Trešnja

Pozdrav vocari. Ljudi sta ovo znaci kada tresnja procveta u ovo doba godine. Jos stariji ljudi od mene:osmeh: kazu da je to predznak hladnoj i dugoj zimi. Sta Vi ljudi kazete na to?

Nema mnogo cvetova ali....

Ne vidim baš lepo sa slike ali bih rekao da su cvetale na granama koje su ostale bez lista? Mogle su ostati bez lista zbog gljivičnih oboljenja lista, toga se bojim kod kokomicesa koji je kod mene uvek prisutan.

Pozdrav

U okolini Pozege sam zasadio za sada 50 kom tresanja, 30 Burlat, 20 Sanberst a na jesen planiram jos, vjerovatno Erli lori. Sta mislite o njoj? Da li je to dobar izbor? I ako da koji oprasivac uz nju?

evo slika mog dvogodisnjeg vocnjaka:

Uploaded with ImageShack.us

Inace je slikano prije zelene rezidbe.

Grane povijene:

oaoqqc.jpg

mmptzb.jpg

149p5dc.jpg

Da li je krenulo da zuti i opada licse sa tresnje ovih dana. Ja ih imam nekoliko i nemam mogucnosti da iste dobro zalijem . .

Ne rece niko nista kako vam izgleda ovo gore? I jel bi sad trebalo uskoro prskati kad pocne list uveliko da opada?

Pa o lori smo pisali već nešto i generalno nije loš izbor, pogotovo što je rana sorta, a ne znam kad kod vas stižu trešnje, slabo je ko iz okoline Podgorice ko se bavi trešnjama da bi ti odgovorio....najbolje je da malo analiziraš tržište kod tebe prethodnih godina, da li ima otkupa voća, koje sorte se traže, da li se traže kasnije ili rane sorte, koja krupnoća tj da li prolazi svašta...gde planiraš da prodaješ...itd.

Inače ti voćnjak izgleda lepo, zdravo, imaš vidim i navodnjavanje što je super, samo ne znam dal si išta orezivao te trešnje i da li planiraš, malo mi deluje prirodno ta krošnja, što možda i nije loše, kod mene puno ljudi ni ne orezuje trešnje maltene uopšte...

Ne, vocnjak je kod Pozege a ja zivim veci dio godine u Podgorici ali mi tamo selo i tamo je vocnjak. Ovo je slika prije orezivanja a nisam napravio posle zelenog orezivanja slike. Ovu sortu razmisljam zbog preporuke prof. Milatovica a uz nju bih stavio jos Santinu ili Karmen (mozda i jednu i drugu). Ove sadnice sto su vec posadjene sam uzeo u Cacku a sad trebam naci ove sorte sto sam pomenuo i oko toga cu se sad aktivirati da na jesem zasadim i njih. Mislio sam 50 Erli Lori i ovih drugih 50 mi je dilema, mozda 30 Karmen i 20 Santine? Nekako sam najvise pri toj varijanti da se malo izmiksaju te sorte? I sta sam primjetio na ovom vocnjaku, da je sunberst mnogo kruci od burlata prilikom povijanja grana. cak i pri malim uglovima su mi grane pucale i ne znam kako se to moze odraziti na citavo stablo dok burlat je prilicno elastican bio. jel imao neko slicna iskustva? posle sam vrlo oprezno povezivao sunberst i to su bili relativno male promjene uglova grana u odnosu kako su krenule.

Dobro je pomešati sorte, kako zbog boljeg oprašivanja tako i zbog činjenice da se dešava da jedne godine jedna sorta podbaci ili budu kiše pa joj plod ispuca a druga već obrana ili još nije u fazi da joj kiša smeta za pucanje plodova. Treba da vodiš računa o vremenu cvetanja i kompatibilnosti oko oprašivanja...

Ne znam ovo oko grana na sanberstu, da ti nije on možda imao veći porast pa samim time i deblje i očvrsnutije grane u momentu povijanja?

Pa jeste, bile su prilicno deblje, 2 cm u precniku najmanje pri stablu... ali sam gledao da spoljni dio savijem ali su neke ipak pukle pri samom stablu

Poslednja izmena:
To ti je to onda, nema veze sa sortom u smislu bioligije grana da tako kažem, nego su jače izrasle tj zakasnio si sa povijanjem...

pozdrav,hoću na placu malo da se igram,da posadim 60tak trešanja za probu,narucene kordia,regina i blek star.sad sam smislio da ih sadim 4x2,5 UFO i da kad uspe prijatelj da nabavi "povoljno" plastiku to pokrijem.Imate li IKAKVO misljenje o takvom spaliru.

Na šta su kalemljene tj šta je podloga? Gisela, kolt, magriva, divlja trešnja? Pretpostavljam gisela 5 ili 6, za ostalo je mnogo gusta sadnja...

pola na giseli 5 pola ću da probam na magrivi,tih 30 na giseli dobijam od druga da se igram on sadi pored 20h jabuka i 3h trešnje.

Na magrivi bi bilo dobro barem 5x5 razmak, pusti priče, otiđi pogledaj neku koja ima preko 15, 20 godina i biće ti jasno zašto...5x4 aj da kažeš neki minimum uz očekivano ukrštanje krošnji što nosi nekoliko problema. Za magrivu ti ne treba špalir, ja sam recimo jako dugo mislio da je komšijina jedna u dvorištu kalemljena na divlju trešnju jer je velika kao stari orah ali bukvalno, ali ne, kalemljena je na magrivu. Ne znam onda ni koliko misliš da ti bude visok taj plastenik...

G5 nemoj da sadis na UFO jer nema dovoljnu bujnost,
G6, magrivu, cak i divlju tresnju moses da sadis od 1.5 do 2.5 metara u redu
Tu ti ne treba 5 metara visok stup, nema sanse da naraste toliko jer ce pre toga da se izrode grane koje ces morati da zamenjujes sa novim.

neki kazu da je bolje da se sadi pod uglom nego da se povija stablo (mada nisam bas siguran u to)
ako su ti sadnice manje od 1.5 metara nemoj da sadis na UFO jer neces dobiti dovoljan broj bocnih grana.
obavezno ocisti pupove sa donje strane sadnice i odmah napravi raspored pupova (grana)
spremi hormone i azotno djubribo

Nazad
Vrh