Trešnja

ma sadicu pod uglom eto bice neko ko je probao :) videćemo šta ču da dobijem
e sad,dal medjuredno nesto da posadim prve godine umesto trave ili da odmah travu sadim??a sto se tice visine plastike pa stubovi su 4-5m kako sam ja ukapirao pa da ne ukopavam i ne skraćujem ako ne moram :)

Na divlju trešnju 1.5 metara? :osmeh: To mu dođe 75 centimetara poluprečnik krošnje, ne znam kako je to izvodljivo?

Posadi leguminozu međuredno, lucerka, stočni grašak itd...

Nema tu šta da se uči, to je nepotrebno preterivanje, lepo imaš veći broj stabala, lepo prirodno formiranih uz nešto orezivanja sa više ploda nego da guziš na 1.5 metar i bereš po 20 kila po stablu jer ćeš da ih ošišaš ko frizer slepca...

:haha: ma probacemo i ufo i klasicno,nisam voćar al volim da probam :)) bar će pcelice da imaju pašu ni da polete :bravo:

Poslednja izmena od urednika:
rekao sam razmak za UFO sadnju, to nema veze sa ostalim uzgojnim oblicima
u toj varijanti medjuredni razmak moze da bude i 3.2-3.5 met. jer je debljina krosnje 50-70 cm (ukupno), imas samo vertikalne grane koje nose rod, cak i na njima se skida svaka bocna grana i periodicno se vrsi zamena tih vertikala, svakih 4-5 godina

@octopod
nemas poluprecnik krosnje u klasicnom (vaza) smislu, imas rodni zid dobro provetren i osuncan, lak za zastitu i branje (sve ti je na dohvat ruke)
treba naravno spalir, navodnjavanje itd.....

da bas to,samo mislim da je zbog osuncanosti bolje ici mozda na 4x2,5 nego na manje od 4

Pozdrav vocari
Interesuje me, da li neko od vas ima iskustva sa tresnjama kalemljenim na podlozi Gisela 6 i podlozi MaxMa 14.
Planiram da posadim tresnje na jednoj od ove dve podloge, pa je svaki savet dobrodosao.

uh imam još jedno pitanje,dal da pri sadnji ispoštujem sever jug ili da pratim dužinu placa u tom slucaju NE-SW

Ma brate sadi kako ti je lakše za rad i raspodelu mesta sadnje, barem bih ja tako uradio, ne odgovaram te od onog što je najbolje, već videćeš kad počneš sa svime time, pravićeš kompromise donekle koji nisu katastrofalni, lepo je čitati kako kažu knjige ali u praksi je to jako puno posla, ne znam koliko imaš vremena da ti baš sve bude po pravilu, ja sam se time zanosio ali ne postižem, mogao bih jedino da sam nezaposlen, živim na selu i imam taj jedan voćnjak i to mi je sav posao, ne verujem da je to kod ikoga od nas slučaj.

meni bi najlakse bilo da stavim kako ide plac,ali bih voleo da uradim sve po ps-u jer imam u planu 3-4 hektara voca da zasadim i odem malo iz grada.

Pa pošto je tako velika površina i imaš vremena tome da se posvetiš, onda radi po PSu :)

Tresnje na spaliru, dvogodisnje, u prolece sredili smo ih,vezali za zicu ali ne jako. Nije bilo roda pa smo ih slabo posecivali. Sad smoprimetili da se zica kod pojedine tresne uzlebila u koru i pojavila se smola. Stetaje napravljena, a sad kako da je umanjimo. Nase misljenje je da tretiramobakrom nekoliko puta u toku jeseni I zime kad opadne lisce, a potom i naprolece. Kad pocne vegetacija da u kap sistemu opet pustimo bakar. Valjda ce senaci neko ko je imao ovakav ili slican problem pa ce biti dobre volje da napisekako je to sanirao.

Kod mene neki problem smole rešavaju guljenjem mole pa mazanjem krečom, ne znam koliko je ovo dobro ali tako rade...

Da se nadovežem na temu mada me problem smolotočine muči još od....skoro početka vegetacije.Naime trešnjama koje su treća godina sam povijao grane kako bih izvukao što bolju vazu.Kod jedne kako sam povukao granu ka kočiću za jedva 5 % pukla je ramena grana i to na 2/3 jedva se držala na stablu,koliko je krta bila.Odmah sam je bandažirao vinogradarskim konopcem,dobro nalio voskom i celu krunu pričvrstio trakom.Grana je prirasla ostatku krune čak je porast lastara nakon junske rezidbe bio između 30-40 cm.
Šta da radim sada pred zimu,kao što se nadam se vidi na slikana smola je "raspukla vosak".Dali i u ovakvim slučajevima treba skidati smolu,ne znam i nemam iskustva a komšije voćare viđam do vremena berbe.Šta bi trebalo uraditi ovde pred zimu da bi izbegao izmrzavanje itd?

5by0sw.jpg

24ywyok.jpg

2zy9a2b.jpg

f1fezc.jpg

Lepa ti je trešnjica :osmeh:

Evo baš pisasmo iznad, smolu skidati ili ne skidati pitanje je sad...smola je prirodna zaštita, ali nekad je bolje pomoći malo, znači mogao bi da smolu skineš, malo čak i istrljaš nekom blagom četkom ili recimo plastičnim džakom za krompir to mesto, dezinfikuješ bakrom (ili antibiotici što reče aremane), pa premaži voskom...bolji ti je onaj zeleni italijanski, on se rasteže nakon mazanja, gumen je nekako a tebi će ovo mesto raditi...dobro je i da ti ostane vezana uz ostatak stabla zbog vetrova, težine snega koja će napadati itd...

Dobra je ima tri godine i 2.m a najinteresantnije,ona najviša grana je baš ta što je napukla i ima 2,3-2,4.m
Jako je krhko stablo,jedva da sam malo povio granu....i puče.Zato me plaši da je opet nešto čačkam da se opet ne otkine.Ništa moraću polako pa ću javiti ako ikog zanima.?
Imam još jedo pitanje ako neko može:dali da i nju posle takvu prekrečim preko tog voska,itd?

Kreči kreči slobodno :) Baš preko voska ne moraš, nema neke potrebe a i ne znam kako će kreč i vosak reagovati, ali tu sve okolo možeš slobodno.

Ne treba pokušavati povijati grane koje nisu iz ovogodišnje vegetacije i posle jula recimo...ovo ti je 2 godine stara grana, nema tu od povijanja ništa, ili neće poslušati da ostane povijena ili će pući, nije vredno rizika, čisto da znaš za ubuduće.

Nazad
Vrh