Trešnja

danas povio grane na svih 300kom ,za sad sve lepo stoji (nema jakog vetra :haha:) ,videcemo kako ce sad da guraju ,skoro sve mladare preko 80cm pa sam se malo namucio oko povijanja ,bio me je strah da ne popucaju ,mislim da cu za dve tri nedelje prekracivati na 30cm da probam i taj spanski grm da formiram,svuda sam ostavio vodilju koju neznam jel treba da kratim ili da je ostavim onako pa kad izbije iz nje grana da je ostavim kao novu ......znam teoriju ali bi voleo da vidim nekoga ko jos ima tako formirane krosnje

Stigla za jelo divlja bela tresnja u selo kod Paraćina. Bela krupnija od one divlje sitne crvene tresnje. Izvanredan ukus, slatka, sočna. Razmnožava se bez kalemljenja sadnicama koje nastanu od te tresnje iz kostica.
bela-tresnja-05062013-00.jpg

Takvim razmožavanjem se gube svojstva te sorte, tako je sa svakim voćem koje se gaji iz koštice, zato se i radi kalemljenje, sa nekim eventualno može razmožavanje izdancima a da ostane isti plod.

Razmožavanjem iz koštice se dobija u 90% slučajeva sitniji plod, manje lepog ukusa, kasnijeg sazrevanja, manje šećera...

A što se tiče slike, stari obično kažu deci "slobodno berite ali ne lomite grane" :ppozdrav:

ljudi imam jednu mladu trešnju 2ga god,od sadnje lista ali neizbacuje lastari kako sam je posadio istaje neraste šta da joj radim kad je bila suša polivaosam je đubrio ...imateli neki savet da je pokrenem

ljudi imam jednu mladu trešnju 2ga god,od sadnje lista ali neizbacuje lastari kako sam je posadio istaje neraste šta da joj radim kad je bila suša polivaosam je đubrio ...imateli neki savet da je pokrenem
Sličan problem je imao jedan moj prijatelj iz razloga što su sadnice mali deo dana imale sunčevu svetlost i slabo strujanje vazduha jer ih je zasadio uz neki šumarak! Da li je i kod tebe slična situacija?

Onda nije samo hlad već i konkurencija korenja. Ja sam imao jednu takvu i presadio sam je ali ništa se ne dešava, samo olista neki sitan list i to je to. Možda nije ni jedan od ovih faktora, nego prosto prirodna selekcija, nije joj suđeno.

img2036.jpg

Da li znate koje su ovo sorte tresanja?
Prve dve tresnje pocinju sada da stizu,a ove druge dve su vec zrele.
Slike sam napravio danas.

Ako su ovo mlade sadnice 2-3 godina tesko da neko moze da ti kaze koja je sorta.Obicno na mladim sadnicama budu sitniji plod i neka ima vise sunca a neka manje pa bude i razlika u zrenju i po 7-10 dana.

pozdrav,
Hteo bih da vas pitam za jedan savet. Na jesen ili eventualno sledece prolece planirao sam da zasadim oko 100ak tresanja, burlat i sunburst i malo lionske rane kao oprasivac burlatu. Pa se dvoumim u kojoj parceli da ih posadim. Imam jednu koja je blago nagnuta ka jugo-zapadu i osuncana je tokom celog dana i imam jednu koja je u nekoj udolini i okrenuta je ka jugo-istoku (u nekoj literaturi sam procitao da je jugo-istok idealan polozaj parcele za tresnju) i koja je osuncana samo negde do 16h (u maju, junu). Pa ako mozete da mi prenesete neka vasa iskustva po tom pitanju, na koju stranu je najbolje da je okrenut vocnjak....

Trešnja je veliki ljubitelj sunca i to uvek imaj na umu kada planiraš njenu sadnju! Kvalitet zemljišta i nagib su u drugom planu (ukoliko prolećni mrazevi nisu česta pojava u tvom kraju)!
Na dobru osunčanost ne možeš da utičeš, a zemlju ćeš već "skockati"!!!
Sent from my HTC HD2 using Tapatalk 2

Ovo mi se pojavilo na par trešanja u voćnjaku (burlat).

Zanima me da li znate šta je ovo? Da li je u pitanju bolest ili samo reakcija na veoma obilnu kišu koja je pala.

Ovo je samo na par stabala koja su relativno mlada i to samo na donjim granama, nije masovno.

Hvala dusane!!...a reci mi jos zasto si se odlucio bas za vegu...jel ti je neko preporucio,i sta sve znas o njoj???
Ja bih trebao da sadim 30 komada ali se jos nisam odlucio za sortu.... :ppozdrav:

Iskreno.,hteli smo sarenu tresnju da posadimo i posto smo se sprijateljili sa rasadnicarem on mi ih je preporucio. Malo sam istrazivao po netu i nasao neke italijanske radove-oglede i dobro se pokazala na podlozi ma x ma 14. A inace po tim radovima plodovi su krupni i nisu osetljivi. Ipak moracemo da zasadimo pa da vidim. Jedno je praksa a drugo je internet. :)

@ilicstefan

To ti je samo reakcija na veoma obilnu kišu, u vidu bolesti :D Gljivično oboljenje lista, verovatno će da krene šupljikavost lista, da li si prskao nekim fungicidom za list?

Trebao bi da oprskaš mankogalom ili merpanom ili agrodinom npr, možda najbolje merpan sad. Vodi računa da mu je velika karenca, tipa 21 dan, te ako još uvek imaju plod koji nisi brao, uradi to posle berbe, mada pošto je burlat, verovatno si već obrao...

Hvala ti na brzom odgovoru.

U pitanju su mlada stabla koja još nisu počela da rađaju, tek su treća godina. Prskana su sa Chorus za moniliju i mislim i sa Voley (nisam ja prskao nego je prskao otac ali u suštini ta stabla još ne rađaju pa nema da se brinem za karencu).

Poslednja izmena od urednika:
Juce i danas sam pomagao drugu u berbi tresanja.Brali smo sortu giorgia(djordja).
648.jpg
Od svih 24 sorte koliko ih ima na plantazi,meni su najlepse dve novije italijanske sorte:grace star(koju pocinje sutra da bere) i black star(stize nekoliko dana kasnije).Obe su samooplodne,pa ako ih ima u nasim rasadnicima,oni koji podizu zasad ove godine bih preporucio bar nekoliko sadnica
649.jpg
657.jpg
653.jpg

ovo nije ravnomerno zrelo znaci bere se iz vise puta + peteljke otkinute na vise od pola tresanja ovo ne bi moglo da ide za izvoz kod nas ovde u ritopeku

Veruj da sam ga za peteljke i ja isto pitao, jer znam da smo tresnje sa peteljkama brali. Kada je odneo kofe sa tresnjama kuci da ih klasira,poslednji,ili dva poslednja reda koje je stavljao u gajbice, tresnje je okretao sa peteljkom na dole.Verovatno da bi lepse izgledale jer je taj jedan deo prodavao privatno na tezgi ispred plantaze u gajbicama razlicite velicine i kilaze. Meni je izgledalo da su tresnje u njima slicne boje i velicine,mozda sto pada senka na pola gepeka pa izgledaju jedan deo temniji a jedan svetliji

Nazad
Vrh