@oktopod Ja mislim da ti najvecu gresku pravis zato sto mislis da je jedini nacin rezidbe onaj koji ti poznajes (procitao sma tvoje postove i raspravu sa par ljudi koji se razumeju u rezidbu pa pretpostavljma kako radis, a i slike sma neke video), a to je "skoro pa vaza", sto znaci, rezem otprilike i kad stignem (uglavnom zimi, sto je veoma bitno, i najcesce pogrresno za bilo koji zasad tresnje), sirim krunu, krenem sa deblom od 1.2m da mogu da prodjem ispod itd itd. Ogromna je razlika izmedju te vaze koju ti vidjas u stadnardnim vocnjacima u srbiji i spanskog zbuna ili KGB-a na primer o kojima ja pricam... Pre svega, bitna stvar za KGB i spanski zbun je da rezidba ne dozvoljava sadnici da raste iznad 2.5m, sve se dohvata sa zemlje prakticno..Druga bitna stvar je da je stablo 40cm i da se odmah grana... Trca stvar je da imaju 25 do 30 vertikalnih mladara, BEZ jednogodisnjih grancicaa na njima (makar kod KGB sistema) koji nose rod 4 do 5 godina i onda se uklanjaju skroz, i novi mladari izrastu...Uklanja se 1/5 mladara, znaci od 25-30 se uklanja godinje 5-6 i iz njih rastu novi vertikalni...
Tako da, ako imas drvo koje je 2.5m visoko, manje vise, ima 25 vertikalnih mladara, bez horizontalnih grancica na njima, zasto mislis da to sve ne moze da stane u 3m sirine recimo...za rastojanje izmedju redova ide oko 5m, vise zavisi od traktora rastojanje nego od same tresnje... Poenta sistema je letnja rezidba koju ti i vecina necete da radite i onda kazete to ne moze... U americi imas gomilu zasada na slicnim rastojanjima, 5x3m ili malo vise, ali definitinvno ne eksplicitno 6x6m i vece, koji zadovoljavajuce radjaju, laki su za rezanje (sto je VEOMA bitno) i jos laksi za branje (sto je jos i bitnije od rezidbe po meni, zato sto vise kosta)...
Za tvoje komentare na slike, na zalost posto nisu bas tacni i precizni, moram da prokomentarisem:
1. Razmak nije veci od 3m zato sto su stabla oko 2.5m visoka (mozes to da vidis i procenis uporedjivanje sa tragovima tockova, koji su gde je malo zelenija trava, a traktor je oko 1.6-1.8m sirok uglavnom), i ovo je spanski grm koji nece ni malo vise da poraste, i sadnica na magrivi nije nista posebno veca od Gizele 6, ko sto se vidi sa slike, cak su im i slicni precnici stabla...U PNW (severozapadna amerika) Gizela i Magriva imaju slcnu bujnost (mozda je 10% manje bujnija Gizela 6)...tako da tvoj komentar na zalost ne stoji..
2. Na osnovu cega si ti uspeo da zakljucis da ovo nije 10god staro drvo ako su ljudi napisali da je 10god? Slazem se sa tvrdnjom da jeste Gizela 6, ali sa gornje slike se vidi da ni magriva nije nesto nenormalno veca (gizela ide recimo 4.5x2.5, mozda i manje, dok magrive moze na pola metra do maximum metar vise bez problema), ako se gaji u ovom sistemu rezidbe (ovo je isto Spanski grm inace) tako da ti ni ovaj komentar ne stoji nazalost i pogresan je...
3. Za ovu sliku tek ne razumem sta si hteo da kazes, posto ovo stablo ni za 10 godna nece vise da poraste, jednostavno se tako reze, samo se obnavlaju grane i nece da poraste ni malo...To je poenta sistema, da stablo za 4-5 godina dostigne svoju visinu i sirinu, i samo se obanvljaju rodne grancice sa strane, nema da raste vise u duzinu produznia ko kod tvog vaza sistema... I ovo je u spaniji, gde su zemljista losija, veci je nedostatak vlage, mora da se zaliva, i to je jedan od glavnih razloga sto mogu da postignu znatno "guscu" sadnju nego standardno na 6x6m i redje..
Znam da nisma trebao da odgovaram na ovo i da smo trebali da zavrsimo sa pricom posto je bilo kakva rasprava, bez pravih argumenata, besmislena kad neko sve prica na osnovu verovanja, a i kad vidi sliku, onda nadje razlog, uglavnom pogresan kao ti gore, da to nije to i to ne moze... U sustini, sta god da nadjemo kao moguci dokaz, ti ces novo pitanje da smislis pa je bilo kakvo dokazivanje besmisleno na zalost...Sve se moze, samo je stvar vremena i novca sta se dobije na nivou od 20tak+ godina koliko ce da traje prosecan zasad... Mada opet, ajde ovo za sadnju bujnijih podloga gusce, to vise svi radimo, ko radi, kao neko srednje resenje, da malo povecamo prinos i kvalitet, i da bude lakse da se radi i bere, pa tu i nije neka drasticna prednost u odnosu na obicne ekstezivne zasade, ali ne mogu da shvatim cemu tolika negativnost prema pravim gustim zasadima, na Gizeli 6 kao sto Karlos ima, video sam njegov zasad uzivo, sve to odlicno izgleda, by the book sto bi se reklo, e tu ne razumem komentare tipa: ma to ne moze, ne valja, mnogo kosta, sitni su plodovi, nikad to ne moze da uspe, ne isplati se i slicne... A to sto sa tresnjacima na bujnim podlogama i sa srpskim starim nacinom rezidbe (da ne kazem ne-rezidbe vise) imamo prosecan rod na nacionalnom nivou od 3-4 tone po hektaru, to niko nije primetio... Svaka cast sto jedno ogromno drvo na bujnoj podlozi, 10m visoko, moze da rodi 300 kila tresanja, ali me samo zanima gde su te sve tresnje iz tih neprevazidjenih zasada od 6x6m i 10m visokim stablima, sto radjaju 300 kila svako (aj nek bude i 100kg po stablu, sto bi bilo jedno 60t po hektaru ako se ne varam), samo sto nikako da se taj rod unovci izgleda...mozda su mnogo visoke pa se ne stigne da se obere, ne znam ni ja sta li je u pitanju...
Da rezimiramo, gusta sadnja nije za svakoga, cak naprotiv, to je za profesionalno i posveceno gajenje, sa znanjem, i to ne moze i ne treba svako da radi... Kosta vise u startu, ali u proseku, za ukupno vreme trajanja zasada, vise para donese (neto profit do kraja zivotnog veka zasada je veci) nego bilo koji ekstenzivni zasad, i to je fakat, sve ostalo su bapske price u sustini... E sad, sto to malo ko moze to da isprati (na zalost, iako necemo da priznamo sebi, veci je problem znanje nego pare, verujte mi na rec), to je druga strana price...Ja nemam nista protiv ekstenzivnih zasada, svako ima svoju racunicu naravno, i ja radim nesto izmedju zato sto necu a i nemam da dam 30-50 hiljada evra za hektar gustog zasada, preveliki je to rizik u zemlji srbiji, ali to ne znaci da je sistem los i da ga treba napadati neargumentovanim pricama da je to bacanje para, i da su tresnje od 10m u svakom pogledu bolje od gustih zasada... Isto je tako bilo i za jabuke pre 50 i vise godina, posto krzljave podloge za jabuke imamo skoro 100 godna, pogledajte danas, dal iko podize zasad jabuke na sejancu? Sa tresnjom je druga prica, Gizela je stara ko podloga mozda 20+ godina, mnogo je skuplja za razmnozavanje, i jos ima gomilu problema, kao sto je da mora da se zaliva, tako da to mogu da budu dovoljni i prihvatljivi razlozi da se ne ide na gustu sadnju u dosta slucajeva, ali reci da je to lose i pogresno cak i onima koji to mogu i znaju da odrade, to po meni nikako ne bi smelo da se kaze ako ocemo da budemo realni...
Mnogo sam se raspiso, zao mi je sto znam da je bez razloga i da nikom necu da promenim misljenje posto ga nije ni steko racionalno, nece tako ni da ga promeni ako racionalno posmatramo stvari, ali sam morao da kazem to sto sam reko...Ako mi se uzme za zlo, neka bude i tako, ali nisma imao nameru definitivno da bude u tom smislu...