Kada bih mogao da biram uvek bih izabrao i da mi rod bude manji 50 posto od ocekivanog samo da ne prerodi jer ta sitna roba je jedan dan bila 35 dinara a pre ce se prodati na pijaci tresnja od 200 dinara nego od 70 dinara.Sto se tice literature i autora koji su pisali o tresnjama zakljucujem da neki autori nisu nikada ni videli uzivo vecinu tih sorti nego je radila prepiska .Meni je posebno danas interesantna materija gde se prate najnovije sorte tresanja na oglednim dobrima i iznose zapazanja sa prednostima i manama i statistikom u celosti.To sve ima smisla i sve je dokumentovano do savrsenstva ogled iz nekoliko vezanih godina a opet i pored svega toga covek moze da napravi gresku prilikom sadnje ili odabira sadnog materijala,jer u tim spisima sam nailazio na hvalospeve za sortu Kordia a za mene jedna od najlosijih sorti na koje sam naisao [mozda joj ne odgovara podneblje] drugo imam dosta losa iskustva sa Burlatom a on se u tresnjarstvu kotira visoko i nikada nisam mogao da opepelim nista sa Burlatom i sreca da ga imam najmanje a postoje neke sorte koje se tretiraju kao PRATECE SORTE znaci ne spadaju u grupu komercijalnih tresanja a sa kojima sam uvek fenomenalno prolazio kao lionska rana,hedelfingerova i erc i istina je da imaju mana ali imaju i krupnocu i izgled .Bilo je zanimljivo i sa ZIRATOM kada su se sadnice prodavale po 10 eura a ispostavilo se da je to ustvari ERC samo ga Turci prekrstili ali je pustena buva KRUPAN KAO PARADAJZ i zavrtelo se .Kod nas se po zasadima najvise spominje Burlat ,Kordia i Regina a da zadnje dve niko nikada nije video vec su ljudi sadili verovajuci na rec .Sada je se javnost vec upoznala sa asortimentom i to vrlo dobro i ispratilo se kvalitetno kako se koja sorta ponasa na kojoj podlozi.Jedino je problem sto su domacini iza kuce ili na mestima gde je dostupna voda sadili uglavnom jabuku ,krusku,jagodu,vinograd sto zbog skladistenja sto zbog kradje a tresnja se gurala po nekim sporednim njivama gde nema vode na boze pomozi ali sa obzirom da je tresnja izuzetno komercijalna i da sa zalivnim sistemom nema neizvesnosti mozda je tu trebalo bratiti paznju ali sada je vec prohujalo sa vihorom
Poslednja izmena: