@maski
Uglavnom su to termini ekonomista iz SAD. Oni hranu skoro da i ne uvoze,a ne znam kako stoje sa izvozom,mada msm da i ne izvoze mnogo (neka me ispravi neko ako gresim) tako da je kod njih zatvoreno trziste. Oni proizvedu onoliko koliko potrose i to je to,imaju ponudu koliko potraznju. E sad,ukoliko neko zeli da se malo obogati,i prosiri proizvodnju,recimo psenice,ponuda ce biti mnogo veca nego potraznja i cena pada. Komsija od ovog sto je prosirio proizvodnju,pocne i on da siri i opet cena padne. I sta su dobili,veci rad i vecu kolicinu finalnog proizvoda ali iste pare! Zbog toga vlada SAD subvencionise poljoprivrednike da NE SIRE proizvodnju odredjene kulture,kako ne bi obarali cenu!!
E sad,to se desava kod njih jer je zatvoreno trziste. Kod nas kada bi bila ta situacija,tresnjari,malinari itd bi odavno bankrotirali zb og toga sto je nasa ponuda za te kulture vrlo niska (zbog visoke cene proizvoda). Ali nase trziste je otvoreno,izvozimo tresnju,i dokle god je tako,ne bi trebalo da se brinemo! Tresnja,malina,kao i ostalo voce koje se bere rucno je voce siromasnih zemalja,jer se treba rucno brati (zamisli u Nemackoj koliko treba da kosta 1 kg obrane maline na njihovu cenu dnevnica!!) tako da bi mi trebali biti u prednosti u odnosu na Poljsku. Mi u Evropi ne bi trebalo da imamo neki veliki problem da izvezemo prvoklasno voce,jer realno gledano treba da ima manju cenu u odnosu na ostale zemlje,samo je problem sto to voce nije prvoklasno!! Mora malo da se podigne svest. A trziste je mnogo veliko,Rusko,Evropsko,Bliskoistocno...
Zbog toga se ne slazem za poslednji post @oktopod,u svakoj grani poljoprivrede ima nenormalno rada,samo sto je kod nas obicaj da se gleda da ima vise rada u povrtarstvu nego u vocarstvu!Ko nece da se 100% posveti vocarstvu bolje neka ne pocinje,jer ce tako obarati generalno kvalitet (prica sa seljacima na pijaci) a time i cenu i na kraju izvoz! Tako da nas ne ugrozavaju Poljaci nego mi sami sebe!Nije Sloba kriv,mi smo govna!! ( i donekle drzava sa ovom subvencionom politikom..)
P.S. U Italiji je sprovedena neka vrsta anketa-studije i zakljucili su da cetvoroclana porodica moze normalno da zivi od 2-3 ha vocnjaka,sa kompletnom mehanizacijom i navodnjavanjem,protivgradnom zastitom,itd..!!Sa njihovim standardom!!