Trešnja

Na kraju se pokazala kao istinita ona: "Svaka se škola plaća"::vadjenje_repe::.Nadam se da će i ostalima poslužiti kao primer da se samo zeleni lastari povijaju!Meni sigurno hoće jer u novembru planiram sadnju još 15-ak komada tako da će biti još povijanja,usmeravanja,formiranja lepih krošnji.
Planiram inače da ubacim u trešnjar i koji Sunburst za koji se "zna" ono što se "zna" da je kanađanka,krupna,stže navodno kad i herc,itd.Međutim kad sam pričao sa ovim mojima ovde iz Ritopeka,gledaju me k'o ludaka.Niko nikad čuo a kamoli video u njivi.Ako iko ima neko praktično iskustvo ili pouzdano saznanje,ne sa neta :haha:nego iz njive, bilo bi dobro kad bi podelio sa ostalima ovde jer sam primetio da su ljudi počeli dosta da je sade.Pozd.

Pa da baš na to sam i mislio za desetak godina biće je koliko i herca a sve mi se čini da je skoro niko nije video u prirodi na njivi.Svi se oslanjamo na neke sličice iz rasadnika i članaka.Neka je i sve tačno al' nešto ne primetih da je neko pohvalio iz praktičnog iskustva,kamoli sliku u rodu da je zakačio na forum što bi bilo najbolje.........

Imam posađen jedan primjerak Sunbursta na sijancu. Ove godine mi je došla prvi put u rod. Od svih koje imam posađene ( Van, Lapins, Hedelfinger, Early Burlat, Burlat), Sunbrst ima najkrupnije plodove. Plod je dosta mekan (po tvrdoči sličan Early Burlatu) i sladak. Ove godine je kod nas bilo jako loše vrijeme prilikom zriobe ali plodovi nisu pucali. Monilija ploda je bila manje izražena nego kod sorte Van. Rast stabla je prilično uspravna sa jako dugačkim jednogodišnjim prirastom.
Meni osobno je puno ukusnija sorta Lapins koja ima za nijansu sitniji plod od Sunbursta ali je plod hrskav. Jedina slaba točka Lapinsa je da plodovi prilikom obilnih kiša pucaju ali ne opet tako jako kao kod sorte Van.
U albumu sam našao nekoliko slika, malo za usporedbu ploda.
https://picasaweb.google.com/103955...authkey=Gv1sRgCNrwjryLjJCopgE&feat=directlink
Drago mi je ako sam bar malo pomogao.

Meni si jako pomogao. Uzecu sad za jesenju sadnju jos 2 sadnice Lapinsa da imam u dvoristu.

Zaboravio sam napomenuti da su Sunburst i Lapins samooplodne sorte a Lapins je jako dobar oprašivač za sorte koje cvjetaju u isto vrijeme.

Razmišljam da bi na okučnici posadio Stelu ali sam u nedoumici, jer je opisuju kao sortu koja rado puca i trune u vrijeme zrenja. Sljedeče koje su došle u uži izbor su Regina, Carmen i Sju.
Zamolio bih ako ima netko osobna iskustva sa tim sortama, neka ih malo opiše.

Dugo se nije pisalo o trešnji pa je lepo videti opet razno razne sorte,diskusije.Ja inače postajem kao japanac:cool:,raduje me svaka tema o trešnjama a posebno i samo drveće.......ne zna se kad je lepše.Zapravo zna se :bravo:kada cveta mada i sada sa jeseni kada dobija onu neopisivu crveno-bakarnu boju je prelepa.
Zdrave ja gajim trešnje u izrazito trešnjarskom kraju kod Ritopeka na poslednjim bregovima dinarida uz Dunav.Ovde se trešnja gaji tradicionalno generacijama i svih tih novijih sorti niko nema u trešnjarima.U 90% slučajeva to su kombinacije burlata,lionske rane,germedof (herc),šarena i uglavnom koliko sam ja primetio takvi su trešnjici.
Ima dosta novijih zasada u drugim krajevima gde ima više tih sorti pa će se neko već javiti,mada su se svi malo uspavali na forumu o trešnjama.pozd.

@ Zika . Kod kuce imam 2 tresnje na podlozi Gisela 6, a i pomazem drugu,koji ima plantazu staru 10 god. na giseli 6 i giseli 5, kada bere tresnje. Po meni je Gisela 6 dobar izbor, jer su tresnje na toj podlozi krupnije nego recimo na podlozi kolt, jer zbog ekonomske krize,smanjene kupovne moci i konkurencije, lakse ces da prodas. Veci je prinos po hektaru, ali im zivotni vek 15-20 godina.Obavezno je navodnjavanje,cesto,svaka 2-3 dana,ali po malo,nikako da ih natopis sa 20,30 litra po stablu.Leti,kada su velike vrucine,svaki dan po sat vremena ujutru kap po kap.Obavezan je spalir,ali ne sme zica direktno da bude u kontaktu sa stablom jer ce zica da osteti stablo,nego izmedju stavi plastiku ili gumeno tanko crevo,i onda privezi tresnju,naravno ne zicom. U redu ide 2-2,5metra a izmedju redova oko 4,5 metra. U najvecem broju sllucajeva stablo na Giseli 6 se formira da krosnja najsira bude u donjem delu, a najtanja pri vrhu, sa granama povijenim od 90°,da stablo vise podseca na bor nego na tresnju. Tako ces 80-90% da beres sa zemlje, a i lakse je oko rezidbe i zastite Pocinje da radja u drugoj godini,a pun rod od 5-6.Ja sam narucio 470 sadnica,sadim u novembru,sadnja 4,2mt.-2,3mt. Trecina su rane sorte,trecina srednje, a trecina kasne. Narucio sam malo vise nego sto mi je potrebno, pa ako hoces nekoliko sadnica za probu mogu da ti ostavim.

Poslednja izmena:
Poštujem sve te savremene načine gajenja mada iskreno ne verujem u te kržljave podloge,kap po kap,vezuj,reži da ni' ne liči na drvo.Ne znam,ja sam se kao mali nagledao i previše trešanja pojeo u Ritopeku :bravo: pentrajući se po krošnjama.
Ja težim nečem ovakvom,za mene ovo je perfektna krošnja-Ritopečka najbolja :osmeh:.Poluprečnik krošnje između 4 i 5 m,visina od 5-6.max. Procenite sami koliko ovakvo drvo može da ponese.Cenim da baba ili berač koji nikad nije stao na merdevine bere od 120-130 kila,bez problema.
2zfizrl.jpg

Ovo stablo je u trešnjiku dva od mojeg u Ritopeku i da bi došao na ovako nešto treba oko 20 godina i još najmanje toliko će biti plodonosno a ne retko i više.Već i sa deset godina imaš prinos kao sa 3-4 naj gisele.Evidentno govorimo o potpuno dva različita koncepta uzgoja,po mom mišljenju pun pogodak i smisao uzgoja na kržljavoj podlozi je jedino u plasteniku,berbu bi' imao već oko 10og-15og maja i tako bi jedino zaobišao nas iz "džungle" :cool:.
Poenta u formiranju ovakve krošnje je da drvo ne ode previše u visinu pa da je ni vatrogasci ne mogu obrati.Drugo najveći rashod u uzgoju je upravo berba jel,"efikasnog" berača moraš da čuvaš,pomažeš preko zime kad mu zaškripi da mu titraš.Malo je odvažnih i spretnih što stvarno beru po 80-100 kg na dan na visini od 6-7 m pa i više.
Elem,ne vredi diskutovati.Pričamo o dva potpuno različita puta:na duge :cool: i na kratke staze,na kraju krajeva postoji i ratarstvo,baštovanstvo kome se žuri.

Svako ima neku svoju računicu. Svako zna zašto je odabrao nešto. Da li želi da uloži puno i nada se brzom obrtu novca ili kao ja npr nema novca da ulaže u voće i nema toliko vremena da se time bavi pa se odluči za ovu varijantu kao sa slike. Ima ljudi koji sade dunje, džanarike, šljive koje su ove godine bile 10 dinara na otkupu pa opet sade...imaju neku svoju računicu...

@ Zika . Kod kuce imam 2 tresnje na podlozi Gisela 6, a i pomazem drugu,koji ima plantazu staru 10 god. na giseli 6 i giseli 5, kada bere tresnje. Po meni je Gisela 6 dobar izbor, jer su tresnje na toj podlozi krupnije nego recimo na podlozi kolt, jer zbog ekonomske krize,smanjene kupovne moci i konkurencije, lakse ces da prodas. Veci je prinos po hektaru, ali im zivotni vek 15-20 godina.Obavezno je navodnjavanje,cesto,svaka 2-3 dana,ali po malo,nikako da ih natopis sa 20,30 litra po stablu.Leti,kada su velike vrucine,svaki dan po sat vremena ujutru kap po kap.Obavezan je spalir,ali ne sme zica direktno da bude u kontaktu sa stablom jer ce zica da osteti stablo,nego izmedju stavi plastiku ili gumeno tanko crevo,i onda privezi tresnju,naravno ne zicom. U redu ide 2-2,5metra a izmedju redova oko 4,5 metra. U najvecem broju sllucajeva stablo na Giseli 6 se formira da krosnja najsira bude u donjem delu, a najtanja pri vrhu, sa granama povijenim od 90°,da stablo vise podseca na bor nego na tresnju. Tako ces 80-90% da beres sa zemlje, a i lakse je oko rezidbe i zastite Pocinje da radja u drugoj godini,a pun rod od 5-6.Ja sam narucio 470 sadnica,sadim u novembru,sadnja 4,2mt.-2,3mt. Trecina su rane sorte,trecina srednje, a trecina kasne. Narucio sam malo vise nego sto mi je potrebno, pa ako hoces nekoliko sadnica za probu mogu da ti ostavim.

Narucio sam sadnice tresnje na MaxMa14, ali bih hteo da probam i te na G6, pa bismo mogli da se cujemo i dogovorimo nesto. Bilo bi dobro da mi posaljes tvoj broj u privatnoj poruci, pa da te ja kontaktiram.

e zato ću ja da sadim tako da berem sa stolice max :osmeh:,inače sutra pobadamo stubiće,razvlacimo zicu itd... videćemo koliko će na kraju trešnjica da stane :osmeh:

Pošto se i meni bliži sadnja oko 100 stabala trešnje (burlat, magriva) potreban mi je savet koje sorte da upotrebim za oprašivače (2 reda po 13 kom). Bitno je ono što oktopod stalno ponavlja: dobar kvalitet ali i vreme zrenja, šta će mi dobra trešnja ako nema otkupljivača u to vreme. Sanburst mi izgleda ok, ali mi se čini da nije oprašivač. Čuo sam priču da ljudi sade sve burlat, pa kaleme "belicu" na pojedine ramene grane.

@aleksa74,komso moze sanburst,stela,doktorka,belica,vecina samooplodnih tresanja moze da se koristi za oprasivanje burlata.Imas i u temi napisano,pozdrav i srecno sa sadnjom.

Ja sam do sada zasadio samo burlat i po koju diktorku jer su mi i sa jedne i sa druge strane trešnjici a ima trešanja i gore i dole :cool:tako da nije problem oprašivanje.Idućeg meseca sadim još jedno 15 komada poznijih sorti tj. Herc i Sunburst nešto manje.
Inače obe su dobri oprašivači za Burlat,po koja doktorkica i nema problema za oprašivanje taman gajio trešnje u Ivanovu :haha:

Nazad
Vrh