Trenutna cena kukuruza na tržištu i predviđanje njenoga kretanja

Da li verujete da će cena dostići 300 € po toni ??

• Da

Glasovi: 183 52,9%
  • Ne

Glasovi: 163 47,1%

• Ukupno glasača
    346
Lagerujum kući već godinama, skoro svake godine izvučem plus od oko 2din/kg samo zato što ga prodam tel-kel i bez lagera, sem jedne godine, kada je računica čuvanja kući ipala kao dato odma na silos, bez zarade.
A da ne računam vreme čekanja na istovar, kući istovarim odma za 15 min, a na silosima se čekalo i po 6 sati..

Oprostite, ali ja ne znam sta je to kalo.
Rastur itekako mogu da razumem, izgazi telehender, prosipa se sema po betonu, koji ne sija od "helikotera", ok... ali sta to znaci kalo?
(Sad ne bih o defektnom zrnu... naravno ta defektna zrna izbace kad se proizvodi skrom, a i prasici ne pojedu to kad je sameljeno zajedno s tim drugim zrnima...).
Sama rec kaze...kalo od kaliranje(izgubiti na tezini)...pretpostavimo da ima 3 ,,elevacije"...kipovanje iz prikolice u usipni kos,prebacivanje iz usipnog kosa u podno skladiste ili celiju...i naposletku utovar iz podnog skladista ili celije u kamion...E tu je KALO tih 0,5%!

Pre 4 godine napravio sam skladiste za 10 vagona zrna koje me kostalo 11.000 eura, kupio sam Zmaja 142 i ne vucem nikoga za rukav da mi kosi, cim padne vlaga ispod 16 izlazimo na njivu i kosimo, prikolicu sa 7 tona zrna istovarim za 25 min. ja sam. Prosle godine nisam dao kukuruz po ceni 18.5 din nego sam ga sacuvao i prodao po 28.5 din. bez troskova lagera, ostala mi razlika milion din. ili 8550 eura, kome to nije dosta nek se udruzuje...
Da li moze koja slika skladista u odgovarajucoj temi o skladistima?

Jel se kalo odbija samo ako se ostavi na skladistenje duze ili bez obzira , odmah kod dovoza ? Ako je odmah kod dovoza ,kako gubi na tezini time sto se susi , zar nije pozeljno da se osusi do 14 %?

Sama rec kaze...kalo od kaliranje(izgubiti na tezini)...pretpostavimo da ima 3 ,,elevacije"...kipovanje iz prikolice u usipni kos,prebacivanje iz usipnog kosa u podno skladiste ili celiju...i naposletku utovar iz podnog skladista ili celije u kamion...E tu je KALO tih 0,5%!
Super... a ja kome da "pisem" taj "kalo" ili "rastur" sto imam pri kombajniranju, ili ako "led se prospe pred zetvu..." (znam za ovo drugo postoji osiguranje, pa sta priznaju...).
Mislim nemojmo biti klinci... to je cist lopovluk... Pise se sve i svasta da bi se uzelo sto vise... nije do tih 0,5%, nego sve redom (a "mera" je ukupna kolicina predate robe... znaci skida se kalo i rastur i sa dela "primese"... a o defektnim zrnima da ne pricam... to ne jedu krmace, sve ostave u "jasle" ta samlevena defektna zrna...).

Poslednja izmena:
A da je cena pala?
Da li bi onda bio ovako "pametan"?
Odmah da se razumemo, ne zelim da vredjam sa ovim pametan.
ova investicija nije zbog ove godine, nego zbog svih proslih godina kada su me derali otkupljivaci pa sam resio da taj novac ostavim sebi, ti sracunaj koliko ti svake godine uzimaju za lager, vlagu, kalo, rastur, fumingaciju, ulaz izlaz i ko zna sta jos pa razmisli, ja svoju robu prodajem u prolece tel kel bez odbitaka a na 10 vagona ti odbitci su grubo oko 250,000,00 din

Nazad
Vrh