

Zna li neko koliko uzimaju kamiondžije za prevoz 25 tona kukurza na relaciji od recimo 100km u jednom pravcu?

@diklofen
Druze nisam siguran, ali mislim da je tu negde izmedju 200-250e + PDV.
Provericu informaciju pa pisem ovde...nemoj me drzati za rec u vezi ovoga sto sam sada napisao...ipak moram da proverim.

Znaci ide i to po njima dzabe,... ne da tresu na razlici... navodno sam cuo da rusi uzimaju za 25 rsd ali se to nas ne tice... samo tycooni imaju pravo posto preko tih firmi ide i gas i nafta u Srbiju

Kengur je napisao(la):
Znaci ide i to po njima dzabe,... ne da tresu na razlici... navodno sam cuo da rusi uzimaju za 25 rsd ali se to nas ne tice... samo tycooni imaju pravo posto preko tih firmi ide i gas i nafta u Srbiju
ne bih da te razocaravam, ali vrlo tesko da i zrno naseg kukuruza zavrsava u rusiji.
drugo, preko 90% nase nafte ide preko nisa.samo uvoz euro dizela je dozvoljen.
a dozvoljen je svima koji imaju para.

Sa berze

Na rast cene kukuruza na svetskom tržištu gotovo snagom sinergije su sinhronizovano uticali faktori na strani tražnje. Primetan rast tražnje za kukuruzom azijskih zemalja uz rekordu cenu sirove nafte na svetskim berzama u poslednje dve godine, dodatno su podstakli tržište kukuruza, a što je za svoju direktnu posledicu imalo rast cene ove robe na svetskim berzama. Naše tržište kukuruza je veoma korelativno sa svetskim tržištima, pa eto dovoljno razloga za rast cene ove robe i na našem tržištu. Prosečna cena od 20,28 din/kg ( 18,78 bez PDV), je doduše svega 1,52 % veća nego prethodne nedelje, ali kada je sredinom nedelje kukuruz dostigao novo od 20,52 din/kg (19,00 bez PDV), to je do kraja nedelje bila cena po kojom se trgovalo na organizovanom berznaskom tržištu u Novom Sadu. Sasvim dobre su cenovne perspektive kukuruza i u narednom periodu.

Izgleda da je nafta povukla kukuruz na gore, tako? A sa time, vrlo brzo će skočiti i ostali inputi u proizvodnji...

diklofen je napisao(la):
Zna li neko koliko uzimaju kamiondžije za prevoz 25 tona kukurza na relaciji od recimo 100km u jednom pravcu?

R.br. Razdaljina u km Din / tona (bez PDV)
1. 0 - 10 152 Din.
2. 11 - 20 223 Din.
3. 21 - 30 282 Din.
4. 31 - 40 316 Din.
5. 41 - 50 370 Din.
6. 51 - 60 407 Din.
7. 61 - 70 445 Din.
8. 71 - 80 478 Din.
9. 81 - 90 530 Din.
10. 91 - 100 590 Din.
11. 101 -110 635 Din.
12. 111 - 120 682 Din.
13. 121 - 130 728 Din.
14. 131 -140 752 Din.
15. 141 - 150 780 Din.
16. 151 - 160 810 Din.
17. 161 - 170 856 Din.
18. 171 - 180 890 Din.
19. 181 - 190 931 Din.
20. 191 - 200 966 Din.
21. 201 - 210 1,032 Din.
22. 211 - 220 1,075 Din.
23. 221 - 230 1,130 Din.
24. 231 - 240 1,170 Din.
25. 241 - 250 1,240 Din.
26. 251 - 260 1,265 Din.
27. 261 - 270 1,330 Din.
28. 271 - 280 1,380 Din.
29. 281 - 290 1,407 Din.
30. 291 - 300 1,460 Din.
NAPOMENE:
• Ugovorom regulisana izmena cenovnika u slučaju promene cene goriva za 3% ili više.
• Nepotpuna tura: Fakturiše se na bazi cene prevoza 17,5 tona.
• Rok plaćanja: Regulisano ugovorom.
• Ispostavljanje faktura: Za svaku turu pojedinačno ili jednom sedmično za svaku relaciju pojedinačno (NE MOŽE SE FAKTURISATI VIŠE RAZLIČITIH RELACIJA NA JEDNOJ FAKTURI). U slučaju da se u jednoj fakturi fakturiše više tura, obavezna specifikacija u prilogu.
• Uz fakturu obavezno dostaviti: potpisanu I overenu otpremnicuu I prevoznicu I ORIGINAL ODVAGE.
• Kazna za kašnjenje vozila na utovar više od 1h u odnosu na dogovoreno vreme: 20% od vrednosti ture.
• Kazna za nepostavljanje vozila po dogovoru: 1.000.-EUR u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan kad je vozilo trebalo biti postavljeno na utovar.
• Priznavanje manjka: do 40 kg, ukoliko je manjak veći, celokupan manjak naplaćuje se po tržišnoj vrednosti suncokreta i soje 31.10.2010.godine.
cenovnik prevoza za invej

Cena pšenice se umirila, poskupeo kukuruz Štampaj E-pošta
Postavio Dejan Budić
Saturday, 25 December 2010
kukuruz2.jpgNa Produktnoj berzi u Novom Sadu, ove sedmice je prodato 1.825 tona robe, ukupne vrednosti 40.883.000 dinara, što je za trećinu manje nego prošle nedelje, a zabeležena je stabilizacija cene pšenice, ali poskupljenje kukuruza. Na rast cene kukuruza na svetskom tržištu uticala je povećana tražnja u azijskim zemljama, navedeno je u današnjem izveštaju Berze.
Uz to, kretanja cena sirove nafte na svetskim berzama dodatno su podstakla tržište kukuruza, što je za direktnu posledicu imalo rast cene ove robe na svetskim berzama. Naše tržište kukuruza prati cene na svetskim tržištima, pa je to razlog za rast cene ove robe i na novosadskoj berzi.
Kukuruz je, sa prodatih 1.400 tona bio i najtrgovanija roba ove sedmice na Berzi, a cena se kretala od 19,76 do 20,52 dinara po kilogramu, sa uračunatim porezom na dodatu vrednost.
Cena pšenice ovogodišnjeg roda pala je na 26,46 dinara po kilogramu, a prodato je svega 50 tona. Nešto je bolja situacija sa pšenicom prošlogodišnjeg roda, koje je prodato 250 tona, a zadržala je cenu od prethodne sedmice od 27,54 dinara.
Na Produktnoj berzi je trgovano još i sojom u zrnu, u količini od 100 tona i cenom od 37,48 dinara, stočnim brašnom u količini od 25 tona i po ceni od 15,93 dinara, a prodata je i ista količina mineralnog djubriva AN, po ceni od 32,83 dinara po kilogramu.
Na kretanje indeksa Produktne berze - PRODEX ove sedmice je direktno uticao rast cene kukuruza, pa je i indeks zabeležio za 0,77 indeksnih poena veću vrednost od 223,64 poena.

Post je spojen: [time]1293272852[/time]

Predstavnici prerađivača na godišnjoj skupštini bili su jedinstveni u oceni da je u svetu ova godina bila, a da će i sledeća biti u znaku hrane, a kod nas još više, posebno zbog sučeLjavanja rasta inflacije i cena, kao i potrebe države da zaštiti najsiromašnije slojeve društva.
Ocenjeno je takođe da će prolećna setva biti vrlo neizvesna i pod pritiskom cene kukuruza. Procenjeno je naime, da već u martu, aprilu kukuruz može da dostigne cenu od 220 evra po toni pa i više. U tom slučaju proizvođači će prednost dati kukuruzu nauštrb setve uLjarica. Prerađivači industrijskog biLja, kako je rečeno na godišnjoj skupštini, to moraju uzeti u obzir i pred setvu stimulisati proizvođače kako u narednoj godini ne bi ostali bez sirovine.

A. Isakov - Poljoprivrednik 2447

Nazad
Vrh