Trešnja

Druže šupljikav list i list oštećen od grada prilično se razlikuju!
Ovi zasadi nisu moje prvo voće ali po prvi put imam štetu od grada zato i tražim savet!
Inače sadnice sam obišao sat vremena posle nevremena, a generalno voće obilazim svakog dana!

Sent from my HTC HD2 using Tapatalk 2

Pa dobro ne moraš da se ljutiš, otkud ja znam koliko ti znaš o voću....ako znaš šta će ti bordovska čorba da prskaš izrešetano lišće...

Primetio sam da je tresnja najosetljivija od leda. Visnje imaju najmanje ostecenja (skoro da i nemaju), potom jabuke a tresnje ubedljivo najvise. Intenzitet leda je bio jako slab i udaljenost ove tri tipa voca je maks 20m jedno od drugog sto ce reci da je ista kolicina leda pala po njima. Mozda bude zanimljivo nekom ko se razmislja sta da sadi od ove tri vocke.

Hvala bojčetiću, nećemo saditi trešnje kao što tebe ubediše, vidiš da su na grad najosetljivije, će sadimo višnje i jabuke :))

Ma nisam ljut daleko od toga već sam nervozan jer ne znam koji je najbezbolniji način da ovo saniram pa gubim živce!
Izvini ako sam bio grub nije mi bila namera!
Na taj zaključak sam te možda i ja naveo jer sam loše opisao rane! List je od leda probušen po sredini pa se pocepao do same ivice što bi stari rekli "na froncle"!

Ma nema veze, šta je tu je, mogao bi ih samo prihraniti malo da im pomogneš, preko lista nešto, a čujem da ko je imao štete od grada da je na proleće u zemlju stavljao đubrivo sa sumporom tipa SAN, nešto je član "rista" negde pisao ali se ne sećam gde i šta.

Potreban mi je HITAN SAVET!!!
Danas je u mom kraju u dva navrata padao grad! Prvi nalet je bio sa dosta kiše i nije napravio ozbiljniju štetu, a drugi bez ijedne kapi čist led e taj je j..o majku svemu!
Recite mi da li je Bordovska čorba dovoljno jaka da sanira štetu ili da uzmem neki drugi preparat?
U pitanju su mladi zasadi trešnje i višnje iz jeseni 2012!!!
Dajte mi brz odgovor ili mi linkujte post ukoliko postoji na forumu!

Prskaj nekim preparatom na bazi kaptana!

Milijas, ako možeš da objasniš čisto da naučimo nešto, zašto baš fungicid na bazi kaptana (merpan npr)?

Primetio sam da je tresnja najosetljivija od leda. Visnje imaju najmanje ostecenja (skoro da i nemaju), potom jabuke a tresnje ubedljivo najvise. Intenzitet leda je bio jako slab i udaljenost ove tri tipa voca je maks 20m jedno od drugog sto ce reci da je ista kolicina leda pala po njima. Mozda bude zanimljivo nekom ko se razmislja sta da sadi od ove tri vocke.

Druze, odredjena vrsta voca nema nikakve veze sa stetom od grada. Po nekoj zdravoj logici i po velicini ploda Jabuka bi trebalo da ima najvise stete na plodovima :ppozdrav:

Vocke su tek u prvoj vegetaciji i nemaju plodove ove godine. Ostecenja sam mislio samo po listu i granama, jer samo to imaju trenutno :osmeh:

Kaptan doprinosi brzem zarastanju rana posle gradobitnih pojava.A jos jaci je u kombinaciji sa prihranom Humi super 10-5-10 (huminske i fulvinske kiseline),koja je ekstra za useve,zasade pod kakvim stresom.I dodao bih tu jos kakvo mikrobiolosko djubrivo (ekstrasol,slavol...) i to je bolje od bakra ili bilo cega drugog visestruko.

Trešnja ima list najveće površine od svega navedenog, pa je logično da je najviše pogođen. Al ništa to ne fali, videćete.

Za list si u pravu, tresnja je bas podlozna cepanju zbog velike povrsine lista. Ne gajim tresnju u komercijalne svrhe imam 10 stabala u raznim godinama starosti za potrebe domacinstva.

probaj da pomesas kaptan sa slavolom,ja sam imao jako dobre rezultate sa tom prihranom.......inace slavol mozes jednom nedeljno prskati samo da nema kise

- - - - - - - - - -

Poslednja izmena od urednika:
Druže ovaj trešnjar je kod mene u selu, i nije baš za pohvalu... Inače sav rod ove godine im je pojela rutava buba...

Poslednja izmena od urednika:
Петре, ја користим савијаче грана. Нису савршени. Они што мјењају чачкалице добро раде посао. Они што савијају гранчице даље од вођице праве прегиб и не можеш их кориситити на већ одрвењелом дијелу гранчице јер пуца. У употреби су за савијање зељастих ове године пораслих младица. Ја сам на кајсијам поставио пре седам дана, али на крушкам и бресквама нисам стигао па ћу следећих дана. Када их касно поставим на већ одрвењели дио младице она пукне. Купи по 100 комада од обје врсте па види како ће ти се свидјети. Ја ћу их и даље користити јер немам боље рјешење.

Ako je stablo osteceno od grada mora da se oprska sa necim na bazi bakra ,meni su tresnje bile unistene od grada 2011 sutra dan atomizer i po blatu udri .ako nije osteceno od grada drvo onda moze kaptan ali ako ima ploda to nikako za izvoz :

- - - - - - - - - -

Ma nema veze, šta je tu je, mogao bi ih samo prihraniti malo da im pomogneš, preko lista nešto, a čujem da ko je imao štete od grada da je na proleće u zemlju stavljao đubrivo sa sumporom tipa SAN, nešto je član "rista" negde pisao ali se ne sećam gde i šta.
licno ja stavljao 6-12-24+1s

Nazad
Vrh