Na zalost, moram da se ubacim u vasu raspravu, ako nemate nista protiv... Ono sto kaze mornar, da kad bi se zalivale i magriva i divja tresnja, nije bas sve tako ko sto on misli, posto postoje i genetski razlozi krupnoce, koji su usadjeni u neke podloge, tako da jednsotavno Gizela i par drugih slabije bijnih podloga ima veci tzv genetski potencijal za krupnocu, ako se sve ugodi naravno, od magrive i divlje tresnje (od divlje trsnje posebno posto ona cak i kad manje rodi, cak i tada redje ima krupne plodove kao sto su na drugim slabije bujnim podlogama, pa cak i na magrivi)...Drugi vazan faktor je i starost majskih kitica, koje su uvek na Gizeli povoljnje od dvlje tresnje i magrive...
E sad, ima jedna bitna stvar, zbog koje sma ja na primer kalemio deo sadnica na divljoj tresnji, svestan njenih nedstataka, a to je da magriva lose uspeva na malo tezim zemljistima, a ja u jednoj parceli imam malo tezu i glinovitu zemlju... Na takvoj zemlji, magriva krene da se susi posle nekoliko godina, pogotovu u godinama ko sto je ove zime i na prolece bilo veoma kisno i vlazno, pa je zemlja bila prezasicena vodom... Tu ni nagib terena ni sadnja pri vrhu brda ne pomze, jednostavno zemlja je takva kakva je, i tu magriva lose uspeva...Mozda je i dodatni razlog sto je malo kiselija zemlja, to jos nisma proveravao, ali provericu...MAgrivi vise prija krecna tj alkalna zemlja... Gizela 6 bi tu mozda bolje uspevala, ali nisam hteo da rizikujem bez navodnjvanja... Mozda cu probati uskoro i to, ali za sad nisam hteo...
Tako da to verovanje da je magriva idealna podloga svuda i da nema niceg boljeg ne stoji bas... E sad, sa stanovista podizanja zasada i cene, to ne sporim, to jeste ogromna prednost... To je i razlog sto ja idem sa poluintenzivnim nacinom sadnje, na magrivi i divljoj tresnji, ali sa malo smanjneim razmakom u nadi da cu imati kvalitetnije i krupnije plodove zbog manjeg opterecenja rodom, i da ce na rod doci ranije (da ne cekam bas 12 do 15 godina do punog roda)... Recimo divja tresnja da bude na oko 5x3m, a magriva mozda i malo manje, 4.5x2.5m ili cak i za nijansu manje.. Treba obratiti paznju na detalj da magriva ide u malo losiju zemlju koja je i rastresitija i pati od suse leti kad nema puno padavina, sto ce takodje umanjiti njenu bujnost pa je manje rastojanje opravdano... U mojoj okolini, blizu njive gde je teska zemlja, covek ima tresnju prvenstveno na vrapcari (divljoj tresnji) kao podlozi, mislim da je zasad izmedju 12 i 15 godina starosti, sadjen je na 5x5m i deluje posle 15 godina da je moglo da se sadi gusce.. Nije rezan cesto (ako je rezan uopste) tako da mislim da mojih 5x3m nece biti toliki problem uz letnju rezidbu i zimske manje korekcije da se odrazava... Inace, taj zaad je na teskoj smonici, i imao je u njemu i magrivu ali mu je vecina pose 15 godina uginula, dok su vecina stabala na divljoj tresnji jos uvek ziva i radjaju...Nisam ga pitao za detalje (krupnoca, kolicina roda, kako se pnasaju kad je mrazno prolece itd)
Da rezimiramo, ko nece da ulaze u zasad Gizele, neka ide na magrivu sa manjim rastojanjem, kolko manjim zavisi od kvaliteta zemlje i mnogo faktora, ali nikako magrivu u tezu zemlju ili u ravnici gde je sklono zabarivanju (za magrivu dolaze u obzir laksa zemjista i to samo na nagnutim terenima)... Ako imate tezu zemlju, onda divlja tresnja ili mozda Colt ako neko vise voli, mislim da je cak i tolerantniji na tesku zemlju i od divlje tresnje...A mislim i da je Gizela 6 tolerantnija na tezu zemlju cak i od divlje tresnje pa bi mozda mogla i ona, e sad, bez zalivanje je diskutabilno sta bi bilo kad bi bilo...Verovatno ne bi uguinule brzo, ali pitanje je kakva bi krupnoca plodova bila i koliko bi radjale ukupno...
Nisma veliki pristaliza zasada sa 6x6m i slicnim rastojanjima, osim ako je u pitanju par detina stabala i zasad koji se samo bere, a osteale mere se ili ne izvode ili se retko izvode...Ta stabla kad se razrastu i ispune taj prostor za sta im treba preko 15 godina, bice puno visoka, i bice otezana i berba i zastita, i rezidba i sve.... Tako da, izaberite neki od prakticnih nacina rezidbe koji daje malo manja stabla, kao sto je Spanski grm, KGB, moze i Steep Leader koji je malo bujniji (to je sistem kao da imate 4 vitka vretena na jednom drvetu vecem), moze i neka vaza, ali je bitno da se obnavljaju rodne grane svake godine makar 20%, da nije kruna mnogo zasencena i pretrano visoka a ovo ostalo, to kako bude...