Trenutna cena kukuruza na tržištu i predviđanje njenoga kretanja

Da li verujete da će cena dostići 300 € po toni ??

• Da

Glasovi: 183 52,9%
  • Ne

Glasovi: 163 47,1%

• Ukupno glasača
    346
Bude li pala cijena izvoza iz Srbije(zapadna Evropa,Dunavom) ima da ga guraju u BiH samo tako i da nase trziste potone

Sent from my SM-A315G using Tapatalk

Prema mojim nekim zapažanjima mislim da je ovo trenutni mali pad cene kukuruza. Kažu i da je slab vodostaj Dunava pa ni brodovi ne idu. Ali će cena vrlo brzo da ode na 30 + din. Neka igranka je u celom svetu oko svih žitarica. Vremenske prilike svuda u svetu prave velike probleme pa tako se to i odražava na samu berzu, trgovce i ostale u lancu. Neka nervoza postoji kod svih tako da ima svega u ovome. Ali ajde videćemo za dalje.
Pa dva su realna scenarija,ili rod nije toliko katastrofalan pa je počelo da se pojavljuje dovoljno kukuruza za otkup ili se lovi u mutnom pa se namerno obara cena da se većina pokoleba i reši se kukuruza dok cena nije otišla još dole

E sad onaj ko zna šta će da bude bio bi izuzetno bogat čovek.

Ја сам мишљења да ипак род није катастрофалан и да је већа количина робе у оптицају.
Bas tako...po pricama od komsija i poznanika pa do foruma, stice se utisak o sasvim solidnoj da ne kazme dobroj godini....vidim da se sve vrti oko 4-5t/kj....inace sam sam doziveo fijasko, nemam ni pola od toga, ali eto, izgelda da nije tako crno u proseku

Ne verujem
5t/kj je bilo na moozda 5% njiva, najveći deo 3-4t i opet manji deo 2t u mom okrugu
Ima njega za izvoz, ali sigurno ne koliko je gospoda navikla.
Po meni će dići maržu..

I kod nas u većini slučajeva nije bolje.
Bas tako...po pricama od komsija i poznanika pa do foruma, stice se utisak o sasvim solidnoj da ne kazme dobroj godini....vidim da se sve vrti oko 4-5t/kj....inace sam sam doziveo fijasko, nemam ni pola od toga, ali eto, izgelda da nije tako crno u proseku

E sad onaj ko zna šta će da bude bio bi izuzetno bogat čovek.
Ja znam šta će da bude , u jednom trenutku cena će izaci na 38 din .
Bilo bi dobro da ta cena zakači ovaj rod ali posle sledeće žetve važi će sigurno .
E sad , kolika će realna zarada to biti u tom trenutku stvar je za diskusiju .

Poslednja izmena:
Ja znam šta će da bude , u jednom trenutku cena će izaci na 38 din .
Bilo bi dobro da ta cena zakači ovaj rod ali posle sledeće žetve važi će sigurno .
E sad , kolika će realna zarada to biti u tom trenutku stvar je za diskusiju .
Postoji tu jedna velika opasnost,da sledeća godina bude rodna,a sa ovim cenama djubriva i hemije.Tržište je takvo da ne prati te cene,na otkupu je vaga jedino što je bitno.A to koliko nas košta proizvodnja kg kukuruza njima ne igra preteranu ulogu.

Koliko vidim mnogi neće da smanjuju količinu djubriva i hemije,tako da ako bude rodna godina biće veselje.

Inače lokalna apoteka 40din kg na džak.

Одем данас до силоса да чујем треба ли да нешто урадим ако им остављам кукуруз на чување и они ми избифлају све одбитке типа улаза, елевирања, лабораторије и... то сам прво пут чуо, на три месеца чувања, урачунавају и 1% за.... пази сад... фумигацију. Да л' се неко сусретао са оваквом ставком у списку одбитака?

Da, računa se i fumigacija, s tim da ako prodaš pre nego što oni rade fumigaciju (a ne zna se kad će je raditi) onda ti je ne odbijaju. Npr. ako rade fumigaciju u februaru a ti prodaš u januaru onda ti to ne zaračunavaju, ali ako prodaš u martu onda ti odbiju i za fumigaciju.

Obično se ove dažbine naplaćuju samo u slučaju da se odlučiš da ponovo izuzmeš svoju robu i prodaš je nekom drugom silosu.

Nazad
Vrh