Trešnja

Dobro,hvala za odgovor.Sad mi je jasno na koje si izdanke mislio.Kod nekih sam imao te izdanke ispod mesta kalema al' to sam zakidao još prve godine i više ne rastu,kao i kod svog ostalog voća valjda.? Jasno mi je da je komplikovano prepoznati podlogu u tek trećoj godini voćke al' razumite i vi moju brigu,ostaje mi da čekam još minimum dok ne napune 5 godina pa da eventualno po rodu definitivno znam dal su mi utrapili i te koltiće i dal sam izgubio godine bez veze i dal uopšte da ih vadim kasnije,jbo ih ja.?
Pročitao sam dosta o "colt rootstock" jerbo ih tvorac tako zove i na kraju sam zaključio da bi' do godine,dakle u četvrtoj godini drvca morala biti puna roda što kod magrive nema šanse,pa ću i znati.Za sada su drvca sva vrlo slična neka malo manja neka malo veća al' su dva značajnije rodila još druge godine.Ništa slikaću s proleća pa ćemo videti šta je i kako je.Hvala svima :cool:

posle ovakvog predavanja mora da im i dalje zuji u usima
pa i ovde zuji u ušima kad ti neko skreše :)))

- - - - - - - - - -

ako nastave ovakve temperature poterace mi sve pupoljke koje sam ostavio kad sam posadio trešnjice(na nekima već krenulo):zli:

- - - - - - - - - -

danas stiglo drugih 65 komada burlata, sutra sadnja

Kad si ti to kolega sadio kad su ti propupile?Većina sadnica je još svima u listu,ko nije čupkao ili prskao ureom itd.Po rasadnicima tek za nedelju dana navodno planiraju prodaju.Inače jel sadi još ko šta,dajte malo sličica da se svi radujemo :bravo:

Za vikend posadio 50 sumarsta, 50 burlata i 10 doktorki, treba da posadim jos nekih 40ak komada, sta bi ste mi preporucila, ja bi najradije nesto sto stize izmedju burlata i sanbarsta...

Stavi ti jos tih 40 burlata i ovako imas oprasivaca dosta i mirna glava .Kad beres doktorku i tih 50 burlata obraces i tih 40.Taman se odmoris malo potrosis::novac:: i nastavis da beres 50 sumbrast. ps prijateljski savet, i srecno.

vreme%20zrenjatresnja.jpg

@nikolazbiljic Čestitam kolega,lepe crvene i velike porasle :sreca:. Jel imate dole nekoga za otkup,znam da su tu maline i kupine dominantne a za trešnje još nisam čuo? Što se kalendara tiče on se razlikuje od brda do brda tako da ćeš otkriti kada krenu da stižu.

vreme zrenja zavisi od podneblja tj mikroklime kraja u kom su voćke, ali je redosled zrenja svuda isti :)

Hvala svima na savetima i lepim zeljama. kod mene jesu dominantne kupine, maline su malo vislje od mog sela, bas dosta se posadilo sljive i oblacinske visnje..., sto se tice tresnje ja sam medju prvima u kraju koji je posadio, otkupa je bilo letos u Zalogovcu na nekih 40km od mene tako da to nije problem. Vocnjak je na 400m nadmorske visine na prisojnoj strani, geografska sirina je tacno kao Nis. Doktorka zri krajem maja i pocetkom juna a recimo oblacinska visnja se bere vec od 20og juna pa negde do 5 jula...
Pozdrav

Hitno mi trebaju sadnice trešnje Stela kalemljene na magrivi, zna li neko gde imaju da se kupe?

Radmilovac još nije krenuo sa radom, tek krajem nedelje i ko zna dal će ih imati, MAVM nema, RevaDva nema, neke kolege sa foruma nemaju.

Ko zna nek mi javi ovde ili na PP.

ako ti nije daleko da dolazis u krusevac, probaj na ove br 062 8291531, 0637625191, oni su dosta pouzdani i ako nemaju oni verovatno znaju nekog iz sela ko ima zato sto se tu svi bave kalemarstvom.

Tako je, dobro oprašuju burlat a i lepe su kao trešnje, zato želim baš njih da dokupim.

Ja sam njih sada ovih dana nešto dodao tako da sada imam i kompakt stelu i burlat. Jesi li pogledao pp. Pozdrav.

Zasadili tresnje 14.novembra pa brinem jer je dosta toplo za ovo doba godine.Inace njiva je na 250 m nadmorske visine nedaleko od Sopota.Ima li neko slicno iskustvo od ranijih godina?

Druže nemoj da brineš, one su vegetaciju završile, neće krenuti sigurno... Samo da ti ih nepokradu... Daj reci šta si sadio, koje sorte na kojoj podlozi, razmak... ?

Nazad
Vrh