Trešnja

I naravno, od bilo koje poljoprivrede se ne može računati na penziju sa sigurnošću. Naročito u voćarstvu, na tako malim parcelama.

Jedino su sigurne jednogodišnje kulture prilagođene trenutnoj potrebi tržišta ali tu ima daleko puno više rada nego oko trešanja, što se opet može kompenzovati plaćanjem radnika. U voćarstvu je jedino sigurno velika površina i industrijske sorte ali je tu uvek pitanje cene, ali zato uvek ima prodaje a kvalitet ploda ne mora biti odličan tj manje je rada.

@maski
Uglavnom su to termini ekonomista iz SAD. Oni hranu skoro da i ne uvoze,a ne znam kako stoje sa izvozom,mada msm da i ne izvoze mnogo (neka me ispravi neko ako gresim) tako da je kod njih zatvoreno trziste. Oni proizvedu onoliko koliko potrose i to je to,imaju ponudu koliko potraznju. E sad,ukoliko neko zeli da se malo obogati,i prosiri proizvodnju,recimo psenice,ponuda ce biti mnogo veca nego potraznja i cena pada. Komsija od ovog sto je prosirio proizvodnju,pocne i on da siri i opet cena padne. I sta su dobili,veci rad i vecu kolicinu finalnog proizvoda ali iste pare! Zbog toga vlada SAD subvencionise poljoprivrednike da NE SIRE proizvodnju odredjene kulture,kako ne bi obarali cenu!!

E sad,to se desava kod njih jer je zatvoreno trziste. Kod nas kada bi bila ta situacija,tresnjari,malinari itd bi odavno bankrotirali zb og toga sto je nasa ponuda za te kulture vrlo niska (zbog visoke cene proizvoda). Ali nase trziste je otvoreno,izvozimo tresnju,i dokle god je tako,ne bi trebalo da se brinemo! Tresnja,malina,kao i ostalo voce koje se bere rucno je voce siromasnih zemalja,jer se treba rucno brati (zamisli u Nemackoj koliko treba da kosta 1 kg obrane maline na njihovu cenu dnevnica!!) tako da bi mi trebali biti u prednosti u odnosu na Poljsku. Mi u Evropi ne bi trebalo da imamo neki veliki problem da izvezemo prvoklasno voce,jer realno gledano treba da ima manju cenu u odnosu na ostale zemlje,samo je problem sto to voce nije prvoklasno!! Mora malo da se podigne svest. A trziste je mnogo veliko,Rusko,Evropsko,Bliskoistocno...

Zbog toga se ne slazem za poslednji post @oktopod,u svakoj grani poljoprivrede ima nenormalno rada,samo sto je kod nas obicaj da se gleda da ima vise rada u povrtarstvu nego u vocarstvu!Ko nece da se 100% posveti vocarstvu bolje neka ne pocinje,jer ce tako obarati generalno kvalitet (prica sa seljacima na pijaci) a time i cenu i na kraju izvoz! Tako da nas ne ugrozavaju Poljaci nego mi sami sebe!Nije Sloba kriv,mi smo govna!! ( i donekle drzava sa ovom subvencionom politikom..)

P.S. U Italiji je sprovedena neka vrsta anketa-studije i zakljucili su da cetvoroclana porodica moze normalno da zivi od 2-3 ha vocnjaka,sa kompletnom mehanizacijom i navodnjavanjem,protivgradnom zastitom,itd..!!Sa njihovim standardom!!

Slozio bih se sa Stanketom. Treba ici na kvalitet i takva roba ce uvek imati prodju. Mi zbog prirodnih uslova imamo mogucnost da uz znanje i trud ostvarimo najbolji kvalitet na evropskom trzistu. Sto se tice tresnje cuo sam da generalno u celoj evropi ukljucujuci i Rusiju postoji nedostatak na trzistu... A 300h novih zasada u Srbiji, sumljam da to mogu da promene.

Ma da bre, pa najveći problem i jeste što mi nemamo dovoljne količine trešnje u jednom danu, to što se mi puvamo da iz Ritopeka ode ne znam koliko šlepera dnevno to jeste za respekt ali je ujedno i smešno, da može 10 puta više došli bi i veći igrači a ne sitni kriminalci i muvatori iz Rusije koji hladnjačara neretko zavrnu za isplatu poslednje ture i tako čovek radio džaba celo leto.

Ja kad sam rekao da ima manje rada u ovoj grani voćarstva, nisam ni mislio da nema rada, to osećam i sam lično, ali trešnja neće baš da propadne sve da trava poraste meni do ramena pa tek tad odem i pokosim, naravno da će joj usporiti rast, ali šta će biti sa jagodom ako trava poraste 10 cm, ko će i kako tu jagodu brati onako pognut dok ja za 10 minuta oberem jedno drvo kajsije i skupim 30 kila...kapirate poentu...stablo je stablo i uvek će biti manje rada nego kod sitnih stvari tipa povrće, jagodasto i slično...pa evo pobogu ispred kuće imam 3 trešnje stare 30 godina a nikad ni prskane ni rezane, slatko jedem od malih nogu, ali eto što se tiče kvaliteta, sad sam ih žestoko orezao, nađubrio, prskao i nema trulih ni crvljivih a i duplo su veće, eto 10 radnih dana za godinu dana i rezultati zadovoljavajući :)

a kako se naplaćuje? odneseš xy kilograma i dobiješ novac, pa sutra opet tako...ili kako?

Tako je...u 90% slučajeva. Znači ti nabereš danas 100 gajbica i to bude 650 kila i danas cena 350 dinara i ti dobiješ na licu mesta na ruke keš pare 2.000 eur u dinarima :)

Dešava se vikendom da ostanu bez novca a bankama platni promet radi radnim danima pa ti daju papirić pa pare od ponedeljka. Trebaju ti odgovarajuće gajbice koje se odbijaju od kilaže ali se plaća njihova cena ili uzimaš nove gajbice za sutra.
Evo pročitaj ovu temu celu, tu smo prilično ažurno iznosili podatke iz dana u dan, jako korisna tema vezana za prodaju voća: http://poljoinfo.com/showthread.php?3834-Spisak-otkupnih-mesta-i-cena

Uglavnom vlasnik hladnjače ili posrednik sklopi ugovor sa nekim iz Rusije ili odakle već i taj šalje novac za otkup robe a posrednik sedi na otkupu i pregleda robu i određuje cenu, dešava se da tu bude i neki Rus lično. Hladnjačar ima procenat po otkupljenom kilogramu, to se uglavnom kreće oko 30 eur centi po kilogramu, od toga mora da nabavi vagu, palete, viljuškar za paletu, plati momke za istovar i pakovanje, račune za struju itd, s tim što narednih godina već ima vagu, viljuškar.. :) pa eto koga zanima i taj deo priče.

@oktopod ali i jagodari unapredjuju svoju tehnologiju proizvodnje,imaju ili travne ili malcovane medjuredove, pa onda foliju na zemljistu iitd, tako da se i kod njih rucno ne okopava,svako ko tako radi i dalje je neozbiljan proizvodjac.. Isto tako i u tom tvom vocnjaku,sto si dao za primer da se ne kosi,ukoliko nema navodnjavanja treba obradjivati da ne bi bilo trave uopste,a ne da se redovno kosi!! Znam da si sve dao kao primer, i da tako nije kod tebe, a i kod vecine, ali mora se tehnologija uzgoja mnogo poboljsati i raditi na KVALITETU,a ne da se gleda u nebo i da se moli bogu, jer onda od rezultata nista... Bolje imati 1ha sa navodnjavanjem i protivgradnim mrezama nego 5ha sa promenljivim rodom...Sa stabilnim rodom onda dolazi i stabilan profit,i onda se dalje moze ulagati i opet doci do tih 5ha.. Treba malo gledati ka razvijenim zemljama,kako oni svoje proizvodnje organizuju.. Otisao sam mnogo u off,izvinjavam se svima :)

Није битно је ли трешња сађена старински на или на густо ако доноси зараду. Могуће је трешњу гајити и у пластенику, али се поставља питање исплативости.

Pitanje za Vasovca. Kako si zadovoljan sa podlogom kolt? Citao sam da se u nasim uslovima ta podloga nije pokazala najbolje... Na slikama koje si postavio tresnjar izgleda odlicno...

Lepo si formirao trešnje Vasovac, svaka čast. ::super:: Ja imam 100-inak stabala na koltu 2010. i 2011, nisu ni prineti ovim tvojim. Jesu prošle godine presađivane, ali daleko zaostaju za ovim tvojim.

Vasovac, jel bili kakvog roda?

нешто мало прошле године сада има доста пуполјака ако их ово време не уништи биће рода ,пошто је садјена ујесен 2009 то је идеално

- - - - - - - - - -

Lepo si formirao trešnje Vasovac, svaka čast. ::super:: Ja imam 100-inak stabala na koltu 2010. i 2011, nisu ni prineti ovim tvojim. Jesu prošle godine presađivane, ali daleko zaostaju za ovim tvojim.

што си их пресадјивао

U starom, sada već bivšem zasadu kruške i jabuke smo prvo počupali 1 red i zasadili razne sorte trešnje eksperimentalno. U međuvremenu je ceo stari voćnjak povađen, dokupljena je njiva sa leve i desne strane i zasađen nov zasad kruške. Uz to se i stari zasad prostirao u pravcu istok -zapad a novi je sever - jug. Tako da su i trešnje morale da menjaju mesto.

Jasno je to meni, al ove tvoje baš moćno izgledaju. Svaka čast još jednom za voćnjak. :ppozdrav:
Kako ti se čini kolt kao podloga, pretpostavljam da si zadovoljan sa izborom podloge.

Na ulazu u Ritopek sa desne strane posoji veliki zasad na Gizeli, Oktopodov ujak je kalemio tu sljive, ceo vocnjak je na Gizeli ima oko 1h sigurno ove godine su izmedu tresanja posadenje mlade tresnje
tako da ce za dve godine sigurno da se vade ,

Nazad
Vrh