Trešnja

Da da, znam da si spominjao sumpor...

@trešnjar u pokušaju

Gde ti se javlja smola? Kako si to kidao zaperke, jel se smola javlja na mestima gde si ga čupao? Da li si čupanjem zaparao i koru?

malo je kora pokidana ,ali nije nista strasno ,imao sam jedno stablo sto ga je zec napao i nije ni priblizno toliko osteceno.....rukom pokidao zeleni buketic koji je bio prenisko i sad se pojavila kap smole ali pri vrhu sadnice.....moguce da je nedostatak necega.....kalijum ,kalcijum....

Kaptan doprinosi brzem zarastanju rana posle gradobitnih pojava.A jos jaci je u kombinaciji sa prihranom Humi super 10-5-10 (huminske i fulvinske kiseline),koja je ekstra za useve,zasade pod kakvim stresom.I dodao bih tu jos kakvo mikrobiolosko djubrivo (ekstrasol,slavol...) i to je bolje od bakra ili bilo cega drugog visestruko.
Tacno! Tako je i meni zastitar rekao!

Ako ih nisi mazao kalem voskom kad si prekraćivao, onda oće da se pojavi smola na mestu preseka, u uglu gde je kora, tu na vrhu kad stiskaš koru jel imaš utisak da je mekana, odvojena? Od te tačke gde je smola se smola širi na dole, niz koru sa unutrašnje strane i onda izbije ispod drugog trećeg pupoljka napolje...

Meni se to desilo na skoro svim sadnicama pa sam ih opet prekratio i namazao voskom, doduše ja sam ih prvi put prekratio na oko 90 cm i ostavljao do 10 pupoljaka, tako da sam imao šta da skratim a i tek su bili olistali...

kratio ih na 80 u prolece i stavio kalem vosak,sve je ispalo extra ,sad sam primetio samo po kaplicu na ta dva stabla :sta:,ostavio sam po par grancica ili pupoljaka....sad su extra porasle ,skoro 80 cm ...moram proveriti vrh kod tih sadnica...

Smola se javlja na oštećenjima nezaštićenim, vidi dal ti je tu kora malo odvojena, upotrebi zdrav razum, ne treba tu ništa da radiš, možeš eventualno da je otkineš i namažeš kalem vosak, mada je smola prirodan vosak tj zaštita al oće da prećera sa curenjem :)

Moja zaštitarka je juče pogledala lišće i zaključila da sam dobro prošao tako da mi nije preporučila ništa od fungicida još manje bakar već samo prihranu! Izbor je pao na SoluVeg 20-20-20+1MgO+TE!!! Po njenim rečima dva tretiranja u roku od 10 dana vratiće sve na svoje mesto!
Kad dođe vreme javljam kako sam prošao!

Dusane reci mi molim te koliko su ti stare sadnice i kakva ti je vega?sta znas o njoj?
hvala unapred...

Pozdrav Aco,

Jednogodisnje sadnice na dvogodisnjim podlogama sam zasadio u 2010 godini. Sadnice su u 2011 god. pretrpele malo vecu stetu od grada pa smo ih orezali zestoko. Tako da sad izgledaju kao da su posadjene u 2011.god. Vegu sadim sad na jesen, sad vidim da sam u prethodnom svom postu pogresno napisao.

p1250138.jpg

Ovako izgleda kod mene,pozz svima

Kad si ih prekratio, skinuo donje pupoljke, koja je podloga, kod mene su grane preko pola metra, jesenas sađene...

Oktopod,

dali ćeš u ovoj rezidbi sada da prekratiš te grane od pola metra, da bi dobio novi porast. Hvala na pp. Pozdrav.

Da, ovih dana moram da pobodem kočiće, već kasnim ali nisam imao kada da sečem bagrem, vetar ih lomi strašno, uz taj kočić ću da povijem grane a u drugoj polovini juna da ih prekratim ali na malo duže, 40 do 50 cm jer ću pokušati kotlastu krunu po PSu da pravim a ne običnu vazu, mada su razlike u principu male između te dve krune...

A da to ne bude malo kasno za te bocne grane koje ce da potera kad prekratis da li ce dovoljno da sazru da bi bezbedno prezimile:sta:

To se i ja lomim kad da uradim, uradio bih već sada, a u literaturi sam pročitao krajem juna...još ako ih prvo povijem, slabije će da rastu, nisam pametan...

Generalno da li je sunbrast bujnija sorta od burlata? Imam samo jedan sanbrast ali je neuporedivo bujniji od burlata pa me zanima, da li je to samo se tako zalomilo ili je to inace?

Za obe piše da su srednje bujne. Zavisi kakav je bio koren jedne, kakav druge sadnice, a i zalomi se dve iste sadnice pa svaka neku svoju priču tera, priroda je to..

Hvala dusane!!...a reci mi jos zasto si se odlucio bas za vegu...jel ti je neko preporucio,i sta sve znas o njoj???
Ja bih trebao da sadim 30 komada ali se jos nisam odlucio za sortu.... :ppozdrav:

Nazad
Vrh