Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
uzmi neku od novih italijanskih samooplodnih i ne boli te glava (nesto iz Star serije, moze i Sunburst, Van, Lapins itd), zavisi kad hoces da ti zri... Od tih starih sorti nije nijedna samooplodna (prva samoopldna sorta tresnje je Stella, nastala 60ih godina proslog veka)..Onda mi bolje da uzmem neku drugu, sigurnije
Kod mene na jednoj njivi koja cveta dosta kasno je uhvaceno savrseno oprasivanje doduse bi ce i naknadno prirodno proredjivanje ali je tu bingo a u jednoj njivi koja je niska i rizicna za izmrzavanje tu je rod desetkovan drugim recima sve sto je na pocetku cvetalo je pocistio mraz a na kraju cvetanja je nesto ostalo posto se i samo cvetanje razvuklo kao nikada do sad.Kako ste prosli sa oprasivanjem i mrazom? Kod mene je prosaralo, bolje su prosle kasnije sorte.
pa one ni ne treba da rode vise od 20-30 posto ukupnih cvetova, sve preko toga je prerodjavanje po meni ako je cvetanje normalno obilnoJa sam sa ranim sortama propao tu nema ni 30% na drvetu da je ostalo burlat , early lory, early star. Dok ove kasnije carmen sunburst su znatno bolje prosle.
Ma kakvi nije kora nigde ostala spojena sa krosnjom sve je ogulio...za sad je zelena juce sam namazao kalemarski vosak i zalivena sa dosta vode..Надам се да ће преживети. Да ли је са задње стране кора целом дужином спојена од земље до крошње?
Ако се осуши, што искрено не желим, можда ће пустити ластаре из спавајућух пупољака у делу који је калем.
Имам ја једну која је прва у реду до међе и најближа до једне запуштене њиве. Њу је редовно грицкао зека и стално је кретала изнова. Кад је прошле године у пролеће изашла на око метар и по и била лепо обликована онда су наишле дивље свиње па су је поломиле скоро до дна. До краја вегетације из спавајућих пупољака су изашле неколико гране-ластара а зека је ове зиме опет неке грицкао. Оставио сам један да се поново формира воћка.
Иначе је ту у два реда наизменично посађено 9 трешања 5 валерија чкалов а 4 бурлата на размаку 4 метара у реду и 5 метара између редова.
Још једна се мучи од како је посађена али мислим да је или прородно килава или је такво место да неће да расте.
И та коју зека редовно грицка.
Остале сам формирао "на природно" тако што сам пустио да расту како желе и нисам скидао цветове од почетка а са минимало ђубрења и наводњавања сасвим су добре.
"Опасно" сам се заљубио у овај КГБ систем јер се крошња формира за брање скоро са земље а млађи нећу бити да се пентрам по мердевинама.
Имам још увек времена за експерименте јер не зависим од воћњака.
Iseci je ispod izguljenog dela i odozgo namazi voskom. Probice iz spavajuceg pupoljka sigurno. Ako je ne iseces, sta god da radis osusice se.