Trešnja

Darko, ajde raci nešto više o trešnjaru, koji je sistem sadnje, koje još sorte imaš, koji uzgojni oblik planiraš?

@Shale,sorta je burlat,oprasivaci sumbras,kompakt stela i mersen(neznam sta je to tacno).Sadnja 5x4m.Za sad nemam uzgojni oblik videcu sa nekim da se posavetujem,mada mi se nesto ne reze leti.Na 4 burlata sam stavljao jedan oprasivac.

- - - - - - - - - -

@rista komso na tom mestu sam i sa matorim burlatom proso ekstra ove godine 230 din(hvala oktopode ) i nije nesto bio(postavicu slike ploda kasnije)a brat na drugom ne pitaj ni radnike jos nije izvuko.

- - - - - - - - - -

ovo je krupniji plod
10542_658442997505424_127070548_n.jpg

- - - - - - - - - -

A ovo sitniji(iskreno i brojniji)
419390_658444767505247_2035861554_n.jpg

Pozdrav svima.Ovih dana treba da ostavim kaparu za kupovinu sadnica na giseli 6,pa me interesuje kakav je otkup sorte early bigi koja stize nekoliko dana pre burlata.Sadnice kupujem u italiji,gde zivim i radim,pa me vlasnik rasadnika i kolega na poslu(italijan,vlasnik eksperimentalne plantaze 24 sorte na giseli 6 i giseli 5) ubedjuju da smanjim broj sadnica na burlatu a povecam early bigi.kupujem 450 sadnica i to:early bigi,burlat,giorgia.grace star,ferrovia,kordia i regina.Uzgojni oblik koji planiram-neznam kako se zove kod nas,ovde u opstinama Verona i Vicenca se najvise koristi,probacu da objasnim.Sadnica se na prolece skrati 1mt-1.25mt.Ostavi se jedan pupoljak na vrhu,a ispod njega na 10-20cm se pokidaju pupoljci.Iz ostalih pupoljka kada krenu lastari,kada dostignu duzinu 5-10cm,odmah iznad njih se stavi na sadnicu stipaljka(obicna za ves)da lastari rastu pod 90°.Sledece god.se skrati grancica koja se razvila iz pupoljka na vrhu na 60-70cm.I sto i na njoj se ostavi pupoljak na vrhu da rasti,ispod njega 3,4 se pokidaju,ostali obaraju na 90° itd.tako se formiraju spratovi,max visina 3,5mt.Bolje ce se ukapirati uz slike od 24 do 28 stranice na www.cerfundao.com/documentos/Enxertos%20-%205.pdf ili kod mog kolege na slici, eto ja malo oduzio sa ovim,samo bih me interesovalo kako bi islo sa prodajom gore navedenih sadnica. Ovde nije toliko bitna sorta,bitno da je krupna i ima lep ukus
img20130310143116.jpg

img20130310142421.jpg

Poslednja izmena od urednika:
Misliš kako bi išlo sa prodajom sorte a ne sadnica? Prvi put čujem za early bigi, a svašta sam do sada čuo, ovo je definitivno najgenijalniji naziv, rana krupna :D

Ako je krupna, crvena, stiže kad i burlat, onda može da se proda lepo. Ako stiže mnogo ranije, rizikuješ da otkup još nije ni počeo. Nadam se da znaš i ostale mane sađenja ovakvih zasada, ne zaleći se, velika su ulaganja.

Hvala oktopod.Da mislio sam na sorte a ne na sadnice.Imam 50ari iza kuce,nije neka velika povrsina,a i nemam para za vise.Sadnice su 6eura, plus stubovi i zica da se ne polome ili iskrive plus obavezno navodnjavanje.Jeste troskovi i ulaganja su velika

img20130310141513.jpg

Pozdrav svima.

Ja sam Dusan i iz Beograda sam. Imam mladi zasad tresnje na podlozi Ma x Ma 14 koja je nekih 80% slabije bujnosti.
E sad sto se tice tvoje price "Gizela i early bigi", upravu je "oktopod" sorte koje dolaze posle burlata su ok a sorte koje dolaze pre burlata nisu bas sigurne sto se tice prodaje. A sto se tice podloge Gizele ona ti je malo zahtevnija jer trazi navodnjavanje, naslon... a to sve kosta.
Ja kao sto sam rekao imam tresnje Germerzdovska, Sunbarst i Vegu (za Vegu i Germerzdovsku imam i oprasivace posto je Sunbarst samooplodna) na podlozi Ma x Ma 14 i jako sam zadovoljan. Na pola hektara bi ti trebalo barem 300-400 sadnica * 6€ + navodnjavanje + naslon = .... Velika investicija za pocetak. Tri put meri jednom seci.

Ajd i ja da kazem par zapazanja,nemam tresnje ali mi se ovaj zasad ne dopada previse najvise iz dva razloga:
-Razlika od podloge i plemke je prevelika sto ce za posledicu uskoro imati otezani transport hranjivih materija ili ga vec ima sto oni resavaju "pun gas"vodotopiva djubriva a to opet dovodi do jos veceg debljanja stabla sto ce dovesti do kolapsa biljke,video sam tresnje na Gizeli kod nas i u Madjarskoj ali ovako dbelo stablo nikad
-rezidba je takodje diskutabilna nosaci rodnih grana su ovde poodavno trebali biti zamenjeni
-Imati vocnjak kod "kuce"a ziveti u inostranstvu je zamorno,katastrofa,to iz licnog iskustva
Da ne bude ceo post negativan ja bih ti predlozio da napravis kompromis,zasadis tresnju na koltu razmak otprilike 5*3 ubacis navodnjavanje smanjis investiciju ako sve ide kako treba imaces solidan prihod i oko sorti bih svakako ti preporucio da sadis ono cega ima najvise u Udovicama,Brestoviku,Grocki jer kada ima dosta voca i to kvalitetnog tada je i kupaca najvise.
Nadam se da ces ovo shvatiti dobronamerno malo je "crn"post ali u nameri da ti pomognem da se pravilnije odlucis ,Pozdrav

Dusane reci mi molim te koliko su ti stare sadnice i kakva ti je vega?sta znas o njoj?
hvala unapred...

pozdrav svima ,prosle godine sam posadio oko 300 kom tresnje,sve je lepo krenulo ali me buni kad da pocnem sa povijanjem grana ,mladare su sad oko 80cm i planiram da ih kanapom vezem i tako pocnem sa oblikovanjem krune samo me je strah da nije prerano...

Ja moje planiram da prekratim u junu, imaj i to na umu...a možeš da kreneš sa povijanjem polako, samo budi obazriv da se ne očene, neće tako lako baš, ali može da se desi nakon povijanja ako vetar krene da mlati sadnicu, zato je bitno i da ih vežeš uz kočić.

video sam neku foru sa kesama napunjenim zemljom i za njih vezane grancice ,jako prakticno .....nadam se ako vreme dozvoli da cu do ponedeljka sve zavrsiti ,saljem slike da pogledas .....prvi put sadim na vecoj povrsini ,za sad sam prezadovoljan ali ima jos da se razbija glava:sta:

Zeznuto je to sa povijanjem, barem meni, ja se time neću bakćati sem kod nekih koje biju baš uspravno, probaću sa štipaljkama za veš, štipaljka se uštine za deblo a njen drugi kraj drži granu.

Sutra treba da bere tj da se probira,mozda oko 15-20kg po stablu.Stara su 10+ godina,cenu javljam sutra.

Potreban mi je HITAN SAVET!!!
Danas je u mom kraju u dva navrata padao grad! Prvi nalet je bio sa dosta kiše i nije napravio ozbiljniju štetu, a drugi bez ijedne kapi čist led e taj je j..o majku svemu!
Recite mi da li je Bordovska čorba dovoljno jaka da sanira štetu ili da uzmem neki drugi preparat?
U pitanju su mladi zasadi trešnje i višnje iz jeseni 2012!!!
Dajte mi brz odgovor ili mi linkujte post ukoliko postoji na forumu!

Sent from my HTC HD2 using Tapatalk 2

20% listova je kao švajcarski sir i još toliko je sa po 1-2 rane! Grane su solidno prošle!

Sent from my HTC HD2 using Tapatalk 2

A da nije to šupljikavost lista, gljivično oboljenje? Kada si ih poslednji put obišao pre grada? Sumnjivo mi da grad probuši listove, pre bi ih kidao kao papir...Svakako bi trebalo da se prska fungicidom za list, sada pa posle ponovo, od ovoliko kiša kreću ta oboljenja. Preparati mankogal80, merpan, agrodin itd..

Nazad
Vrh