Ma nema sanse organska proizvodnja da bude kada okolo svi prskaju. Moja neka filozifija je bila ovako, da ako nema previse tresnje par km u krug, a nema, preskocice me valjda i te razne bolesti. Kao kad sam imao psenicu u nekoj jaruzi gde niko nije, pa nije bilo ni rdje ni leme ni bilo cega od bolesti. Ali to ja laicki razmisljam. Praticu situaciju pa cemo da vidimo. Ako tresnjina muva napada Van a ne Burlat koliko razumem to mi je ok. A da li to znaci i da istale sorte koje su tu u zrenju sa Burlatom par dana plus minus, takodje ne napada ta muva? Citajuci ivo sto kazete onda bi odnos u sledecoj sadnji mogao da bude npr Carmen-Burlat 80-20. Pretpostavljam da te rane sorte lakse mraz omlati? Opet negde sam procitao da tresnja trazi dobru zimu. Ne znam da li je to tacno.
To rasmizljanje, ako nema dosta tresnje u krugu da nema bolesti, nije bas prakticno, posto bolest se javi i na jednom stablu prvo, pa se siri na ostala polako...Za psenicu je drugi slucaj, ona je jednogodisnja biljka, i bolesti su uglavnom ili u zemljistu ostale od prethoodne setve, ili su sa semenom donete, verovanto nisi imo problem posto je i jedno i drugo izostalo...Tresnja je na nekom mestu 30-40 pa i mnogo vise godina, i svako stablo na sebi, bez obzira koliko je prskano i koliko je bez vidljive bolesti u rasadniku, ima sve nosice bolesti na sebi, i polako se godinama razvijaju, i napadaju sva stabla (prenosi se od onih koja su jace napadnuta, na ona koja su slabije) tako da posle par godina ti imas svuda bolesti po zasadu, bez obzira koliko ima tresanja oko tebe...Tu samo prskanje pomaze, na vreme, i u preporucenim dozama...agrotehnicke mere smanjuju napad, ali je tesko da moze bez prskanja...
Tresnjina muva ne bi trebalo da napada Burlat, koliko ja znam, ali vec sorte koje stizu 10tak dana posle i kasnije sorte, za njih nisma siguran bas, pa mislim da ce trebati prskanje vec od Carmen-a pa na dalje, za kasnije sorte...
Znaci, odokativno, 1vi do 5ti jun sta stize, verovanto nece muva da se javi (sve to zavisi i od godine naravno, nije bas tako lako proceniti kad ce tacno da se javi) a za kasnije sorte, najverovatnije ce da se javi muva...kolicina vec zavisi od broja jedinki iz prethodne sezone i zastite u prethodnim godinama...
Problem sa mrazom je tu za bilo koju sortu ustvari, posto takozvane ranocvetajuce, i kasnocvetajuce sorte imaju relativno manji razmak izmedju sebe, nije vise od 5-6 dana od pocetka cvetanja ranocvetne, do pocetka cvetanja kasncvetne (moze da bude i manje nekih godina)... Ako bude mraza u cvetu ili posle, onda tu bas i nema mnogo pomoci... Neke sorte su manje osetljive a neke vise (na primer sorta Kordia je cini mi se malo osetljivija na mraz od proseka, ali nista drasticno, sve sorte su osetljive manje vise)...
Sto se mraza tice, najbolje je videti sa ljudima koji tu gaje voce desetinama godina kakva je bila situacija prethodnih godina, i da ti kazu koliko se cesto desavalo na bas toj lokaciji da bude mraz, kad je obicno najkasniji, i koliko cesto se desi da mraz unisti plodove ili cvetove (ne mora da znaci da ce svaki mraz da osteti plodove ili cvetove, a takodje zavisi i od vremena kad se desi)... Recimo, pre 2-3 godine je bio mraz 22og Aprila, i u nekim krajevim je skroz "obrao" voce (svo voce, ukljucujuci i jabuke), dok u drugim nije bilo znacajnih ostecenja... Takve ti infomracje trebaju da vidis sta se desavalo u proslosti, pa da procenis dal je lokacija podlozna mrzau il ne...
Postoji zastita od mraza, ali mislim da to nije isplativo da se uzme u obzir...Tako da, trazi dobro mesto pre svega...
Najveca ostcenja od mraza se javljaju u zatvorenim kotlinama (kao sto je Pozeska na primer gde je uvek u prolece najhladnije kad se javi negde blagi mraa, ali imas gomilu drugih kotlina, koje su manje vise zatvorene, tu se skupklja hladan vazduh u prolece, i bude temeperatura i par stepeni niza od okolnih brda...Najbolje je da parcela bude pri vrhu brda, sam vrh nije bas dobar zbog jacih vetrova, ali mislim da je i sam vrh manje podlozan mrazu, manje nego kotlina u svakom slucaju...
I za dobru zimu si u pravu, tresnja trazi dosta takozvanih "mraznih dana", tj dana kad je temperatura izmedju 0 i 7 stepeni...oko 1200 sati je potrebno otprilike, ali to se kod nas desi u vecini krajeva vec u Januaru, pa zahtevi za zimom nisu problem, veci problem ima Spanija, ili Kalifornija sa brojem dana sa temperaturm od 0 do 7...Mi jos uvek nemamo takve probleme..
I moram da se nadovezem na ono sto je Oktopod gore reko, i da se slozim sa njim, a to je da mozes da imas problem sa plasmanom Burlata ako ti kasno stize, bez obzira sto je njegov otkup prosao zato sto su kod drugih (na primer Ritopek) vec stigle krupnije sorte koje kasnije zre, i boljeg su kvliteta od Burlata... Burlat je vrlo dobar za svoje doba zrenja kao najranija komercijalna sorta, ali ne moze da se poredi sa kasnijim sortama ni po krupnoci ni po kvalitetu ploda, i to treba uzeti u obzir pri izboru sorte... Ja sma ga licno uzeo da imam nesto u toj dobi zrenja, ali nisma se trudio da ga imam puno...Cisto da popuni prazno mesto u redosledu...
- - - - - - - - - -
mealy, da li imas mozda sortu sweet heart? Ja sam je kao nabavio. Cudno mi je da je niko ne pominje, a to je najkasnija sorta, pored Late Lory. Samooplodna i izuzetno krupna. Ako Regina, kao kasna sorta, ima dobru zenu, zasto ne bi i Sweet Heart?
Nemam sweetheart, nisma cuo da je neko ima... Cisto da znas, Sweetheart jeste malo kasnija sorta od Regine (za par dana mozda) ali je zato relativno sitnija, tako da nisma siguran dal je dobar izbor za komercijalnu prodaju... U tom periodu u svim zapadno evropskim zemljama, kod kojih tresnja kasnije zri, imas ove sorte krupnije sto su vec prosle kod nas, pa nisma bas siguran da je Sweetheart najbolji izbor...
Ja sma nasao sortu Staccato (nasao po knjigama, ne pelcere) i ona mi je bila zanimljivija, kao jos kasnija i relativno krupna (jos je i samooplodna) pa bi ja nju pokuso da nadjem ako hoces nesto tako kasno... Inace, nisma neki pristalica Sweetheart-a...ako ti treba par stabala za sebe, onda je OK, ako sadis vece kolicine, ja bi je zaobisao...To je moje misljenje, mozda ce neko da ti kaze drugacije, pa odluci sta ti je ciniti...I za Late Lory nisma bas cuo neke preterane reci hvale, tako da ni za nju ne znam sta bi ti reko, ja je nisma uzimao u obzir za sebe, ali ako bas hoces, mogu po netu da potrazim sta kazu za nju pa da ti javim..