Trenutna cena kukuruza na tržištu i predviđanje njenoga kretanja

Da li verujete da će cena dostići 300 € po toni ??

• Da

Glasovi: 183 52,9%
  • Ne

Glasovi: 163 47,1%

• Ukupno glasača
    346
Prethodnih dve godine je bila suva jesen i kukuruz ispod jusa u vrsidbi. Ova zadnja dva dana nista nije islo ispod 15.3 vlage. Ocekivati da ti otkupljivac drzi stotine vagona sa 18% vlage je ludost.

Ne susi ga ali odbija bas troskove energenta ,eleviranje i susenje nije isto.Vlaga do 16-17 % skida se i eleviranjem a to se odbija na ulazu.
Mozes malo da pojasnis koji se to proces desi kada se eleviranjem "skine" vlaga? Ili da pojasnis taj proces eleviranja, mozda ne mislimo na isto.

Nisam naucni radnik i verovatno ne mogu objasniti proces koji se desava ali pravo eleviranje se moze samo u silosima odraditi a ostalo je prodaja magle.Radio sam par godina u podnim skladistima i svasta smo radili da bi bar malo spustili vlagu.Ako je kukuruz zdrav i ispod 20% vlage malo se moze spustiti i prostim ultom prebacivanjem .Radilo se i dok nisu izmislili te famozne tablice i niko nije propao.Predao sam kukuruz sa 16,61% vlage nigde nije bila iztaknuta tabela a sad obracunali po tablici,mogo sam bar da biram otkupno mesto.Cena je ista 27 dinara ali ovde mi uzeli meru

Овакав вид сушења раде код мене у фирми. Пуни једну ћелију, испод сваке ћелије у подземљу имају покретне траке које иду као змија. Онда иде преко трака до ланца који диже зрно на врх силоса и пуни другу ћелију. По речима запослених изгуби се око 1% влаге. А негативна страна је лом зрна.

Kukuruz sa 20% vlage skinuti mu vlagu Ultom je nemoguce.
Susara nasa ce raditi do februara susimo prvo 18+ vlagu pa onda 17 itd.
Cena 27din 14.5. 16% 25.5din

I kod manipulacije sa ultom i telehenderom bude loma ali to je rizik posla,mi smo radili i vecu vlagu samo hladan vazduh.Retki su ti koji pale bas cesto susare.

Sve sto si napisao je po PS-u uvek po jedan % ako hoces vise bude prekrup.Radeci u fabrici stocne hrane video sam svakakvo susenje kukuruza trosili smo 1400 vagona godisnje .Nisam ni mislio da se moze susiti kukuruz ali se moze ohladiti na pristojnu vlagu i izmiksirati.Ovo je moje misljenje kao odlazeceg a tvoje kao dolazeceg

Da se malo vratimo na temu. Robne rezerve juce stopirale otkup kukuruza, odluka o ceni od 31.5 je donesena u cetvrtak, moglo se prijaviti jos u petak. Za vikend nema prijava i u ponedeljak stop.

Kakvih ovde strucnjaka ima mogli bi komotno fakultete pozatvarati, i to ne samo domace.
Znaju ljudi kako se radi samo steta sto nemaju priliku za to.
Mislis da je normalno da ti naplati susenje a kukuruz elevira a ne susi, kao sto kolega reca susaru ne koriste rade eleviranje. Jedan od metoda proucavanja je posmatranje pa ako neznas kako rade sedi kraj silosa i posmatraj.

Igrom slucaja sam u tom poslu deset godina. Odgovorno lice na otkupnom mestu.
Sa susarama sam se prvi put sreo pre nekih 17-18godina. Za 7-8 susara sam uradio komlet automatiku tako da mogu reci da se pomalo razumem u materiju. Kukuruz ako se primi sa 15 ili vise vlage ne mora da se susi. Ako taj kukuruz hoces da otpremis mozes da samo da ga otpremis kao vlazan, ne kao jus kvaliteta.
Ako ugovoris barzu moze samo 14.5 a to bez susare ni Ivermektin ne spusta ako nije uslo kao 14.5.
Da se vratim na " ne mora da se susi" ne mora ako ces ga skloniti za neko vreme koje moze da trpi tu vlagu na odredjenoj temperaturi.. Video sam vise puta situaciju da se "upalio" kukuruz sa 13-14% vlage. Experimenti tipa ostavio sam u prikolici ili na tavanu nisu predmet ozbiljnog razgovora o skldistenju kukuruza.
Da zavrsim, oni koji ne suse ili ga otpremaju nekom ko susi ili ga prodaju kao vlazan. Mozda prosvercuju koje vozilo nekoj mesaoni ali ozbiljna trgovina 14.5%.

Nazad
Vrh