Trenutna cena kukuruza na tržištu i predviđanje njenoga kretanja

Da li verujete da će cena dostići 300 € po toni ??

• Da

Glasovi: 183 53,4%
  • Ne

Glasovi: 160 46,6%

• Ukupno glasača
    343
Kukuruza neme koliko su se "gazde" nadale. Kod nas u selu veliki otkuljivac kukuruza je planirao da otkupi najmanje 1000 vagona, a oni su do sad otkupili samo opko 400. Zetva je kod nas gotova i ostalo je jos nesto sitno da se obere. Kukuruz nije rodio kao prosle godine, ili je rodi ali sa vlagom od 24-27.

probali su da nas izvacare sa pricama kako je rodio kukuruz.uzmi primer traktora za razmenu 20-30 % veca cena vase robe za razmenu. tu nesto nije u redu. odakle 20-30 %?

Ljudi kome nije hitno i ko ima kapaciteta da uskladisti kukuruz, moja preporuka je
NE PRODAVATI. Ako je sada od 13-18 din, u prolece ce biti vec cena.
Isto tako je bilo i sa psenicom u zetvi. Mislili su da otkupe po 10-11 din.
Ali su ispusili. :zli:

ja jos nista nisam skidao. ali videcemo kako je krenulo cena mora gore,a i sada ce kamiondzije da krenu da nose u dzakove.

Bubu je napisao(la):
Kod mene 2/3 roda ide u cardak a ostala 1/3 za kes jer je nekada bolje vrabac u ruci nego golub na grani..
Tacno tako.Ja sam pre par godina tako platio skolu.Nisam hteo da prodam za 17,5 dinara u jesen nadajuci se boljoj ceni.Na prolece sam ga jedva prodao za 8 dinara.Ja sam i sa ovom cenom zadovoljan i pomalo se plasim da se ne ponovi ono od pre 3-4 godine. :zli: :zli:

I ako na prolece ode cena kukuruza gore, i evro ce takodje otici,pa di smo tu smo.Nikako ne mozes biti pametan. :udri:

b_a_t_a je napisao(la):
I ako na prolece ode cena kukuruza gore, i evro ce takodje otici,pa di smo tu smo.Nikako ne mozes biti pametan. :udri:
pa nisi baš u pravu primera radi 20000kgx15din=300000/105=2857evra
20000kgx16din=320000/110=2909evra

naovom primeru kukuruz je poskupeo za dinar a evro skočio za pet dinara i kao što se vidi ne samo da se negubi nego si još i u zaradi a malo je neverovatno da evro skoči za pet dinara a da ga ostale cene neprate znam da se gubi na težini kukuruza ali ni evro baš ne galopira kao što sam ja prikazao ako gršim molim da me neko ispravi :cao:

Za 52 eu. ne mozes ubaciti i izbaciti 20000 kg. kukururuza iz cardaka, a ako i mozes, nema dobitka.Sa druge strane,predaja na susenje i skladistenje je takodje ne isplativo: predas 10000kg. sa vlagom 18 i u glavnom ti u startu odmah odbiju 2% [primese, rastur...] i odbiju ti 1200kg. za susenje, pa ti ostane 8400 kg x 16,3 [na pr. sadasnja cena], tako da dobijes cenu od 13,69.Ako cena kukuruza [zimus ili na prolece skoci 10% dobijes 1,37 din. na 13,69 a to je 15,06; ''AKO'' cena ckoci 20% dobijas 16,43din.Uz sve ovo se oduzima cena skladistenja, a evro nece biti "stabilan''- smem da se kladim.Postavlja se pitanje: moze li kukuruz skociti 20%, a evro ostati isti ::namigivanje:: Znaci 16,43 din. preracunato u evre je utopijska cena koju je ne moguce dobiti sa sladista u skorije vreme. :cao:

predpostavljam da si reagovao na moj post ja sam rekao da ako kukuruz skoči za jedan dinar a evro za pet dinara ti si na istom moja je greška što sam računao da " svi " mogu kao kod mene da prodaju kukuruz džakiran u kamione bez da ga drže u silosima na čuvanje a po meni ti koi moraju da čuvaju u silosima isto je kao da si dao vuku da ti čuva slaninu

b_a_t_a je napisao(la):
Bubu je napisao(la):
Kod mene 2/3 roda ide u cardak a ostala 1/3 za kes jer je nekada bolje vrabac u ruci nego golub na grani..
Tacno tako.Ja sam pre par godina tako platio skolu.Nisam hteo da prodam za 17,5 dinara u jesen nadajuci se boljoj ceni.Na prolece sam ga jedva prodao za 8 dinara.Ja sam i sa ovom cenom zadovoljan i pomalo se plasim da se ne ponovi ono od pre 3-4 godine. :zli: :zli:

I mi smo se tako zdravo opekli te godine da i dan danas imamo plihove od opekotina! Tu jesen smo mogli da uzmemo 20000 evropskih novaca od kukuruza sa 17-18 kj ako se dobro secam ali posto imam roditelje koji ne mogu da se odvoje od stocarstva sam morao da cuvam sve u cardaku jer se 'nije' znalo koliko ce krave pojesti. Na kraju smo i mi prodali po 8-9 dinara i kad odbijem koliko su krave pojele a nisu dale ispada da sam ja od 20000 spao na manje od 5000 :udri: ::lose:: a mogao sam svasta pametno da kupim...

Ja sam prosle jeseni sav visak kukuruza prodao po 8.5-9.2din/kg tel-kel sa vlagom 18-20% sto dodje kao da sam ga prodao u prolece za bar 11 dinara kao sto su mnogi kod nas u selu radili samo sto ja nisam imao nikakvog posla oko njega sem da ga prevucem u selo a oni posla oko berbe ili znojenja pri izvlacenju svojih para od postenih skladistara vlasnika silosa.

onda su zabranili izvoz i zato je cena bila slabija u prolece,sada ovde kod nas sav kukuruz sto je obran,otiso je u bosnu

Nazad
Vrh