Evo da se i ja ubacim u ovu konverzaciju oko orezivanja voca.
U daljem tekstu je deo clanka a vezano je za visegodisnje ispitivanje letnjeg orezivanja tresanja.
"Тако резидба која је обављена у другој половини јуна месеца на пресецима даје поновни прираст гранчица, јер су хормони раста имали још утицаја на даље прорастање гранчица. Ово прорастање се смањивало са каснијим терминима резидбе. Значи, резидба која је обављена крајем јула месеца и у првој декади августа није стимулисала даљи пораст јер се ниво хормона раста смањио, а утицао је на поспешивање и формирање цветних зачетака, што је главна поента ове резидбе.
[/IMG]
Резултати родности и квалитета плода на резаним и нерезаним
стаблима испитиваних сорти трешања
У табели су приказани неки показатељи које смо добили током трогодишњег испитивања са резидбом у току вегетације, почетком августа код неких сорти трешања. Када се посматрају резултати види се да су сви параметри успешнији код орезиваних стабала, него код контролних тј. неорезиваних. Јасно се уочава да ова резидба има пуно оправдања, и зато је треба даље форсирати у производњи и гајењу трешања. Два основна показатеља, родност и маса плода код свих испитиваних сорти су значајно већи. Све ово може да има изузетног значаја у производњи трешње где се овом мером повећава родност за 20 – 30% па и више у зависности од сорте. Стабла имају складан хабитус што омогућава једноставну бербу, круна добија добру осветљеност, а плодови су знатно крупнији.
На основу наших испитивања резидбе трешње у току вегетације, могу се донети следећи закључци:
- Ова резидба поспешује формирање цветних пупољака типа мајских букетића и појединачних цветних пупољака;
- Она омогућава лакше формирање круне, бољу контролу бујности без оштећења или уклањања цветних пупољака;
- Боље је осветљавање у унутрашњости круне;
- Знатно се смањује утрошак времена за резидбу;
- После ове резидбе програма заштите је доста једноставнији, јер се овом мером утиче на смањење бујности трешње;
На крају, може се закључити да ова резидба даје сигурну и редовну родност, високе приносе са добрим квалитетом плода, олакшану бербу без помоћних средстава, што је у функцији брзог враћања уложених средстава. Произвођачи би требало да што пре прихвате овоу меру у гајењу трешње."
- - - - - - - - - -
Hvala dobri ljudi na zahvaljivanju za prethodnu poruku.
E sad, meni bi trebala jedan mala pomoc.
Da li neko ima Germerzdofsku tresnju posadjenu da je uslika i da mi posalje. Trebala bi mi slika iz bliza sa 2,3 lista i drvo (kora te tresnje).
Ako neko moze da mi pomogne (bilo bi super) da uporedim na mom placu, tj. jedna parcela mi je izmesana sa dve vrste tresanja (sanbarst i germerzdovska) a trebalo bi da posadim oprasivace za Germerzdovsku a ne mogu da je lociram na placu. Ko za inat ove godine mi na toj parceli sanbarst nije rodio jer kazu duvao je neki vruc vetar (ili je neko aerozagadjenje bilo) u vreme cvetanja a zasad je star 3 godine.