@Krstic Dejan
Upravo sam hteo reci isto ovo sto i prijatelj toshiba...
Za Tunis, Maroko i Alzir ne znam pouzdano, ali za Libiju znam da su dogovorili nesto sa zemljama exYU oko kupovine poljoprivrednih proizvoda i gradjevinskog materijala (to su informacije koje sam ja dobio pre mesec i vise dana)...
Kako god da okrenemo prevareni smo, ali vredi probati sve i ne prodati im sad-ovog trenutka vec cekati (onaj ko moze sebi to da priusti)... Desice se isti scenario kao sa psenicom, berba jos nije gotova tako da ni cena ne moze biti krsteno formirana...kao sto je toshiba rekao "psiholoski rat".
U Americi je zavrsena berba na samo 37% povrsina, trenutna cena 4,54$/bu (1 bushel = 25,401kg), ovo su trenutno berzanske cene, a formiranje pravih ce se dogoditi tek po kraju berbe i po podvlacenju crte iza kolicina...tada uglavnom cene rastu.
A takodje treba uzeti u obzir i odnos cena na americkim i evropskim berzama ove godine...moram naci taj podatak pa cemo da kalkulisemo neke odokativne cene... Cene u Srbiji zavise u mnogome od cena u okruzenju, prvenstveno Madjarske...
Izvinjavam se na opsirnosti u kojoj ne dajem puno opipljivih informacija, ali voleo bih da se svi ukljuce u razgovor i da iznesu neke podatke sa evropskih berzi ako ih imaju.