Trešnja

Steva kalemio? :) Pričao mi je da je tu negde prekalemljivao neke trešnje, ne znam ništa za šljive a i on mi nije ujak nego stric, ujak mi se ne bavi kalemarstvom niti ima šljive :D

Šta mislite dali je prerano za prekraćivanje i izbacivanje grančica kod mladih trešanjica.Ovo vreme me je potpuno pomelo ai :) do sad nisam puno znao :) . Dali sačekati još dok krenu malo pupoljci pa tek onda rezidba-prskanje ili bi' moglo i sada ovih dana?

Čekaj slobodno za prekraćivanje, za njega nikad nije kasno, može i da olista i krenu grančice nije problem...a to da prskanjem dezinficiraš i preseke pa zbog toga odlažeš prskanje je glupo :) ako može da se ispoštuje može, ako ne nema veze.

Treba mi pomoć da nađem jednu vrstu trešnje.

Naime moja majka je još prošle godine gledala emisiju "Dobra zemlja" koja je na B92. U nekom periodu prošle godine je videla prilog o trešnji koja se bere tek u septembru, veoma pozna sorta.

Lako bih je našao ali je problem što svaka epizoda traje skoro dva sata a ima 52 epizode za celu godinu.

Da li neko zna koja trešnja može da odgovara ovom opisu, to je sve čega se seća.

U septembru imaš jedino šljivu Požegu od sitnijeg voća.Ta trešnja što zri u septembru ne postoji,nisam je nikada video niti jeo u Ritopeku.Pitao i komšiju,voćar generacijama........kaže da ne zna za takvo nešto.Raspitaj se,možda niste čuli o čemu se radi.?

Kad treba da cveta ta tresnja da bi zrila u septembru ja imam ohridske ,to su crne tresnje i najkasnije berem krajem juna i to kad ih narokam ureom da zaustavim zrenje

U januaru treba da cveta :D Ozbiljno, ne znam da li ste primetili kod trešnje, one koje prve cvetaju, poslednje sazrevaju, ne znam dal je baš za sve sorte jer svakako nisam video sve sorte.. :)

Jednom prilikom sam vidio tršnje koje su bile zrele početkom augusta. Bilo je to kod Donjeg Vakufa na nadmorskoj visini oko 940 m. Moguće je da na nekim visinama zriju dosta kasnije nego obično.

Pozdrav Vocari. Prosle godine sam zasadio dve sadnice rusta (vrust) i sada bi trebalo formirati vocku. Molim Vas za savet kao i sa onom kajsijom kako da to odradim. Vocke su skoro jednake pa cu postaviti sliku samo jedne.

Vidi se lepo i drugi.

Moji su danas orezali tresnje(3 god)po par grana izvadjeno iz sredine i svaki rez premazan kalemarskim voskom(tako rekao rezac)Kaze da ne sme po mnogo da skida i da se premaze da nebi zasmoljavile(krosnja je formirana vaza pa sad sta im bog da)Od nedelje prskanje sa bakrom. @Dusko58 ja bih ovim tvojim tresnjama samo skratio centralnu granu na pola metra od vrha da dobijes jos jedan sprat(ona sto ide u vis) tebi je ovo dvorista pa da ti se ne rasiri puno i zauzme dosta mesta po dvoristu.Ujedno da mogu i sutra deca da se penju po njima da beru bolje je da ih pustis na vise spratova(mada sacekaj jos nekog iskusnijeg za misljenje da ne bi ispalo da pametujem a ja platio da mi orezu)

Duško i ja bih to kako kaže Darko, samo ovu centralnu malo gore prekrati i dođavola, nek raste prirodno u piramidu, mogao bi samo ove ostale da poviješ malo na dole da ne biju baš toliko u vis, ali za to sačekaj da dobro olistaju tj da grane omekšaju, sad bi pukle ko ništa.

Duško - Ne znam koja je podloga u pitanju al' ako je bilo koja bujnija mislim da ti je preblizu one kapije.Ja bi' joj odmah prve dve-tri godine povijao grane na stranu,da ne idu ka kapiji.Ako je pustiš da raste neobuzdana bićeš izgreban svaki put kad prođeš na kapiju..

Duško i ja bih to kako kaže Darko, samo ovu centralnu malo gore prekrati i dođavola, nek raste prirodno u piramidu, mogao bi samo ove ostale da poviješ malo na dole da ne biju baš toliko u vis, ali za to sačekaj da dobro olistaju tj da grane omekšaju, sad bi pukle ko ništa.

Da li bi valjalo kada te grane olistaju da im okacim lakse olovice (koje odgovaraju) za pecanje, pa ce vuci malo prema dole te grane da ne strce u vis?:ppozdrav:

Ja ne bih ništa kačio da visi i leluja po vetru, već tako te kese sa zemljom, cigla ili nešto već na pod i vezano kanapom.

Danas sam kupio Sunburst, Burlat, Reginu Early Lory i Zirat...Da li neko zna da li nesto fali zbog oprasivanja ?

Nazad
Vrh