Trenutna cena kukuruza na tržištu i predviđanje njenoga kretanja

Da li verujete da će cena dostići 300 € po toni ??

• Da

Glasovi: 183 52,9%
  • Ne

Glasovi: 163 47,1%

• Ukupno glasača
    346
I koliko bi kostao eventualni izlaz
Skupi se sigurno ali je gospodski posao

Sent from my SM-A315G using Tapatalk

I koliko bi kostao eventualni izlaz
Skupi se sigurno ali je gospodski posao

Sent from my SM-A315G using Tapatalk

2% izlaz obicno bude ali ako cena kod drugog to nadomesti ja uopste nebi razmisljao i lepo se zahvalim sto ste cuvali moju robu . I teram kod onog drugog koji ce da posteno plati a ne da uceni. Uvek im malo da zarade.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ја се малопре "обрачунавао" код нас на силосу.

За ове моје комшије: лагер се ипак обрачунава од новембра и то 1% месечно, па приде по 1% за фумигацију и елевацију и на све те ставке иде и ПДВ (???). Свођење на ЈУС иде по познатим таблицама.

Сума сумарум - испада као да сам кукуруз дао тел-кел по 34 и нешто ситно динара. ОК, сад сам примио новце и идем да их дајем даље.

Stvarno ne znam, to oni isplaćuju kukuruz samo što im stoji na lageru, ne rade otkup

Pre desetak dana je bafi iz futoga plaćao 30 din kukuruz sa 14,5 posto vlage, čovek je zvao da pita ko ima da proda kukuruza

Ograničena je cena goriva-evo šta se dešava sa gorivom. Pre neki dan je ograničena cena gasa-da se naslutiti šta nas čeka po tom pitanju...

Ovo sa cenama će stvarno biti ludo narednih dana. Samo ako se ovo dešavanje nastavi i u aprilu u Ukrajni onda će biti tek ludilo sa cenama od žetve ječma i pšenice, pa preko svih ostalih kultura. Dakle sama Ukrajna neće moći da poseje ništa u proleće. Tako da će na svetskom tržištu biti manjak robe. A ova južna hemisvera ne može da se pokaže baš sa nekim prinosima. Svuda je omanulo zbog suše. Dalje u Rusiji će biti urađena prolećna setva i oni će moći da bace jeftino djubre jer ga i imaju, ali će se ove sankcije prema njima nastaviti i dalje. Evropa će takođe imati jako velikih problema sa prolećnom setvom jer će faliti djubriva (Rusi zabranili izvoz a fabrika u Ukrajni zatvorena - a to je 25% svetske proizvodnje, gas skočio tako da će biti jako skupo i ovo proizvedeno u samoj Evropi), a i pitanje kavi vremenski uslovi će ih zadesiti. Dakle po meni sledi na jesen VELIKA žurka sa cenama. U stvari biće jedno veliko ludilo.

Kako neće moći da poseju?Mi takođe nismo ništa sejali '99 tokom nato agresije već smo sedeli kod kuće i čekali da nam padne sa neba koja raketa ili kasetna bomba a po njihovom bombone jer su nas istima gađali.Show must go on!

"најнормалније" радили припрему и сетву кукуруза. Пошто сам био добар направили су ми ручни шпартач за кукуруз...

Koliko sad to izadje od vrsidbe do sada na jedan vagon
SRPS količina 10.000kg, kukuruz predat u oktobru i za oktobar se nisu računali troškovi lagera.

SRPS=NETO - odbici
Odbici= vlaga, sušenje, lom, defekt, primese (računaju se one stavke koje su van SRPS-a, ja sam imao sve u SRPS-u osim defekta koji je bio 2,2% pa su mi od neto količine oduzeli 0,2%)

Obračun za novembar, stanje 10.000kg:

lager 1%
troškovi ulaza 0,8%
troškovi kontrolne kuće 0,5%

1%+0,8%+0,5%=2,3%
10.000kg x 2,3%=230kg
230kg+20%(pdv)=276kg

Od ovih 276kg meni vraćaju 8%, ali ne u kukuruzu već u novcu po ceni koja je tada bila - pretpostavljam da se gleda cena na dan obračuna, za novembar je bila 25 din/kg.
(276kg x 8% =22,08kg 22,08kg x 25 din/kg = 552 din)
Tih 552 din mi uplate na račun, a na lageru ostaje 10.000kg - 276kg = 9724kg .

Obračun za decembar, stanje na lageru 9724kg:

lager 1%

9724kg x 1% = 97,24 kg (zaokružuje se na 97 kg)
97 kg + 20%(pdv)=116,4kg (zaokružuje se na 116kg)
116,4kg x 8% = 9,312kg

Meni isplate tih 9,312kg kukuruza (po ceni koja je tog meseca), a sa lagera se skida 116kg pa na lageru ostaje 9724kg-116kg=9608 kg.

Obračun za januar, stanje na lageru 9608 kg:

lager 1%
fumigacija 0,5%

1%+0,5%=1,5%
9608kg x 1,5% = 144,12kg (zaokružuje se na 144kg)
144kg + 20% (pdv) = 172,8kg (zaokružuje se na 173kg)
172,8kg x 8% = 13,824kg

Meni isplate tih 13,824kg (po ceni kukuruza u januaru), a sa lagera se skida 173 kg pa na lageru ostaje 9608kg-173kg=9435kg.

Obračun za februar, stanje na lageru 9435kg:

lager 1%

9435kg x 1% = 94,35kg (zaokružuje se na 94kg)
94kg + 20%(pdv) = 112,8kg (zaokružuje se na 113kg)
112,8kg x 8% =9,024kg

Meni isplate tih 9,024kg po ceni iz februara, a na lageru ostaje 9435kg - 113kg = 9322kg.

Znači na dan 28.02. stanje na lageru je 9322kg, što znači da je skinuto 10.000kg-9.322kg = 678kg (6,78%)

Napomena: sve ove transakcije se rade kroz dinare zbog obračuna pdv-a, ali je meni lakše bilo da napišem kroz kilograme (isto se dobije).

Edit: zaboravio sam da napišem da je od skinutih 678kg meni isplaćeno 54kg na ime pdv-a od 8% pa je onda ukupno skidanje 624kg (6,24%).

Poslednja izmena:
Kako neće moći da poseju?Mi takođe nismo ništa sejali '99 tokom nato agresije već smo sedeli kod kuće i čekali da nam padne sa neba koja raketa ili kasetna bomba a po njihovom bombone jer su nas istima gađali.Show must go on!
Prijatelju nisam u Ukrajini I NE znam situaciju,Ali kod njih je ipak kopnena intetvencija ,rat po naseljima-ulicama...kod
Nas toga nije bilo...,da je kod Nas 99 bila kopnena intetvencija da li bi TI I ja seli u traktor da sejemo ili bi uzeli pusku u ruke da branimo zemlju...
To najbolje znaju da kazu ljudi Iz Bosne,Jesu li sejali tamo gde se vodio rat I bile linije fronta...
Pitanje je da li imaju goriva na pumpama,da li im rade fabrike djubriva I da li ga I'ma u prodaji,da li imaju semena za setvu...
Nedaoo Bog nikom rat...

Neko moje misljenje i razmisljanje da ce rat da traje malo pred setvu jer sta ce rusima 40 miliona gladni ukrajinaca ,osim nekog steateskog polozaja jedino bogastvo ukrajine je plodna zemlja ,to nije irak gde su ameru pokrali silno zlato i naftu ,ukrajina je sitotinja pogledajte snimke sela blato nema puteva ali zato plodna zemlja .Rusija je zabranila izvoz ana a ne ureje jer an moze kasnije da se primeni a sto bi zabranili kad imaju gas badava i onolike fabrike osim ako nisu nesto planirali sa njim . Kina Afrika i Indija nisu uvele sankcije Rusiji sa slabljenjem rublje bice prihvatljiva cena zitarica ,tako da desavace se svasta a sta videcemo

Nazad
Vrh