Trenutna cena kukuruza na tržištu i predviđanje njenoga kretanja

Da li verujete da će cena dostići 300 € po toni ??

• Da

Glasovi: 183 52,9%
  • Ne

Glasovi: 163 47,1%

• Ukupno glasača
    346
E da smo mi malo pametniji pa da napravimo sebi susaru i skladiste. Susaru ozbiljnu , a skladiste podno koje moze biti i radionica kasnije . Jel nema 4,5 ljudi ,komsija da se dogovori da ne kazem 10 . Al kad nismo pametni neka skidaju.
Ja razmisljam o kupovini susare
Dva sela oko mene niko nema susare, najbliza je oko 5km od mene
Takodje nema ni postenog kombajna za skidanje kukuruza u zrnu.
Tako da je trenutno cekam da kombajner prvo skine svojim bliznjim pa tek kad dodjem na red i onda sledi ugovaranje susenja prevoza....
Sa kupovinom susare bi lakse sebi odradio posao, trebala bi koja prikolica i dogovor sa kombajnerom
Ispocetka ne bi imao velikog posla sa susenjem jer se bere dosta u klipu ali vremena se mjenjaju, nema ljudi za manipulaciju sa klipom itd.
Skladiste vec imam obezbjedjeno

Sent from my SM-A315G using Tapatalk

Te male susare mi se ne svidjaju . Mnogo posla,spore za ozbiljnije kolicine . Spor utovar ,pa treba hladiti skoro isto vremena kolko se i susi . Skupi energenti i plin i nafta i drvo .
Da mogu ljudi da se udruze da naprave nesto ozbiljnije .

Te male susare mi se ne svidjaju . Mnogo posla,spore za ozbiljnije kolicine . Spor utovar ,pa treba hladiti skoro isto vremena kolko se i susi . Skupi energenti i plin i nafta i drvo .
Da mogu ljudi da se udruze da naprave nesto ozbiljnije .
Ima tu jedan moj komsija susaru za zitarice, Izgleda nesto kao onaj limeni okrugli silos i trosi naftu. Mada je veoma retko kad koristi, kaze ne isplati se, bolje mu je cekati da se kukuruz osusi na njivi.
Kaze isto mu dodje da li mu skinuli na vagi ili potrosio naftu na susenje koja je skupa, samo ima mnogo vise posla sa susenjem.
Inace kod nas cena kukuruza kod jednog otkupljivaca podignuta sa 25 na 26 din a kod drugog sa 26 na 27 din.....

E da smo mi malo pametniji pa da napravimo sebi susaru i skladiste. Susaru ozbiljnu , a skladiste podno koje moze biti i radionica kasnije . Jel nema 4,5 ljudi ,komsija da se dogovori da ne kazem 10 . Al kad nismo pametni neka skidaju.
Momo, prijatelju, znaš ti koliko je teško da nađeš jednog čoveka sa kojim možeš da sarađuješ, a gde još naći nekoliko..
Primer, lane, ili prekjuče, i moj mi miletov kukuruz je danima imao veliku vlagu i samo taj jedan dan je mogao da se skida sa podnošljivom vlagom, i koji će sad da vrši a da se onaj drugi ne naljuti? Treba tu puno razumevanja i živaca.. Ja lično nemam sa kim da se udružim a nije da nisam probao, nije samo do drugih, i ja sam kao individua verovatno težak i komplikovan..

Ja licno nekad ne mogu ni sa babom da se dogovorim kako cemo da radimo
Mislim da masinski prstenovi, iako izuzetno pametno resenje, ekonomicno i racionalno, naprosto nisu za nas. Mozda u nekom drugom zivotu, u ovom ce dvojica radije propasti oboje, nego da se udruze

Momo, prijatelju, znaš ti koliko je teško da nađeš jednog čoveka sa kojim možeš da sarađuješ, a gde još naći nekoliko..
Primer, lane, ili prekjuče, i moj mi miletov kukuruz je danima imao veliku vlagu i samo taj jedan dan je mogao da se skida sa podnošljivom vlagom, i koji će sad da vrši a da se onaj drugi ne naljuti? Treba tu puno razumevanja i živaca.. Ja lično nemam sa kim da se udružim a nije da nisam probao, nije samo do drugih, i ja sam kao individua verovatno težak i komplikovan..
Ko priznaje,pola mu se dodaje.Ali to je realnost.Svi mi imamo pored vrlina i mane,samo što neko priznaje a neko ne.

Ja licno nekad ne mogu ni sa babom da se dogovorim kako cemo da radimo
Mislim da masinski prstenovi, iako izuzetno pametno resenje, ekonomicno i racionalno, naprosto nisu za nas. Mozda u nekom drugom zivotu, u ovom ce dvojica radije propasti oboje, nego da se udruze

Ja nekad ne mogu ni sam sa sobom da se dogovorim a ne sa nekim... jbg nismo svi isti i zato bolje svako za sebe pa kako bude.

Ja tek skidam kukuruz krajem meseca,ono kako krenula da skace cena mozda bude i 28din

Послато са SM-A705FN помоћу Тапатока
Ja sam prošle godine skidao po ovakvom vremenu sve do 25 decembra sa vlagom 19%,da sam imao živaca i pameti trebao je ostati na njivi do marta ,jer je cena porasla sa 19 na preko 20,koliko su mi skinuli na vagi toliko neka popada i na njivi.

Evo ja se baš interesujem za udruživanje, nisam još ništa pričao o tome sa ljudima, ali ono što ne mogu dokučiti jeste kako se zapravo udružiti sa nekim ? Ja imam toliki obim proizvodnje, ti možda veći, možda manji, kako se udružiti na osnovu toga, ne možemo pola pola.
Ja imam ovakvo razmišljanje o agrotehnici, ti totalno drukčije. Kako naći kompromis ?
Ja bih bacio ovoliko ovog gnojiva, ti bi toliko tog gnojiva.
Meni je prioritet kupovine jedno, tebi nešto sasvim drugo, npr. ja bih da kupimo moderniju prskalicu, ti bi da kupimo traktor.
Da li se uopće možemo udružiti da dijelimo financije, ili to udruženje spada na zajedničku obradu i ostale operacije u poljoprivredi ? U tom slučaju, ako i imamo slične proizvodne površine, kome se ide prvo sijati, kome se ide prvo vršiti ? Ukoliko npr. ja obrađujem manje zemlje od kolege sa kojim se udružujem, kako da nadoknadim to što sam ja u prosjeku uradio i svoje i dio njegovog, a on samo dio svojeg ?
Volio bih ako mi netko može pojasniti princip udruživanja

Isprike za :off_topic:

Šime.
Udruživanje je stvar dogovora a ja to vidim ovako.
Bez obzira koja mašina se uzima troškovi kupovine se dijele na jednake djelove jer dok mašina traje niko ne može predvidjeti dali će neko povećati obim proizvodnje ili smanjiti. Zato kod održavanja i amortizacije to se može poravnati. Odredimo cijenu rada te mašine. Ne zaradu već neku najnižu cijenu koja pokriva održavanje i bar dio amortizacije.
Uzmimo primjer kombajna. Kombajniranje 100 e/ Ha. Članovi udruženja ako rade sebi, plaćaju 30e/ha. Naravno kako se dogovore. To ide u zajedničku kasu i služi za održavanje te mašine. Onaj koji više radi sa tom mašinom više će i uplatiti. Ako ne bude kvarova moguće je dogovorom te pare preusmjeriti za neke druge namjene ali nikad ne sve jer ako jednom ne bude para za održavanje nastaju problemi, nesloga i prigovaranje.
Ovo se može primjeniti na sve mašine.
Kupite sušaru. Trošak sušanja se izračuna za tu sušaru i to plaćaju članovi udruženja, naravno svako po toni pa koliko ko ima. Rad i trošenje te sušara pokriće ta uplaćena sredstva. Ako se radi uslužno ide puna cijena i sve ide u zajedničku kasu. Naravno da u troškove ide i plata radniku koji to radi bez obzira dali je član udruženja. Može se dogovoriti da se taj radnik mijenja ako je i on član udruženja.

Ja sam mislio samo na jednu halu sa betonitanim podom za pocetak i eventualno susaru protocnu .Moze se pogoditi da ima usluzna vaga u blizini i to je to .

Kad sam uzimao kombajn tražio sam i sušaru neku manju, po oglasima u Njemačkoj. Dođemo kod jednog a on ima neku stariju ali nije pokretna. Ako se dobro sjećam 2 t/sat. Čova kaže samo je demontiraj i vozi. Meni smeta jer hoću da instaliram veću a skuplja je demontaža nego što ona vrijedi. Jest džaba ali šta ću kad nism ponio ni jednog ključa. :osmeh:

Znači sprečilo te da je demontiraš to što nisi kod sebe imao ključeve?:haha:
Tako sam ja imao opciju za predivnu brvnaru u okolini Beča, ali kada sam sračunao troškove demontaže, prevoza i granične procedure, isto tako odustao radi ključeva.:osmeh:

Pre 4 godine napravio sam skladiste za 10 vagona zrna koje me kostalo 11.000 eura, kupio sam Zmaja 142 i ne vucem nikoga za rukav da mi kosi, cim padne vlaga ispod 16 izlazimo na njivu i kosimo, prikolicu sa 7 tona zrna istovarim za 25 min. ja sam. Prosle godine nisam dao kukuruz po ceni 18.5 din nego sam ga sacuvao i prodao po 28.5 din. bez troskova lagera, ostala mi razlika milion din. ili 8550 eura, kome to nije dosta nek se udruzuje...

Nazad
Vrh