Trenutna cena kukuruza na tržištu i predviđanje njenoga kretanja

Da li verujete da će cena dostići 300 € po toni ??

• Da

Glasovi: 183 52,9%
  • Ne

Glasovi: 163 47,1%

• Ukupno glasača
    346
Bilo je 2012-te 27 din u zetvi, a ko je cekao vecu senu posle ga prodavao po 15 dindzi......
Inace moj kum je drzao otkupno mesto pre par godina zajedno sa Mk comercom tada, na konto tog Kalo/rastura na kraju sezone(zito/suncokret/kukuruz) ostalo im par vagona viska robe..... (skoro kao kog jednog osrednjeg poljo proizvodjaca). Pa vi sad vidite........

Bilo je 2012-te 27 din u zetvi, a ko je cekao vecu senu posle ga prodavao po 15 dindzi......
Inace moj kum je drzao otkupno mesto pre par godina zajedno sa Mk comercom tada, na konto tog Kalo/rastura na kraju sezone(zito/suncokret/kukuruz) ostalo im par vagona viska robe..... (skoro kao kog jednog osrednjeg poljo proizvodjaca). Pa vi sad vidite........
Zato dobijete ,majce a neki organizuju okupljanje pred novu godinu i svima lepo.Niko ne misli o rasturu,vlagi,kaliranju.ceni semena,đubriva...

Kod nas misle.Ove godine se roba vukla kod raznih otkupljivača upravo iz tog razloga.Svako ima svoje parametre analize.

Znam zasto uvode te stavke kalo pa povecaju rastur pa dizu trosak susenja . Oni su kretali unazad metodom. Vide na kraju kad isprazne skladiste da im fali robe , pa prema tome prilagodjavaju parametre . Jedino sto neznaju da nisu krivi za to fizika ,hemija i matematika nego ljudski faktor .

Da ni slucajno ne pomislite da odobravam te odbitke,to je nova tvorevina od pre desetak godina.Da li vasi drugari koji su u medjuvremenu postali otkupljivaci izbacili tu stavku?U pravu ste za te molitvene doruckove sa ministrom i majice i ostalo,od cega se to finansira i svima lepo.

Zato biraš gde ćeš da nosiš.Kod nas hvala Bogu sada ima baš dosta otkupljivača, nismo kao ranije ograničeni na njih nekoliko a spas je u sopstvenim skladištnim kapacitetima.

Kad predajemo maline, SVI hladnjačari nam računaju gajbicu pola kila, a ona teška 400-420grama. A u gajbicu smeš da staviš 2kg malina, pa ti to dodje da ti ukradu u svakoj gajbi 100grama, a to mu dodje 5%…
Svugde se gazi seljak, nebitno da li je on ratar, voćar, stočar….

Pa sve se to ubraja u cenu kukuruza, aki ti skinu 10% na vagi onda kukuruz vise nije 26 nego 23,4 din......Inace dok je bila nasa seoska zadruga jos aktivna, vracali su lom prilikom predaje zitarica.
Npr: predas vagon kukuruza a imas 2% loma oni to na papiru odbiju ali posle iz magacina dobijes 200kg kukuruznog loma u dzakovima, pa to lepo sameljes i das cokama da jedu.
Posteno nema sta. Posle je to sve privatizovano i od toga nema vise nista.....

Ove godine ce problem biti problem sto ce se unositi u skladista kukuruz jace vlage. Kad se to krene fermentisati problem.

Pre kise skidali sa vlagom oko 13%, Sada bio da uzmem uzorak, ista sorta kao i ranije rucno okrunjen 16,5%..... Moglo bi da se skida mada ce vlaga biti preko 17.....

Kod nas je cena 24 dinara do 15% vlage, posle toga 60para po jedinici manje, ako je vlaga 20 onda je cena kukurza 21dinar Meni se uhvatilo oko 23 dinara, Vlaga je bila,15%17 i 18. Sve u svemu los prinos i jadna cena o sledecoj godini ne razmisljam uopste.Jednostavno ovo su luda vremena.

Kod nas se lom vraca normalno . Sve sto je preko 2 posto loma se vraca . Evo ja danas treba da odem da preizmem 1400kg loma. Inace sad dok je prijem kukuruza lom je odlicnog kvaliteta a kasnije bude samo pljeva

Nazad
Vrh