ubovicratko
Član
Gizela 5 bez dosta humusa, zalivanja i vestaka nije bas zahvalna - tako da dodavaj joj sve potrebno od starta
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Koliko znam ta sredstva protiv pucanja su uglavnom mineralne soli koje stvaraju jako tanak sloj na plodu koji sprečava da voda prodre u sam plod i da zbog toga pukne. Plodovi pucaju zbog velikih kiša. Samo drvo u uslovima visoke vlage ume dobro da povuče vodu kroz koren i plodovi se samo rascvetaju, nije samo problem zaštititi plod nego i sprečiti stablo da naglo upumpa plodove.Pitanje o prskanju koje dođe posle monilije .
Negde krajem aprila..početak maja bi trebalo da se trešnja oprska protiv truljenja (swich ,signum) ali kažu mi da treba neko sredstvo PROTIV PUCANJA .Pa ako neko zna da li može da se meša ovo protiv truleži sa tim sredstvom koje umanjuje pucanje trešanja.U pitanju su uglavnom rane i nešto srednjih sorti trešanja.Unapred hvala.
Slazem se generalno s tobom Stefane, malo pomaze to prskanje kalcijum hloridom, neke godine vise, neke manje, i to samo za kapi vode na plodu...Koliko znam ta sredstva protiv pucanja su uglavnom mineralne soli koje stvaraju jako tanak sloj na plodu koji sprečava da voda prodre u sam plod i da zbog toga pukne. Plodovi pucaju zbog velikih kiša. Samo drvo u uslovima visoke vlage ume dobro da povuče vodu kroz koren i plodovi se samo rascvetaju, nije samo problem zaštititi plod nego i sprečiti stablo da naglo upumpa plodove.
Uglavnom sve te mineralne soli (najviše se koriste neke kalcijumove soli) spečavaju pucanje u uslovima manjih i srednjih padavina i to za oko 50%, opet ćeš imati pukle plodove ako padne dovoljno kiše. Takođe i najveća mana, mogu ponekad da ostanu fleke a lično sam probao par puta takve trešnje i ja sam stekao utisak da umeju da promene ukus trešanja.
Taj ko ti je rekao ti je dobro rekao za vreme primene, primenjuje se oko 4 nedelje pre berbe, doduše možda si malo poranio, ako se na to odlučiš trebalo bi da prskaš tamo negde krajem prve nedelje aprila. To da li se meša ili ne meša uglavnom piše na pakovanju. Recimo ako hoćeš da prskaš trešnje Ciprodexom (primera radi) pročitaj uputstvo za Ciprodex i pisaće ti na pakovanju sa čime ne sme da se meša.
Možeš da probaš sa manjim zasadima sledeću stvar, kada padne kiša, odmah čim prestane samo zakači atomizer i idi u njivu. Tamo samo uključi ventilator atomizera da duva na najjače i prođi celu njivu da streseš kapi vode što više sa drveća. Znam da je ovo problem kada počne berba jer svi mi ne znamo gde nam je glava kada počne berba ali vredi probati. Imaš i one duvaljke za lišće, možeš i sa time da probaš.
Ma ni ja ne volim ta sredstva protiv pucanja, kao što si rekao kada povuče kroz koren vodu tačno možeš da ih potapaš u kalcijum hlorid ima da se rascveta kao kada kokaš kokice, ne pomaže ništa. Viđao sam da ljudi pokušavaju na sve načine da spreče pucanje i uvek se završavalo spektakularno loše, što je najgore u svemu, mora da se pazi sa time, ljudima su trešnje bile gorke od primene kalcijum hlorida, ostane na plodovima rezidua, koji moj onda prskam protiv pucanja kada će trešnje biti odvratne, neka hvala.Slazem se generalno s tobom Stefane, malo pomaze to prskanje kalcijum hloridom, neke godine vise, neke manje, i to samo za kapi vode na plodu...
Ako je kojim slucajem bilo dugo suvo pred tu kisu, pa koren naglo dobije dosta vode iz zemlje, onda nista ne pomaze za pucanje od vode iz korena... U tim slucajevima je cak i kod gajenja tresnje ispod folije bilo pucanja (manje nego na otvorenom narabvno) jer cak i ako kisa ne padda direktno na plodove, pokriveni su, ta voda mora negde da padne na zemlju, i da izazove povecanu kolicinu vode u zmeljistu..
na ovom sajtu kaze oko nule za Cacak se sutra ocekuje, to ce one da izdrze, ne brini... Jutros bilo 2, a najava bila da ce biti mraz..Arslama u punom cvetu, a Karmen, Regina, Sumberst i Kordia na pocetku, a jos ujutru najavljeno - 1
jeste ove godine kad je bilo hladno svuda, pa je naglo krenulo toplo i kod nas i kod njih, i onda je razlika izmedju podunavlja i nas samo par dana, ali generalno u proseku je 7 pa i vise dana razlika u cvetanju.. Ritopek je jos malo raniji doduse, posto imaju poseban mikroklimat..Svi su mi picali da vegetacija kod mene kasni 7-14 dana u odnosu na podunavlje, ali ovaj snimak to demantuje. I kod mene su pred punim cvetom tresnje a Sumadinka jeste u punom cvetu.