Jeste Mealy sve ste lepo rekli , knjiga iz koje sam citao mi je takve savete davala ,a nisam imao nigde prilike uzivo da vidim kako to izgleda. Sada tek vidim svoje greske ali nije nemoguce ispraviti ih. Svakako se slazem prekratiti grane na 10 cm je cak i bolje jednom u maju drugi put u septembru i isto tako savetujem prekracivanje sadnice na 30 max 40 cm sa sto nizim rasporedom pupoljaka.
Nije greska Lazo, to su sve nijanse ( i ako mozemo na ti, prijatnije je tako pircati nekako), tako su nekad tvorci ovog metoda u Americi, Lyn Long i Greg Lang propagirali, da bi zadnja preporuka bila da se malo vise skracuju, svako prekracivanje da bude na 10 do 15cm od porasta... Ako se ne varam, ovo je na bujnijoj podlozi (magriva, divlj tresnja, mozda i Colt), ne verujem da je na nekoj slabijebjnoj (Gizela 6 ii slicno) i ovo im je 4ta ili 5ta godian od sadnje?
Ako mogu par stvari da preporucim da probas (moze na par stabala prvo naravno, ako nisi tako planirao da radis, pa ako se pokaze dobro, onda radis na svima)..
Mislim da bi vec morao da krenes sa podmladjivanjem mladara (ovde imas jedno 25 komada prosecno ja bi rek'o) i cilj je da se svi obnove za oko 5 godina maksimum (moze i 6, moze cak i 4, nije toliko drasticno to i ako traju 6 godna) samo je poenta da je ukuppna rodnost za taj period malo manja ako menjas na manje, a opet, krupnoca je malo manja ako menjas na duze (majske kitice starije od 4-5 godina ili odumiru brze ili stvaraju sitnije plodove i manje rode)... To je u proseku, mogu kitice i preko 10 godina da rode (tako uglavnom rode na svim velikim stablima gde ljudi gaje trsnje kod nas uz malo ili bez ikakave rezidbe)...
Drugi predlog, jednogodisnje grane koje rastu u stranu se po pravilu krate do osnove (zapravo ostavi se patrlj od par cm, pa kad se susi taj patrlj da eventualna bolest ne udje u glavnu vertikalnu granu), a mozes i malo duzi patrlj da skratis ako ima cvetova na toj grani, da rodi te godine, i odna nakon berbe uklanjas na mali patrlj do osnove)...Medjutim, jednogodisnje grane koje rastu u stranu (napolje od centra stabla, na spoljnem redu vertikalnih grana) mozes da ostavljas najcesce, one ne smetaju toliko, rastu u polje i dobijes malo veci rod (najbolji rod tj najkrpniji je na jednogodisnjim granama koje su bolje po tom pitanju od majksih kitica)..
Treci, i po meni najbitniji predlog, zbog kog su ljudi najvise imali problema za ovaj sistem, a nekako se to, cini mi se, nije dovoljno objasnilo, je da se podmladjivanje radi na jednom delu stabla koje raste sa jedne vece raslje... U prevodu, recimo da imas iz centralnog stabla 6 velikih debljih grana da izlaze, koje se granaju na sekundarne skeletne i poluskeletne grane. TI onda od tih ~25 veritkalnih mladara koji radjaju, oces da obnovis 4-5, i ti biras one koji rastu sa ISTE skeletne grane, jedan do drugog, tako da prakticno rezes sve mladare na jednoj takovoj skeletnoj grani... Poenta ovoga je da svi mladari koji su orezani tako, imaju vise sunca (napravi se rupa u kruni), i rastu sa iste skeletne grane, pa ce pogurati uvis i dobices najcesce 4-5 novih jednogodisnjih mladara koji ce da izrastu solidno i da se razviju za 2 godine u adekvatnu zamenu... Ako bi kojim slucajem izbaivao nasumice mladare po kruni (obicno se biraju najdeblji), dobio bi to da od 5 mladara, ti uklonis jedan (nek je i najbujniji) i onda na toj skeletnoj grani, ti imas 4 mladara, i jedna patrlj, koji je obicno u senci od ostalih.. Sta se desi je da najcesce tu ne izraste mladar (ili bude premali posto ostalih 3-4 prezume svu vodu i hranu iz skeletne grane i zasene ovaj patrlj) ili bude mali pa nije koristan (trebaju ti bujni vertikalni mladari, koji se minimalno granaju, to je cilj ove rezidbe)... Po meni je ovo najbitnije za obnavljanje krune inace moze da se desi da jednostavno nema porasta i zamene i kruna se smanji posle par godina, i smanji se i rod...
Dr-i Lang i Long imaju ideju (malo je drsticna i prakticnija je za slabije bujne podloge ja bi reko), a to je poptuna obnova celog stabla... U takvom sistemu, orezes celo stablo, sve gane, svih 25, na 10-15cm paatrlje, i onda iz svih patrlja posto si komplet orezao, krenu jaki i dovoljno jakih mladara, koji vrlo brzo zamene prethodne, i dodju na rod (mislim da bi tako izrasli i preko 1.5m, mozda i duze ako je godina malo kisnija)... To je malo drasticna rezidba, i da budem iskren, probacu i nju, ali na par stabala u pocetku da vidim kako deluje...Ak oneko stablo ne bude reagovalo lepo u klasicnoj rezidbi (zamena 4-5 mladara) ovo je korektivna mera za stabla da se ela obonove, ali verujem da ce to biti na par procenata stabala u zasadu da moraju ovakvu kompletnu obnovu...
Osnovna rezidba u KGB metodi je da se 1/5ina stabla obnovi, svakog stabla, dok se ovom metodom svako 5 ili 6to stablo ovako reze, a ostala radjaju... Matematicki geldano je isti tj slican efekat, ti po hektaru imas isto rodnih grana da ti fali, koje se obnavljaju, ali je psihicki malo teze da covek prihvati da celo stablo oreze takoreci do zemlje...I naravno, kad se reze celo stablo, ne radi se bas svako 6to u redu, pa da se juris po vocnjaku, nego podelis vocnjak na 6 manjih delova/parccela, i onda ceo taj deo orezes komplet, a ostalo samo skidas grane koje rastu sa strane...