Trenutna cena kukuruza na tržištu i predviđanje njenoga kretanja

Da li verujete da će cena dostići 300 € po toni ??

• Da

Glasovi: 183 52,9%
  • Ne

Glasovi: 163 47,1%

• Ukupno glasača
    346
Oni nisu ni osetili ali mi jesmo. Kod kukuruza najveci potrosaci su ujedno i proizvodjaci. Statiatika kaze da 70% se potrosi tamo gde se i proizvede. Srbija je dobro pozicioniran izvoznik jer nemamo domacu potrosnju razvijenu.

Ja opet kažem da posle praznika će ići cena na više i kukuruza i pšenice i ostalog jer se svašta dešava u svetu. I vremenske prilike-neprilike, Corona opet obustavlja kretanje ljudi u svetu, mnoge zemlje (bar što se tiče ovih velikih igrača) su stavile zabrane izvoza i ko zna koji još faktori će uticati na sve ovo. Moguće i cena struje i gasa, koji delom učestvuju u preradi ovih proizvoda, a ko zna da i nafta neće skočiti pa to uticati na samu cenu kroz transport. Inače sam juče dobio informaciju od jednog drugara da je u Sjenici cena 40kg kukuruza 1400 din (ili ti 35 din/kg). Dakle svašta se može očekivati od 15 januara, jer sad su zatišja i niko neće da trguje zbog praznika, podvlačenja crte za ovu godinu i ostalo.

Tačno je da je u Sjenici kukuruz 35 din za kg, ali ti tu cenu ne možeš dobiti za tvoj kukuruz koji je pretpostavljam kod nekog skladištara. Ja prodajem od kuće po 30 dinara, idzakirano po 25 kg. Dolaze ljudi sa kombijima, kamionima iz Zapadne Srbije, Ariljskog kraja, kupuju po 30 od mene. I ja da sam na njihovom mestu i ja ga ne bih dao ispod 35. Prevali 100-200 km, natovari, vozi, teraj po pijacama, mrzni se, itd...

A što se tiče pšenice, u jednom momentu je dogurala do 35 din, kome je to bilo malo, ja ne znam stvarno šta da kažem.

Dare za cenu u Sjenici sam samo preneo šta sam čuo. Znam da ne mogu ni da je dobijem za moj. Jeste kod skladištara ali čekam posle januara.

Moj je kod kuće, pa opet ne bih ga prodavao izdžakiranog po 30 din, još i džakovi od 25 kg. To je tek jebada.
Svakako decembar januar mislim da nikada nisu bili merilo cene koštanja žitarica. Mada sinoć videh nekoliko šlepera kod maloprodaje Azotare Pančevo.

Tačno je da je u Sjenici kukuruz 35 din za kg, ali ti tu cenu ne možeš dobiti za tvoj kukuruz koji je pretpostavljam kod nekog skladištara. Ja prodajem od kuće po 30 dinara, idzakirano po 25 kg. Dolaze ljudi sa kombijima, kamionima iz Zapadne Srbije, Ariljskog kraja, kupuju po 30 od mene. I ja da sam na njihovom mestu i ja ga ne bih dao ispod 35. Prevali 100-200 km, natovari, vozi, teraj po pijacama, mrzni se, itd...

A što se tiče pšenice, u jednom momentu je dogurala do 35 din, kome je to bilo malo, ja ne znam stvarno šta da kažem.
Za 35din dovezem koliko god treba kamiona u Sjenicu

Koliko bi te izasao prevoz do Sjenice za kamion 25t? To je od tebe do tamo i nazad oko 730km. Šta bi donosio nazad iz tog kraja?

Moj je kod kuće, pa opet ne bih ga prodavao izdžakiranog po 30 din, još i džakovi od 25 kg. To je tek jebada.
Svakako decembar januar mislim da nikada nisu bili merilo cene koštanja žitarica. Mada sinoć videh nekoliko šlepera kod maloprodaje Azotare Pančevo.
Što je jebada?
Ide to. Ja tako radim godinama. Ide to relativno brzo, trojica kad rade 20-25 min 40 dzaka spakovano na paletu. Jedan puni bunker, na bunkeru dozer, pored bunkera je vagica i direktno kad se puni dzak ujedno se meri, treći prošiva mašinicom dzak i pakuje na paletu.

Dare za cenu u Sjenici sam samo preneo šta sam čuo. Znam da ne mogu ni da je dobijem za moj. Jeste kod skladištara ali čekam posle januara.
Ja prodajem 36 dinara.
Dobijam po 30-31.
Dzakiran po 25 kg.
Imam i po 10 kg,nabavka 35 dinara,prodajem po 40.
To su sitne kolicine u nasim maloprodajama.
Par tona sedmicno.Ne trazi se.Nema ko da jede domaci kukuruz.

Kad platis sve poreze,ostane ti 3 din po kg.
Nema tu zarade na malo.

Poslednja izmena:
Što je jebada?
Ide to. Ja tako radim godinama. Ide to relativno brzo, trojica kad rade 20-25 min 40 dzaka spakovano na paletu. Jedan puni bunker, na bunkeru dozer, pored bunkera je vagica i direktno kad se puni dzak ujedno se meri, treći prošiva mašinicom dzak i pakuje na paletu.
Ja u principu imam 3 muške glave, ali ja i sinovi 18 i 16 godina. Merim na drvenoj vagi, pa malo skoči, rastur i tako to. Plus nema kupaca za tonu dve, i onda lakše prodati prikolicu nego na džakove lomiti kičmu. I da, džakovi od 50 kg.

Tamo negde do 2000 redovno sam nosio kukuruz,pšenicu,soju,ječam,brašno na Najlon pijacu u NS i redovno sam prodavao po 2,5-3 tone robe,najviše kukuruza,po nekad pravio i po dve ture.
Danas kada naiđem kroz deo gde je ta roba ne možeš nakupiti ni tonu od svih prodavaca zajedno koja se uglavnom vrati kući,i to govori koliko je uništeno naše stočarstvo...

Nazad
Vrh