Mislim da se od tresnje preterano ocekuje. U vocarstvu ne postoji projektovan rod, jer je fabrika pod vedrim nebom i niko ne zna razvoj vegetacije unapred. Takodje jako je velik udeo radne snage prilikom berbe gde u samoj berbi postoje gubitci od mehanickih ostecenja. Problem je i logistika da to sve stigne u hladnjacu sto pre i bez kaliranja i narusavanja kvaliteta.
Sve u svemu poenta je da ljudi koji ulaze u ovo ocekuju maksimalno 50% od stanja na papiru, a kada se zalome kasni mrazevi kao ove godine onda gledati samo izvuci 0 ako moze.
Ne mogu bas da se slozim s tobom u potpunosti za ovo da ne postoji projektovan rod... Po meni, mora da postoji nesto na sta se ide, neki plan, neko ocekivanje, ako ne postoji, kako ces da znas isplati li se ili ne raditi i ulagati/saditi uopste...Naravno da je to sve statistika neka, neke godine bude 50% od ocekivanog, neke 150%, neke i 0%, a neke i 200%, ali neki visegodisnji prosek koji se ocekuje mora da se uzme u obzir...
Evo na primer, kod mene u kraju mislim da je svo voce dosad prilicno lepo, iznenadjujuce dobro s obzirom na okolnosti, izdrazalo ovu godinu i mrazeve (vise je sreca igrala ulogu ove godine nego povoljniji polozaji, posto sve kasnije cveta od Beograda za jedno nedelju dana)... Sve bi trebalo da prihvatljivo opstane osim kajsije mozda, ona mislim da je lose prosla...Mislim i da je Beograd-Smederevo kraj u proseku prihvatljivo prosao (parcele na brdima uglavnom), slicno ocekuejm i od Cacanskog kraja i centralne Srbije... Ove godine je Vojvodina prilicno lose, verovatno i najlosije od svih, prosla zato sto je bilo bas jakih poznih mrazeva usred cvetanja....
Imas ti i takozvane "break even" kalkulacije, a to je: pri kojoj ceni po kg i pri kom rodu za tu cenu sam na nuli ili koja je zarada (ili ponekad, i koliko sam izgubio, bude i takva godina), ali bez nekih preliminarnih cifara i procena raditi nesto na veliko u vocarstvu je po meni velika greska i veliki rizik..Ipak su ulaganja velika i puno se ceka povracaj (uglavnom je to 7-10 godina da dodjes na nulu u odnosu na ulozeno, a mozda i vise za bujne podloge) da bi se samo posadilo nesto, pa sta mu bog da...Nesto sracunas, procenis troskove i rod, cenu za koju mozes da prodas, pa onda kad oberes i prodas, uporedis ulozeno i troskove i vidis kako si prosao i korigujes ako treba ocekicanje za sledecu godinu, bilo sta drugacije po meni nema smisla...Ako cemo tako da razmisljamo, onda mozes da kazes da nista na svetu nije sigurno (evo uzmi cenu nafte na primer koja je sad pala na ispod 20 dolara zgbogt virusa i smanjene potrosnje, a pre mesec dva dana bila 60-70 dolara)..
Za branje i kaliranje odmah posle branja si potpuno u pravu, plodovi moraju da se ohlade za najvise 4-5 sati, inace gubici postanu znacajni, to mora da se resava ili hidrokulerom na sajtu za velike plantaze, ili malim kamionom hladnjacom u koje se odmah pakuju tresnje, i onda se uvece voze i prodaju pakerima vec ohladjene...
Ja procenjujem da od onoga sto rodi, za tresnju prosecno ide oko 20% gubitaka na raznorazne stvari, ali se slazem da nekad moze da bude vise (kisna godina pa ispucaju i slicno)...
Evo na primer, moj preliminarni racun za tresnju kaze da je cena kostanja (sve uracunato) pri rodu od 10t prosecno oko 1evro za kilogram tresnje okvirno ali naravno treba to i u praksi par godina meriti i videti... Ne ocekujem bas duplu gresku za tu procenu (zapravo iskreno ocekujem i nadam se da cena kostanja bude i malo manja, ali racunam sa tom, uz sve rezerve)..Sa tim prinosom i rodom, prodajna cena od preko 1.2 evra bi trebalo da bude prihvatljiva po meni....Naravno razlicita cena ili razicit prinos daju drugacije cifre (na primer kad rodi manje, a skuplja je tresnja po kg, onda manje kosta i berba pa se i tu malo kompenzuje manji rod itd itd)