pazi, ti racunas za 60 ari, tu su troskovi veci, pogotovu ako oces da amortizujes mehanizaciju, zemlju i sta vec treba...
Moja racunica je za 3.5 hektara, a radio sma i za 7 hektara, i onda kad se troskovi rasporede, ispadnu te neke cifre...
Mnogo je 2 evra da bude proizvodna cena kod nas, ali 120-150 bi bilo po meni realnije na vecu povrsinu.. najveci problem je branje, 60din po kilogramu je bas puno po meni... U americi je od 3.5 do 4.5 dollara za njihovu kofu od 20 funti, to je oko 9 kila, pa ti vidi onda koliko njihovi beru...
kod njih je minimalna norma oko 70 dollara ili tako nesto za dan da uberu (sto je po ovoj vecoj ceni od 4.5 dolara po kofi) oko 16 kofa, sto je 150kg... Znaci treba da bere malo manje od 20kg na sat... Najlosiji beraci moraju toliko da uberu inace ako uberu manje, jednostavno ih ne zovu vise posto njih placaju po ucinku, ali ako na primer ne bi ubrali ovaj minimum, po zakonu moraju da ih plate minimalnu ddnevnicu koja je malo manje od 70 dolara, i onda im je cena branja po kilogramu visa...
Oni bolji beraci, kazu da mogu da beru i duplo vise od ovog minimuma, cito sam da neki cepaju 45 kofica za dan branja...I to sa merdevinama, velike tresnje, ne da bere sa zemlje sot je mnogo lakse i brze... Doduse, kod nas velike tresnje se lose rezu, pa se slazem da su polodovi nepriostupacni i sporije se bere, ali opet, 60 kila za dan je bas bas malo..
Tako da, nesto kod nas debelo nije u redu sa kolicinom obranih tresanja, ispade jbg da je skuplja berba po kilogramu kod nas nego u americi, a njihov radnik kosta minimum 8 dolara na sat pa ti vidi, to je minimalna plata koja mora da se plati radniku..