Mali smo mi proizvodjaci ko zemlja, koliko god da imamo (i 5 puta vise da imamo, sve je to sitno u poredjenju sa turskom i drugima), cak mislim da je to mnogo bolje da vise imamo zato sto moze da se otvori vise kapaciteta za otkup i pakovanje i da sa vecim kolicinama iole kvalitetnih tresanja budemo konkurentniji (imace vise kvalitetne robe pa se vise isplati uloziti u pakerice)... Nekad je u Ritopeku cak probelm da se svaki dan napuni i par kamiona pa nekad cak i jedan dobrih kvalitetnih tresanja, sto znaci da je nama proizvodnja mala, mnogo si konkurentniji kad mozes 10-20 i vise kamiona da spremis svakodnevno i da konstatno snabdevas trziste mesec dana sa kvalitetnom tresnjom, nego kao samo imas burlat i snabdevas trziste nedelju do 10 dnaa, a posle ne mozes ni za jedan kamion dnevno da skupis (pricam o izvozu, za domace potrebe je svejedno)...
E sad sto se organizacije otkupa tice, i kad se malo desi tajkunsko udruzivanje pa cena ne bude trzisna nego kako se nekom prohte, to ce da bude problem, za to ne vidim resenje trenutno osim na nivou drzave, ali to necemo uskoro da vidimo...
Ako mogu da te pitam, kako znas da u dolji nije bilo mraza? Ovde kod mene je svuda bilo mraza, pa kod mene je cak 2 dana tmeperatura bila izmedju -1 i -2, nije se 48 sati podigla iznad nule, ne verujem da je i kod tebe moglo da bude drasticno drugacije, kad je naiso onaj period sa snegom... Jedino to sto kazes, ako ti je to u dolji izmedju brda i suma, zatvoreno i nema strujanja, pa kad je bilo vetra, na brdu je vise mraz odneo nego dole gde je zaklonjeno (a manje vise je slicna temepratura bila, ali je vetar pravio efekat nize temperature)..A i ako ti je to toliko zaklonjeno, to bi moralo kasnije da cveta od onih na brdu (osim ako na brdu nije bas neki severni polozaj)_
Mada, kad imas tako zaklionjeno mesto, jel imas problem kad su vlaznija proleca i pocetak leta, da ti vise pucaju i trule plodovi ili nema razlike u odnosu na parcelu na brdu gde stalno duva neki vetar? Meni je jabuka bila u jendoj tako malo nizoj i zaklonnjenijoj njivi (kad je susa, tu najbolje podnesu), ali tu je rosa uvek par sati duze, vise i ima rose, i vise je uvek imalo cadjave krastavosti bez obzira sto se isto prskaju ko i neke parcele koje su na brdu i otvorene...Ocekujem da ce i tresnja da ima problem u toj jednoj parceli sa bolestima i sa pucanjem, ali videcemo kako ce da se pokaze, mozda i ne bude toliko strasno..
Opet da zakljucimo ono sto su cinjenice, posto vidim da svi ovih dana imaju samo na osnovu ove godine zakljucke "svuda je isto", "nema razlike izmedju krajeva, izmedju brda i dolja i slicno", mora da se uzme u obzir da je ove godine bilo neocekivanih jacih advektivnih mrazeva kod nas u srbiji (doso hladan talas skoro svuda iz Sibira), sto se mnogo redje desava u prolece od inverzionih koji se javljaju skoro svake godine (u doljama svake, kad god je vedro), nekad jace nekad slabije, pa je situacija bila nelogicna i deluje svima da je sve bez pravila...
Priroda i pre svega fizika i njeni zakoni uvek vaze, samo je bitno dal mi sve uzimamo u obzir pa da to primetimo... Ko sto rekoh, kod mene je tresnja cvetala posle tih mrazeva 23-24og marta i lepo je rodila, sve sorte lepo cini mi se, bilo je posle nekih ali slabijih mrazeva u brdu, dok recimo u krusevcu gde je dolja, tu je do 10og aprila skoro svaki ili svaki drugi dan bio jaci ili slabiji mraz, a najniza temperatura jendog dana je bila oko -3 cini mi se.. Takav mraz pravi stete na svom vocu, dal'manje ili vece, zavisi jos od drugih detalja...