a pitao bih i Karlosa kako su prosli zasadi Gizele ali iskreno ,davao sam i ja po 170 dinara ali sam davao i po 60 dinara a TREPAO SAM I U BURAD I NIJE ME SRAMOTA ALI NISTA NIJE PROPALO kazi ROBERTO KARLOSE ali iskreno dali pamtis ovako ZEZNUTU GODINU kada god sam otisao kod Galine prazno nema zive duse a na kvantasu CIRKUS KOLORADO
sa sve Kasandrom i matorom Dorindom
Nemam ti ja neko veliko iskustvo , niti su se moji bavili vocarstvom, da bih mogao da uporedim ovu sa nekim ranijim godinama. Ucim i gledam kako rade bolji od mene koji imaju strucnjake pored sebe iz oblasti vocarstva. Ove godine je bilo tesko za svaku podlogu, ne samo za gizelu. Nekima je sve opala, negde bila sitna, opet kod mene nije bilo lose u odnosu na ostale zasade. Trudio sam se koliko znam i mogu.
Prskao sam na pocetku i kraju cvetanja sa algama i mikroelementima.
Dodavao sam i tada u precvetavanju i djubriva koja pomazu u stvaranju celija ploda. Jos i tada , od broja stvorenih celija, mnogo zavisi i konacna velicina ploda. Zavisi i od genetike podloga-sorta, a zavisi i od vremena. Kordia je tada mnogo osetljiva na toplo ili hladno. Nekima je ove godine skroz opala, a nekima ostala po malo.
Kasnije, kada se stvori kostica, tek tada plod ima svoju funkciju i potrebe za odredjenim elementima, i tada prskao sa djubrivima koji se koriste u tom periodu.
U medjuvremenu koristio i dva puta ekstrakt algi.
Na kraju, 10-14 dana pred berbu tecni kalijum, za vise secera i bolju i ujednacenu obojenost. Konkretno preparat Yara agripotash . Ima u njemu i malo fosfora, mislim da u tom periodu fosfor sluzi za brze sazrevanje.
Sve bih isto to radio i da imam bujniju podlogu kolt ili magrivu. Cilj mi je da imam tresnju prve i ekstra klase i dobar prinos. Hocu to malo zemlje sto imam da je najbolje iskoristim i da imam zaradu od toga, ne interesuje me da pravim dzemove i slatko
Pozdavljam i to sto neki ulaze manje, manje rizikuju, ne navodnjavaju, na otkupu dobiju nekad vise nekad manje. Kod mene u selu ima vode kao u arabiji nafte, pa sto ne bih je iskoristio, kada je na 2,3 metra dubine.
Kolega kukiakiba( jedva ti napisah ime ), blek star ako cekas mnogo od kada sazri i tada budu vrucine, hoce poneki plod da bude malo smezuran sa jedne strane, kao kora narandze. Nista strasno ta tresnja je i dalje tvrda i ukusna i mali je procenat takvih plodova. Ja sam obrao za jedan dan i nisam primetio ni jedan takav plod.